Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича практика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

1.2 Структура бази даних закладу

Загальна структура бази даних закладу приведена на рисунку 1.2.1 Таким чином з діаграми зрозуміло, що учні і батьки не можуть вносити інформацію в базу даних, а тільки отримати дані для ознайомлення. Вчителі можуть вносити і отримати дані, а адміністрація школи має повний доступ.

Рисунок 1.2.1 – Загальна структура бази даних закладу

1.3 Доступ до бази даних

Більш детальний опис прав доступу до інформації у закладі наведено в таблиці 1.3.1.

Таблиця 1.3.1 – Доступ до бази даних у закладі

Суб’єкти

Доступ

Адміністрація школи

Повний доступ

Вчителі

Підвищений доступ. Можуть вносити і змінювати дані. Доступ до Архіву звітів, розробляють плани проведення уроків, заповнюють журнали і тому подібне.

Батьки

Не мають прав вносити і змінювати інформацію. Можуть ознайомиться з усією доступною інформацією для учнів, яка стосуються їхньої дитини, а також з планом проведення уроків, висновками психологічних тестів, особистою справою дитини.

Учні

Не мають прав вносити і змінювати інформацію. Можуть ознайомиться з рейтингами успішності, поточними оцінками, розкладом занять, навчальним планом та таке інше.

2 Структура автоматизованої системи оід закладу

Всю інформацію обробляють на інвентаризованому обладнанні встановленому всередині школи. АС включає в себе вісім ПК, чотири ноутбуки і один сервер. ПК підключені до сервера за допомогою кабелів вита пара і концентраторів, мережа працює за технологією Fast Ethernet (100 Мбіт/с.) Ноутбуки підключаються до мережі за допомогою бездротової технології Wi-Fi 802.11g (до 54 Мбіт/с). Також Wi-Fi мережа відкрита для учнів, у зв'язку з цим, для спрощення використовується 64bit-ний ASCII ключ (п'ятизначний). Вся локальна мережа має доступ до глобальної мережі Інтернет. Сервер використовується, як файловий, сервер друку, сервер баз даний та інше. Також на сервері встановлена адміністративна версія програмного забезпечення «КУРС: Школа».

Узагальнена функціонально-логічна структура обчислювальної системи АС включає:

  1. підсистему обробки інформації;

  2. підсистему взаємодії користувачів з АС;

  3. підсистему обміну даними.

Підсистема обробки інформації є основною частиною АС, надаючи користувачам можливість пошуку, збору, обробки, збереження інформації. Кожна робоча станція може скористатися у будь-який робочий час послугами підсистеми.

Підсистема обміну даними забезпечує взаємодію робочих станцій із засобами підсистеми обробки інформації, а також робочих станцій між собою. Підсистема забезпечує інформаційну взаємодію різних компонентів АС і об’єднує їх в єдине ціле як у структурному, так і у функціональному відношенні.

Підсистема обміну даними складається з пасивної мережі для обміну даними (кабельна мережа та бездротова) та активного мережевого обладнання (концентраторів та ТД), що об’єднує в єдине ціле пасивну мережу з обладнанням інших підсистем для забезпечення інформаційної взаємодії.

Обчислювальні системи, за допомогою яких реалізуються підсистема обробки інформації та підсистема взаємодії користувачів з АС, складаються з:

  1. засобив обчислювальної техніки;

  2. периферійним обладнанням - пристроями друку, мультимедія, тощо;

  3. комплексом програмного забезпечення обчислювальної системи;

  4. комплексом програмно-апаратних засобів захисту інформації.

Комплекс програмного забезпечення обчислювальної системи складають:

  1. ОС сервера;

  2. ОС робочих станцій;

  3. ОС ноутбуків;

  4. програмні засоби управління шкільними процесами;

  5. програмні засоби забезпечення інформаційної безпеки;

  6. функціональне ПЗ.

Практично всі інформаційні розрахунки, які виконуються у закладу реалізуються у ПЗ «КУРС: Школа», також і БД накопичується за допомогою даного програмного забезпечення.

Комп'ютерна програма «КУРС: Школа» призначена для ведення єдиної БД загальноосвітнього навчального закладу, управління шкільними процесами, розрахунку навантажень вчителів, складання розкладу занять, обліку дітей шкільного віку та автоматичного складання обов'язкових звітів ЗНЗ-1, 77-РВК та 83-РВК, електронний шкільний журнал. Програма здатна враховувати відомості про інфраструктуру, адміністрації, викладацький склад, учнів, їх батьків або опікунів, дисциплінах що читаються, навантаженнях, санітарних нормах, навчальни плани школи, навчальні програми з окремих предметів, відомості про класи та їх кількості, розподіл по змінах, встановлювати розпорядок роботи школи на кожен день, від тижня до навчального року.

Автоматизована система закладу полягає в:

1. При ввімкненні серверу: