Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнографія реферат (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
37.7 Кб
Скачать

2.3.Авторитарна державність і громада як соціальні детермінанти російського національного менталітету

Російський народ в своїй історії поставлений перед необхідністю об'єднатися в рамках жорстко централізованої, з авторитарними методами правління держави. До цього підштовхують рівнинність і природна незахищеність зовнішніх кордонів, гігантські простори, багатоетнічний склад населення, мала населеність, а також, що важливо підкреслити, схильність народу до анархії. Російський народ потребує стримуючого і соціально-організовуючого початку, бо самодисципліна і самоорганізація в слабкому ступені вираження є його ахіллесовою п'ятою. 

Російський народ у своїй історії перевіряє різні політичні режими, але в кінцевому підсумку робить вибір на користь авторитарної влади. Авторитаризм і централізація є не тільки результатом амбіцій політичних лідерів, а й об'єктивної історичної закономірністю. Створення потужної держави полегшується такими властивостями народного менталітету, як невибагливість, терпіння, стійкість, матеріальна невибагливість, а також щирою вірою в особливу історичну місію Росії.

Отже, російський народ влаштований так, що свої найкращі ментальні властивості він проявляє при наявності високої ідеї, за яку можна постраждати і навіть віддати життя. Месіанська ідея про спасіння світу росіянами допомагає йти на небачені для інших народів жертви. Будівництво великої держави не тільки загартовує, а й спустошує народну душу, бо ціною за це є цивільні та політичні свободи. Народ поступається своєю свободою на користь створеної ним авторитарної держави, визнаючи необхідність самодержавства. 

Висновок

Отже, менталітет російського народу сформувався в результаті впливу: природно – географічних умов, особливостей організації соціального життя і своєрідних форм і методів національної системи виховання, що дає можливість виокремити риси притаманні лише росіянам.

Сутність російського національного менталітету носить багатогранний характер, який виявляється у цивілізаційних передумовах самобутності менталітету і вплив на нього природного середовища, геополітичного та етнічного коріння росіян, а також авторитарності держави і громади як соціальних детермінантів російського національного менталітету.

Список використаної літератури

1. Кузьмін А. Г. Витоки російського національного менталітету

http://reff.net.ua/26307-Istoki_russkogo_nacional_nogo_haraktera.html

2. Трофимов В. К. Истоки и сущность русского национального менталитета (социально-философский аспект) : Автореф. дис. ... д-ра филос. наук: 09.00.11 / В. К. Трофимов ; Урал. гос. ун-т им. А. М. Горького. - Екатеринбург : Изд-во ИЖГСХА, 2001. - 43 с. http://elar.usu.ru/handle/1234.56789/577 )

3. Хоптяр Ю. А. Етнологія: Навчальний посібник. / Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. - Кам'янець-Подільський: ПП Медобори – 2006, - 160 с.

13