Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнографія реферат (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
37.7 Кб
Скачать

2. Російський національний менталітет

2.1 Цівілізаційні передумови самобутності російського менталітету і вплив на нього природного середовища

Цівілізаційні відмінності стимулюються своєрідністю відповідей, які пропонують народи на виклики історії. Вихідний виклик, на який відповідає російський народ, пов'язаний з природним середовищем.  Російський народ живе на безкрайньої рівнині північної частини Європи та Азії в умовах суворого і малосприйнятливого для економічної діяльності клімату. Протягом століть він веде безкомпромісну боротьбу за існування, вирішуючи питання про те, як вижити і самозберегти себе як самостійне цивілізаційне утворення. Російський народ підсвідомо відчуває ці природні обмеження і виробляє в менталітеті звичку до самообмеження потреб, уміння стійко і покірливо переносити матеріальні нестатки.

Неосяжний і досить одноманітний ландшафт, багатомісячна зима, коротке непередбачуване літо, довга осінь із затяжними дощами, похмуре північне небо впливають на емоційно-чуттєву спрямованість російського менталітету, визначаючи, на думку автора, перевага в росіян мінорного душевного настрою. Соціально-культурним проявом мінорній спрямованості менталітету можна вважати міркування В.Г. Бєлінського про смуток як про загальне і провідному мотиві народних пісень поезії. 

Територіальна неосяжність Росії стає відправною точкою формування багатьох рис російського менталітету. Саме з просторової координати H. A. Бердяєв виводить безмежність, безформність, широту російської душі. При цьому безмежність простору надає суперечливе вплив на національний менталітет: широта, завзятість, щедрість, волелюбність - на одній стороні; марнотратство, розгул, безпечність, відчайдушність, слабка самодисципліна і слабо розвинене почуття особистої відповідальності - на іншій. Головний наслідок впливу нескінченності російського простору на менталітет полягає у формуванні російського відтінку волелюбності. Володіючи величезними територіями, російський народ має таку ступінь реальної свободи, про яку не можуть мріяти багато інших народів, стиснуті тісним географічним простором. 

2.2 Геополітичні та етнічні коріння російського національного менталітету

Геополітичний фактор визначається знаходженням Росії на Великій Євразійській рівнині, в результаті чого вона виконує геостратегічну роль, пов'язану з підтриманням світової рівноваги. Рівнинний характер рельєфу робить країну вразливою для іноземних навал. Сторіччя військових дій загартовують в менталітеті народу дані йому від природи витривалість, невибагливість, стійкість, самопожертву. Саме в екстремальних умовах війни народ проявляє високі зразки моральності.

Геополітична специфіка обумовлює багатонаціональний склад населення і робить Росію своєрідною моделлю світу, де співіснують понад сто народів, представляють різні релігійні конфесії та етнічні групи. Росіяни виробляють у своєму менталітеті особливий тип ставлення до інших народів, заснований на повазі до них.  Підтвердження російської компліментарності можна побачити у факті добровільного входження в Росію цілого ряду народів. Російський народ належить до суперетносів, які складаються на олі етнічне основі в результаті міжплемінного змішування. Як суперетнос він представляє собою складне олі етнічне утворення, що увібрало слов’янські, фінно-угорські та тюркські корені. Міжплемінне змішування помітно у мові, в побуті, в господарському житті, в забобонах та культурі. Його ефект настільки великий, що відбувається деяка видозміна антропологічного типу, в якому, поряд з домінуючими слов’янськими рисами, виявляються фінно-угорські і тюркські риси.