Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vybor_lichnogo_i_gruppovogo_snaryazhenia_dlya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

2. Особливості вибору похідної одягу та взуття (екіпірування)

Сам по собі комплект похідної одягу і взуття в принципі стандартний для будь-якої поїздки, пов'язаної з тимчасовим зміною місця проживання (наприклад, комплект для службового відрядження). Він включає нижню білизну, шкарпетки, сорочку, светр (при необхідності), верхній одяг, основну і змінне взуття, головний убір. Ми коротко розглянемо лише особливості вибору спеціального одягу (відповідної поняттю «екіпірування»). При цьому навіть питання вибору нижньої білизни, сорочок, шкарпеток ми будемо розглядати з позиції відповідних, важливих для активного туриста якостей даних предметів туалету відповідно до зазначеного вище принципом «відповідність одягу та взуття (за якістю) їх специфічного туристського призначенням». Розглянемо спочатку критерій «призначення», а найважливіші для туристської екіпіровки якості будемо обговорювати по порядку: окремо для взуття та різних категорій одягу.

На які категорії можна підрозділити предмети туристської одягу і взуття у відповідність до їх призначення? Класифікація одягу та взуття за призначенням - річ досить неоднозначна. Все залежить від того, наскільки «вузько» ми будемо розглядати категорію «призначення». Наприклад, серед спортивного взуття виправдано виділяти спеціальне взуття для бігу, для гри в баскетбол, футбол, лижні черевики і т.д. Туристська одяг та взуття призначене для подолання маршруту з усіма його особливостями характеру поверхні, погодними та кліматичними умовами і т.д. При цьому в туризмі прийнято поділяти одяг і взуття на дві «широкі» категорії: «ходова» і бівуачне. Предмети першої зазначеної категорії - це одяг і взуття, призначені для тривалого руху туриста по маршруту (з усіма його особливостями). Відповідно вони повинні володіти, з одного боку спеціальними якостями, які полегшують рух, з іншого боку - захисними якостями, що протистоять несприятливим факторам зовнішнього середовища (інформація про якості представлена ​​нижче). Бівуачне одяг та взуття призначене для використання в польовому таборі (сюди ж відноситься і «нічна, спальна» одяг). Відповідно вона повинна, головним чином, забезпечувати комфортний стан туриста в умовах біваку. Зрозуміло, поділ на ходову і бівачне одяг і взуття досить умовно і приклади, що підтверджують дану умовність, будуть приведені нами нижче.

Серед двох зазначених «широких» категорій одягу та взуття виділяють і «вузькоспеціальні» групи предметів екіпіровки. Так серед ходової бівачне одягу виділяють «штормову» верхній одяг, «утепляющую» одяг, спеціальне білизна і т.д. Серед туристської взуття можна виділити взуття для прогулянок в гірських районах (трекінгове), взуття для спортивного гірського туризму і альпінізму (гірські черевики) і т.д. Різновиди екіпіровки з більш «вузькою» областю застосування ми будемо обговорювати нижче, разом з характеристикою її якостей.

Які необхідні якості похідної взуття, визначають її вибір туристом? Основна відмінність «ходовий» туристської взуття від взуття повсякденного застосування - її більший запас міцності. Таке взуття розрахована на використання в умовах, де немає магазинів і ремонтних майстерень, але є лісове бездоріжжя, кам'янисті стежки, сніжна цілина і маса інших «принад» маршруту. Взуття - «фундамент», на якому «коштує» турист. Саме вона визначатиме, швидкість, комфорт, безпеку його пересування. Тому до вибору взуття слід поставитися гранично відповідально. Похідна взуття повинна бути зручною, міцною, до певної межі водонепроникної і «вентильованої» (повинна дозволяти нозі «дихати»). Крім того, якщо мова йде про походи взимку і міжсезоння, про походи в горах - вона повинна бути теплою, надійно фіксувати голеностоп і мати хороше зчеплення з різною поверхнею: скельної, фірновой, льодовою. Крім того, конструкція черевик для гірських походів зобов'язана передбачати можливість кріплення на них льодових кішок.

Яке взуття (за якістю і найменувань) доцільно використовувати в піших рекреаційних та спортивних походах по рівнинній місцевості? У піших оздоровчих походах і спортивних походах початкових категорій складності по рівнинним районам вимоги до взуття значно нижче, ніж у випадку гірських походів. Взуття, призначена для руху по маршруту в теплу пору року, перш за все, повинна бути зручною, не натирати ноги і достатньо міцною, щоб витримати без проблем весь термін походу. Такий взуттям можуть бути міцні кросівки на товстій підошві або легкі туристські черевики (так звані трекінгові черевики). З кросівками все для Вас ясно, вибір визначається співвідношенням ціни і якості. Визначимо детальніше поняття трекінгових черевиків.

Які конструктивні особливості трекінгових черевиків? Назва черевик походить від англійського слова trek - перехід, перетин гірській місцевості (ми ж любителі засмітити свою мову чужим). Такі черевики призначені для руху як по лісових дорогах стежках, так і по бездоріжжю. При цьому вони з успіхом можуть бути використані і для руху по гірських стежках, моренам. Підошви трекінгових черевиків мають спеціальні вставки (металеві, карбонові або пластикові), що збільшують їх жорсткість, самоочищається протектор певного малюнка (вібрам), необхідний для того, щоб нога міцно фіксувалася на рельєфі (Рис.1). Бруд і дрібні камені, які зазвичай налипають під час ходьби, з такої підошви будуть випадати самі собою. Трекінгові полегшені черевики зручні як кросівки, але захищають підошву ноги від гострих нерівностей поверхні (каменів, сучків повалених дерев), від ударів, підгортання ноги в гомілковостопному суглобі, пилу і бруду. Хороші черевики повинні: щільно й м'яко охоплювати голеностоп і стопу; ідеально сидіти на нозі (на це треба звертати особливу увагу при купівлі); бути міцно зшитими і склеєними.

Будь черевик зазначеної категорії складається з трьох шарів (див. Рис. 1) Внутрішній шар, або, простіше кажучи, підкладка, може бути зроблена з перфорованої шкіри, або мелкоячеистой сітки відводить від ноги вологу. Можливий і варіант внутрішнього шару - мембранний матеріал (його характеристика вказана нижче, при обговоренні якостей верхньої похідної одягу). Мембранний шар не пропускає всередину черевика «зовнішню» вологу, але відводить назовні випаровування від ноги, (нога не потіє при русі). Середній шар трекінгові черевика відповідає за теплоізоляцію і відведення вологи від внутрішнього шару черевика в його зовнішній шар, звідки вона випаровується в атмосферу. Зовнішній, вологостійкий шар - це, як правило, шкіра спеціальної вичинки (нубук або спилок). Нубук має шорстку поверхню і розтріскується набагато менше, ніж шкіра, призначена для виготовлення звичайної «міський» взуття. Найкращим варіантом шкіри для трекінгових черевиків є спилок (або виворотка), який отримують з внутрішнього шару шкіри. Цей матеріал міцніший, ніж нубук, хоча і не так привабливий зовні. Полегшені трекінгові черевики можуть мати зовнішній шар з міцного синтетичного матеріалу (кордура).

Яке взуття (за якістю і найменувань) доцільно використовувати в лижних рекреаційних та спортивних походах по рівнинній місцевості?

Для лижних рекреаційних походів і спортивних походів початкових категорій складності по рівнинній місцевості кросівки природно не підходять. В даному випадку для взуття важливі такі якості: зручність, вологостійкість, хороша теплоізоляція, можливість використання з універсальним типом лижних кріплень (див. розділ присвячений засобам пересування). Зокрема в лижному поході цілком можуть бути використані високі шкіряні армійські черевики (вітчизняні та іноземні) на рифленій підошві. Звичайно, придатні для таких походів і трекінгові черевики.

Армійські (і ношені трекінгові) черевики в цілому не відповідають вимозі водонепроникності (навіть якщо їх просочувати спеціальними гідрофобними складами) і є досить «холодними». Даний їх недолік компенсує застосування бахіл (своєрідний чобіток з водо-, снегоотталківающіх матеріалів, надівається поверх черевиків). Бахіли перешкоджають попаданню снігу у взуття, намокання взуття від контакту з вологим снігом і утеплюють її. Зрозуміло, для походів по рівнинній місцевості можна з успіхом використовувати спеціалізовану тепле взуття, що випускається для зимової риболовлі і відпочинку зарубіжними виробниками, але вона часто недоступна внаслідок своєї дорожнечі.

Загальновизнаними західними «брендами» (знову цей псевдоанглійського!) В області туристської взуття є: Trezeta, La Sportiva, Salomon, Dolomite і Boreal. При покупці взуття (заробивши багато-багато) слід орієнтуватися саме на них. Вибравши основну (ходову) взуття не забувайте про змінну (бівачне) взуття. Якщо мова йде про походи по Білорусі влітку, то в принципі вона може і не знадобитися (від кросівок нога не «втомлюється»). Але якщо мова йде про рух, наприклад, по заболоченій місцевості, або про походи взимку, то змінна суха взуття «доведеться до двору». Ваш вибір змінному взутті (кросівки, «шльопанці», калоші, гумові чобітки, укорочені валянки тощо) - зумовить сезон походу і передбачувані умови Вашого перебування на біваку.

Яку (за якістю і найменувань) одяг доцільно використовувати в піших рекреаційних та спортивних походах по рівнинній місцевості? У якості «ходовий» обирають комплект вільної, не сковує рух одягу, який в той же час відповідає іншим необхідним вимогам. Для походів по території Білорусі в літній час ці вимоги мінімальні - водонепроникність, вітрозахист, здатність «дихати», захист від кровосисних комах, міцність. Для літніх походів використовують футболки та сорочки з бавовняних, натуральних тканин, не перешкоджають диханню і швидко відводять вологу від тіла. Штани підбираються з щільних, не мазких натуральних або синтетичних (сумішевих) тканин. Самі по собі штани, футболка, сорочка, природно не володіють вітрозахисними і вологозахисними властивостями. На випадок поганих погодних умов в даному разі в гардеробі туриста повинні бути легка вітрозахисний куртка-анорак і плащ (непромокаємий накидка), в якому турист може крокувати під рюкзаком.

Яку верхній одяг доцільно використовувати в лижних рекреаційних та спортивних походах по рівнинній місцевості? У зимових похідних умовах вимоги до ходової одязі, і відповідно сам гардероб, інші. Зрозуміло, що мокра, сира, легко пронизливим вітром одяг - джерело переохолодження організму. Тому до вибору одягу в лижний похід слід ставитися дуже відповідально. Почнемо з вибору верхній «ходовий» одягу, так званого «штормового» костюма. Він повинен відповідати зимових умов походу і володіти відповідними якостями: міцністю; підвищеними вітрозахисними і вологозахисними властивостями; здатністю «дихати» (відпускати випаровування від тіла). Раніше штормові костюми (брюки плюс куртка-анорак) виготовлялися з щільної натуральної тканини (типу брезенту), з авізент (синтетична поліефірна, поліамідна тканина складного плетіння), каландрірованного капрону. В даний час популярністю у гірських туристів та туристів-лижників користується верхні ходові костюми з так званих мембранних синтетичних тканин нового покоління (див. нижче). Звичайно, штормовий лижний костюм повинен бути зручним в експлуатації: не сковувати рух, мати захисний капюшон з козирком, місткі зовнішні і внутрішні кишені, зручні, не продуваються застібки (блискавки) і пр. Зазначеним вимогам добре відповідає штормовий костюм, що включає куртку з капюшоном в комбінації з брюками (напівкомбінезоном) (Рис.2) або спеціальні комбінезони. Провідні виробники верхнього одягу для активного туризму і альпінізму - Bask, Marmot, Saleva та ін Крім верхнього штормового костюма не забудьте про головні убори, рукавички. Якщо в літній період для туриста в якості головного убору служать панама, легка капелюх з полями або сонцезахисна кепка, то взимку неминуче знадобитися тепла спортивна шапка (вовняна або з штучних теплих тканин).

Що таке мембранна тканина і в чому полягають її переваги для виготовлення туристської одягу та взуття? Мембранні тканини марки Gore-Tex або його аналогів (Porelle, Sympatex, Ultimex, Sofitex, Cyclone, TransActive тощо), виготовляються закордонними виробниками. Мембрана - це або найтонша плівка, яка ламінована (приварена або приклеєна за особливою технологією) до верхньої тканини, або спеціальне просочення, жорстко нанесена на тканину «гарячим» способом, при її виробництві. З внутрішньої сторони плівка або просочення може бути захищена ще одним шаром тканини. Зокрема тканина марки Gore-Tex - це надзвичайно тонка, легка, жаро-і холодостійка, надзвичайно міцна і стійка до зламів при сильних механічних навантаженнях мембрана, виготовлена ​​на основі політетрафторетилену (тефлону). Виробником мембрани Gore-Tex є американська корпорація WL.GORE & ASSOCIATES. INC. На один квадратний сантиметр тефлонової мембрани припадає близько 1,4 мільярда пір, кожна з яких в 20.000 разів менше краплі води, але в 700 раз більше однієї її молекули. Завдяки цьому виробам з мембранної тканини притаманне унікальну властивість - з одного боку, вони гідрофобні, тобто не пропускають вологу із зовнішнього середовища у вигляді дощу і снігу, з іншого боку - вони не є перешкодою для випаровувань з поверхні тіла. Додайте до "дихаючим" і вологостійким властивостями виробів, виготовлених за GORE-ТЕХ-технології їх високу вітрозахист і вийти ідеальний «ходовий» костюм.

На практиці, звичайно, не все так само добре, як описують рекламні буклети. Навіть самі «фірмові» мембранні костюми не достатньо швидко відводять випаровування при інтенсивній роботі з рюкзаком за плечима, що призводить до значного зволоження нижнього одягу. При впливі комплексу природних факторів - мокрого снігу, негативної температури (або температури близької до нуля) - верхній шар тканини покривається тонким шаром льоду, і вся «робота» мембрани негайно припиняється. Тому туристи не поспішають відмовлятися від раніше застосовувалися «промокає» але добре вентильованих і швидковисихаючих штормових костюмів і використовують їх в дощ у поєднанні з легкими плащами.

Яке нижню білизну і утепляющую ходову одяг доцільно використовувати в лижних походах? Щоб відчути переваги верхньої мембранної одягу слід мати і відповідну нижній одяг. В комплекті ходової одягу лижника, крім штормового мембранного костюма, бажано використовувати термобілизну і «утепляющую» одяг з вовни або сучасних синтетичних тканин. Термобілизна - м'яка, легка, одяг, що облягає фігуру. Поєднує в собі дві якості - утримувати тепло і миттєво видаляти від тіла вологу, захищаючи його від переохолодження. Створює відчуття комфорту при будь-яких видах фізичної активності. Зазвичай воно виготовлено з т.зв. сумішевих тканин (поєднання натуральних і штучних волокон) швидко випаровується волога від тіла або з тонких синтетичних тканин типу Polartec (див. нижче).

Утеплюючий костюм (або тільки теплу кофту, светр) бажано мати так же з тканин, легко відвідних вологу від тіла (дихаючих, швидко сохне). Тільки якщо кожен компонент ходової одягу сприяє «позбавленню» від вологи, що утворюється в результаті потовиділення, а зовнішня одяг перешкоджає проникненню вологи «зовні» і володіє відмінними вітрозахисними властивостями, ходова одяг в цілому буде відповідати всім необхідним вимогам. Великою популярністю у туристів користуються «светри» і теплі костюми з нових синтетичних матеріалів типу Polartec, Windblock і пр.

Що являє собою тканину Polartec та її аналоги? «Polartec» - це узагальнююча назва цілого сімейства високотехнологічних тканин, спеціально створених для різних видів спорту та активного відпочинку. Розробником, власником товарного знака і основним світовим виробником тканин Polartec є американська корпорація MALDEN MILLS. Крім того, у світі налічується чимало технологічних аналогів Polartec, званих флісу. Однак лише деякі з них не поступаються тканин Polartec за властивостями і якістю. З технологічної точки зору тканина Polartec являє собою 100% поліестер, іноді з додаванням таких компонентів, як лайкра, бавовна, шерсть, нейлон, штучний шовк. Хоча Polartec і не є натуральним природним матеріалом, з цілого ряду властивостей він перевершує шерсть та інші природні матеріали. Вироби з даної тканини не вбирають вологу і запахи, чудово зберігають первинні колір, форму та обсяг і при цьому "дихають" і зберігають тепло нітрохи не гірше, ніж шерсть. Windblock - це наступний крок у розробці спеціальних тканин тієї ж фірми MALDEN MILLS. Tкань Windbloc поєднує в собі теплоізолюючі та "дихаючі" властивості флісу і властивості вітростійкості, вологостійкості мембранних тканин. Клейова мембрана, розташована між двома шарами флісу, блокує вітер. Тканина забезпечує повний захист від вітру при його швидкості 50 км / год; внутрішній шар тканини приємний для тіла і відводить надлишкову вологу (колекція одягу та спорядження Bask, каталог, 2006). Матеріал ідеально підходить для виробництва спортивного екіпірування, коли вітер, холод і негода диктують підвищені вимоги до захисних властивостях одягу.

Яку бівачне одяг доцільно використовувати в рекреаційних та спортивних походах? Після закінчення денного переходу Ви неодмінно внесете ті чи інші зміни в Ваш гардероб. Наприклад, виникне необхідність змінити вологу від поту або дощу ходову одяг на суху бівачне або замінити (доповнити) легку ходову одяг - більш теплою, що відповідає температурним умовам біваку. Вибір бівачне одягу природно продиктований сезоном здійснення походу. Підібрати її слід таким чином, щоб відчувати себе комфортно: не замерзнути, не перегрітися, не промокнути на «зимовому» або «літньому» біваку. Зрозуміло, що температура (сила вітру) змінюється протягом доби, не кажучи вже про різні днях походу. Отже, у Вас повинен бути мінімальний, але достатній набір бівачне одягу у відповідність з мінливими умовами зовнішнього середовища. У літній період на додаток до ходової одязі Вам може цілком вистачити легкого тренувального костюма, змінної сорочки, светри. Взимку (і в міжсезоння) комплект бівачне одягу може включати цілий ряд найменувань теплого одягу: тепле нижню білизну (або термобілизна), светр, фланелеву сорочку, теплу куртку або жилет, хутряні бівуачні рукавиці, додаткові вовняні шкарпетки. У лижних походах тепла бівуачне куртка (пушок) є обов'язковим компонентом гардероба туриста. Як утеплювач в конструкції таких курток використовується або пух водоплавних птахів (гусячий, гагачий), або утеплювачі на основі штучних волокон. Пухозаменяющіе штучні утеплювачі різних фірм та найменувань виготовлені на основі лавсану (поліефірні волокна). Якщо в недалекому минулому як утеплювач для курток і спальних мішків використовувалося лавсановим ткане полотно (синтепон), то в сучасних куртках утеплювач представляє собою переплетення окремих пустотілих лавсанових волокон. Такі утеплювачі відомих фірм (наприклад, DuPont, 3M, Polarguard) носять назви (торгові марки) Polarguard, Thermolite, Quallofil, Thinsulate і пр.

Увага! Поділ на бівачне і ходову одяг і взуття досить умовно і абсолютно не означає того, що Ви не можете використовувати ходову одяг на біваку або бівачне під час руху по маршруту. Наприклад, плащ під час дощу туристи використовують і при русі і на місці ночівлі та відпочинку. Точно так же в умовах холодної вітряної погоди термобілизна, утеплюючий костюм туристи надягають і при русі і під час відпочинку. Ще раз акцентуємо Вашу увагу на те, що Ви повинні підібрати необхідний мінімум універсальної одягу та взуття, з урахуванням конкретних умов походу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]