Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Преамбула.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
51.42 Кб
Скачать

ПРЕАМБУЛА

Україна уявляє собою найвеличнішу державу світу, яка самим фактом свого створення і визнання довела свою спроможність до повноцінного існування.

З самого зародження української державницької ідеї наш народ висловлював щире прагнення до об’єднання під прапором єдиної, незалежної та суверенної держави. На шляху до незалежності українці зустріли велику кількість різноманітних перепон, потрапляли під владу різних іноземних держав, переживали відносно себе жорстоке, принизливе ставлення.

Однак, попри усі утиски та обмеження українському народу вдалося зберегти свою національну самобутність, блискучу культуру та традиції. Українська державницька ідея витримала всі випробування, сплативши за це енергією, силами а іноді й життями цілої плеяди українських поборників незалежності.. Своєрідною винагородою за це стала реальна можливість створення власної держави.

Отож, ми громадяни України, вважатимемо виконаним свій великий громадський обов’язок, свою історичну місію тільки тоді, коли ми всі, українці й інші народи, для яких Україна стала Батьківщиною, станемо повновладними, ні від кого не залежними господарями на нашій українській землі.

З метою затвердження у новоствореній Українській Федерації правової та соціальної державності, демократичних цінностей та традицій, реалізуючи право Українського народу на самовизначення, приймається ця Конституція – Основний Закон Української Республіки.

Розділ І

ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

1 Українська Федерація є незалежною, суверенною, демократичною, соціальною, правовою та екологічною державою

2 Суверенне право у Українській Федерації належить народу України. Суверенітет Української Федерації поширюється на всю її територію. В межах встановленого кордону, остання є цілісною і недоторканою.

3 Захист людини, її життя та здоров’я, честі та гідності, недоторканості й безпеки визнаються найважливішою місією Української Федерації.

Права і свободи людини, їх забезпечення та неухильне дотримання становлять зміст політики держави. Остання встановлює певні гарантії для надійного забезпечення прав людини.

4 Громадянство Української Федерації єдине.

Громадянами Української Федерації вважається населення всіх областей-членів Федерації.

5 За формою державного правління Українська Федерація є республікою. Єдиним джерелом влади визнається український народ. Влада народу здійснюється через спеціальні органи законодавчої, виконавчої, судової та контролюючої влади.

Діяльність органів держави спрямована на зміцнення та захист конституційного ладу в Українській Федерації

6 Україна уявляє собою федерацію двадцяти п’яти областей без надання особливого статусу Республіці Крим.

Влада Української Федерації не виходить на перший план, надаючи своїм областям права широкого самоврядування, дотримуючись принципу децентралізації.

7 В Українській Федерації впроваджується принцип верховенства права. Дотримання справедливості, закріпленої у нормах права є одним з основних напрямків діяльності Федерації

Конституція Української Федерації має найвищу юридичну силу. До законів та інші нормативно-правових актів висувається вимога повністю відповідати Основному Закону держави

8 Єдиною державною мовою в Українській Федерації є українська мова. Українська мова використовується у офіційному діловодстві держави.

Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території Української Федерації.

Інша мова не може бути визнаною державною.

Мовам національних меншин, серед яких російська, польська, татарська та деякі інші, держава надає гарантії вільного розвитку та вживання .

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

9 Держава сприяє всебічному розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвитку, етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України

10 Всі національності у Українській Федерації є рівноправними. Держава гарантує права та законні інтереси усіх національних меншин. Забороняються усі прояви дискримінації відносно останніх.

Кожна національність користується свободою використання і розвитку своєї мови та писемності, свободою збереження або зміни своїх поглядів та звичаїв.

Кожен представник національної меншини наділяється правом балотуватися до органів публічної влади тої області або району, де проживає ця меншина.

11 Держава визнає своєю метою розширення реальних можливостей громадян для застосування своїх талантів, творчих сил та дарувань, для всебічного розвитку особистості.

В Українській Федерації діє і розвивається державна система охорони здоров’я, соціального забезпечення та освіти

Держава гарантує можливість отримання безкоштовної початкової та середньої освіти.

12 Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території Української Федерації, природні ресурси її континентального шельфу, морської економічної зони є власністю виключно Українського народу

Природні об’єкти права можуть надаватися в користування лише українським громадянам з можливістю приватизації останніх. Держава слідкує за масштабами та адекватністю приватизаційних процесів.

Діє загальновизнаний принцип «Власність зобов’язує». Користування власністю має служити загальному благу.

При доведеній у суді нераціональності використання природних об’єктів права, держава зберігає за собою право відчужити власність, також з метою загального блага.

13 Держава неухильно підвищує продуктивність праці та ефективність економіки, розвиває продуктивні сили суспільства шляхом підвищення активності і технічного рівня українців, поліпшення організація праці.

Держава раціонально розподіляє кошти накопичення та споживання, враховує державні, колективні та особисті інтереси, на основі розвитку виробництва поступово покращує матеріальну і духовну життя народу.

14 Схвалюється будь-яка громадська діяльність, результати якої не приносять шкоди Українському народу. Шкідливою вважається пропаганда нацизму, расизму, шовінізму, розповсюдження агресії, насилля та порнографії.

15 Кожен громадянин самостійно, без жодного примусу з боку держави, обирає собі професію та тривалість трудової діяльності. Держава усіляко сприяє влаштуванню громадян на роботу, встановлює високі соціальні гарантії робітникам. У разі втрати людиною працездатності, держава надає їй допомогу у вигляді підвищеної пенсії або іншій формі, передбаченій законами про працю

Всезагальна трудова повинність вводиться при унікальних обставинах.

16 Українська Федерація підтверджує свою екологічність шляхом забезпечення екологічної безпеки і рівноваги на українських теренах. Зважаючи на катастрофічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, держава докладає максимум зусиль для подолання цих наслідків.

Ветеранам Чорнобиля надаються встановлені чинним законодавством пільги та імунітети. Піклування про постраждалих від згаданої катастрофи – обов’язок Української Федерації

17 Українська Федерація прагне до мирного співіснування із іншими державами світу. Забезпечення цього миру та врегулювання конфліктів будь-якого роду мирним шляхом покладається на федеральну владу.

18 Оборона держави, захист її території та суверенітету доручається Федеральним Збройним Силам України. Держава контролює стан речей у Збройних Силах, насамперед забезпечуючи їх останніми моделями озброєння, проводячи періодичні військові навчання та вселяючи захисникам віру у майбутнє Батьківщини.

19 Федеральні Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення конституційного ладу.

20 Військслужбовцям та членам їхніх сімей надається встановлений законодавством перелік пільг.

22 Майбутнє Української Федерації тісно пов’язано з майбутнім всього світу. Українська Федерація послідовно проводить незалежну і самостійну зовнішню політику. Першочерговою справою є підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з іноземними партнерами.

21 Чинні міжнародні договори, які були офіційно схвалені Законодавчим З’їздом та пройшли перевірку на конституційність у Конституційній Раді, стають частиною національного законодавства.

22 Виконання умов міжнародних договорів покладається на федеральну владу.

23 Основним елементом правового порядку в державі є те, що громадяни можуть відмовитися робити те, що не передбачено законодавством.

Федеральні органи влади та публічні органи влади на місцях у своїй діяльності діють виключно на підставі встановлених державною джерел права.

Будущее Китая тесно связано с будущим всего мира. Китай последовательно проводит независимую и самостоятельную внешнюю политику

Важливу роль у державній політиці відіграє

12

Держава неухильно підвищує продуктивність праці та ефективність економіки, розвиває продуктивні сили суспільства шляхом підвищення активності і технічного рівня українців, поліпшення організація праці.

Держава раціонально розподіляє кошти накопичення та споживання, враховує державні, колективні та особисті інтереси, на основі розвитку виробництва поступово покращує матеріальну і духовну життя народу.

Статья 24. государство ставит своей целью расширение реальных

возможностей для применения гражданами своих творческих сил,

способностей и дарований, для всестороннего развития личности В СССР действуют и развиваются государственные

системы здравоохранения, социального обеспечения, единая

система народного образования, которая обеспечивает

общеобразовательную и профессиональную подготовку граждан, служит 325

коммунистическому воспитанию, духовному и физическому развитию

молодежи

Статья 4. Все национальности в Китайской Народной Республике равноправны. Государство гарантирует законные права и интересы всех национальных меньшинств, охраняет и развивает отношения равенства, сплоченности и взаимопомощи всех национальностей. Запрещаются дискриминация и гнет в отношении любой национальности, запрещаются действия, направленные на подрыв сплоченности между национальностями и их раскол.

Каждая национальность пользуется свободой использования и развития своего языка и письменности, свободой сохранения или изменения своих нравов и обычаев.

7 Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території Української Федерації, природні ресурси її континентального шельфу, морської економічної зони є власністю виключно Українського народу

Природні об’єкти права можуть надаватися в користування лише українським громадянам з можливістю приватизації останніх. Держава слідкує за масштабами та адекватністю приватизаційних процесів.

Діє загальновизнаний принцип «Власність зобов’язує». Користування власністю має служити загальному благу.

При доведеній у суді нераціональності використання природних об’єктів права, держава зберігає за собою право відчужити власність, також з метою загального блага.

8

Користування нею повинно одночасно служити загальному благу. (3) Відчуження власності допускається тільки з метою загального блага.

На продаж та приватизацію української землі діє довічний мораторій.

4 Громадянство Української Федерації єдине.

Громадянами Української Федерації вважається населення всіх областей-членів Федерації.

5 Державна влада

Єдиним джерелом влади

Вся державна влада виходить від народу.

Суверенітет України

Вся государственная власть исходит от народа. Она осуществляется народом путем выборов и голосований, а также через специальные органы законодательной, исполнительной и судебной власти.

Стаття 1

Франция является неделимой, светской, демократической и социальной Республикой. Она обеспечивает равенство перед законом всем гражданам, независимо от происхождения, расы или религии. Она уважает все верования.

Государственные органы Китайской Народной Республики осуществляют принцип демократического централизма.

1. Восстановив свое государственное право как Украинская Народная Республика, Украина для лучшей обороны своего края, для более надёжного обеспечения права и охраны вольностей, культуры и благосостояния своих граждан провозгласила себя и ныне есть государством суверенным, самостоятельным и ни от кого не зависимым.

2. Суверенное право в Украинской Народной Республике принадлежит народу Украины, то есть гражданам Украинской Народной Республики всем вместе.

. Не поднимая единой своей власти, Украинская Народная Республика предоставляет своим землям, волостям и общинам права широкого самоуправления, соблюдая принцип децентрализации

Судебная власть в рамках гражданского, уголовного и административного законодательства осуществляется исключительно судебными учреждениями.

59. Судебных решений не могут изменить ни законодательные, ни административные органы власти.

Статья 4. Все национальности в Китайской Народной Республике равноправны. Государство гарантирует законные права и интересы всех национальных меньшинств, охраняет и развивает отношения равенства, сплоченности и взаимопомощи всех национальностей. Запрещаются дискриминация и гнет в отношении любой национальности, запрещаются действия, направленные на подрыв сплоченности между национальностями и их раскол.

.

Доступ к правосудию

Раздел VIII. О судебной власти

Статья 64. Президент Республики является гарантом независимости судебной власти.

Ему помогает Высший совет магистратуры.

Статус судей устанавливается органическим законом.

Судьи несменяемы.

Статья 65. Высший совет магистратуры возглавляется Президентом Республики. Министр юстиции является вице-председателем по закону. Он может замещать Президента Республики.

Высший совет включает, кроме того, девять членов, назначаемых Президентом Республики с соблюдением условий, предусмотренных органическим законом.

Высший совет магистратуры делает предложения относительно назначения судей Кассационного суда и первого председателя апелляционного суда. В соответствии с условиями, установленными органическим законом, он дает заключение по предложениям министра юстиции, касающимся назначения других судей. В соответствии с условиями, установленными органическим законом, с ним консультируются но вопросам помилования.

Высший совет магистратуры в качестве дисциплинарного совета выносит решения в отношении судей. В этом случае председательствует первый председатель Кассационного суда.

Статья 66. Никто не может быть произвольно лишен свободы.

Судебная власть, хранительница личной свободы, обеспечивает уважение этого принципа при соблюдении условий, предусмотренных законом.

Каждый имеет право на любой спор, который может быть решен путем применения права, обеспеченного на справедливых публичных слушаниях перед судом или, в надлежащих случаях, другим независимым и беспристрастным судом или судом общественного мнения.