Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Meditsina_Chast_2_-_UN.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
158.13 Кб
Скачать

88. «Гострий живіт», ознаки, перша медична допомога.

Гострий живіт - захворювання органів черевної порожнини, що вимагають хірургічного лікування.

Види :

Гострий холецистит - це гостре запалення жовчного міхура. Воно, як правило, викликається мікробною флорою на тлі наявності каменів в жовчному міхурі і застою жовчі.

Гострий апендицит - запалення червоподібного відростка сліпої кишки. Єдиним методом його лікування є операція.

Гострий панкреатит - це гостре запалення підшлункової залози. Розрізняють чотири клінічні форми гострого запалення підшлункової залози.

Ущемлені грижі - одне з найчастіших і грізніших ускладнень гриж передньої черевної стінки. Вони відносяться до гострих хірургічних захворювань органів черевної порожнини.

Тромбоз і емболія брижових судин (судинна форма гострої кишкової непрохідності). Гострі порушення кровопостачання тонкої кишки внаслідок закупорки брижових судин. та інші

Ознаки і симптоми: сильні болі в животі (виразка, апендицит, печінкова колька і др), напружений живіт, поза «ембріона», слабкість, озноб.

Перша допомога: холод , голод, спокій, якнайшвидше транспортування до лікаря.

Чого не слід робити: гріти живіт, давати пити або їсти, давати пігулки «від болю в животі»

Негайно доставити потерпілого до лікаря. При неможливості пересуватися самостійно - викликати швидку. Дуже небезпечний стан! Може призвести до необхідності серйозної операції.

89. Ушкодження живота.: види, ознаки, перша допомога.

Внаслідок удару або стиснення живота і нижньої частини грудної клітки у потерпілого можуть бути ушкоджені органи черевної порожнини.

Внутрішні органи, що містяться в черевній порожнині, поділяються на так звані паренхіматозні (печінка, селезінка, нирки) і порожнисті (шлунок, кишки, сечовий міхур). Ознаки травми живота значною мірою залежать від того, який орган ушкоджено. Ушкодження паренхіматозних органів, як правило, супроводжується внутрішньою кровотечею. При розриві кишечника або шлунка розвивається гнійне запалення слизової оболонки очеревини. Ушкодження органів черевної порожнини нерідко супроводжується травматичним шоком.

Якщо ушкоджено органи черевної порожнини, потерпілий скаржиться на сильний біль у шлунку, в правому або лівому підребер'ї, на слабкість, запаморочення, спрагу. При розриві печінки або селезінки швидко наростають ознаки внутрішньої кровотечі: блідість, похолодіння шкірних покривів, запаморочення, швидкий слабкий пульс. Потерпілий час від часу непритомніє. Розрив шлунка і кишок супроводжується різким болем у животі, відчуттям спраги. У хворого з'являються нудота, гикавка, блювання; пульс прискорений (до 100—120 ударів на хвилину), дихання поверхневе, швидке. Зміна положення тіла посилює біль у животі. На обличчі потерпілого з'являється страдницький вираз. Біль посилюється також, якщо натиснути на передню стінку живота.

У разі ушкодження сечового міхура біль локалізується внизу живота, з'являються болючі позиви до сечовиділення, іноді виділення сечі затримується.

Перша допомога : Виявивши у потерпілого травму органів черевної порожнини, треба покласти його на спину, голову і верхню частину тулуба трохи підняти, ноги зігнути в колінних суглобах. Таким хворим не можна дозволяти пити, їсти, приймати ліки. Якщо є ознаки внутрішньої кровотечі, голову піднімати не потрібно. На живіт бажано покласти гумовий пузир із льодом або снігом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]