Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
73.98 Mб
Скачать

Глава 11. Покриття нежорсткого типу

11.1. Принципи призначення конструкцій покриттів нежорсткого типу

При конструюванні покриттів необхідно керуватися наступними принципами. У конструкції покриття повинні бути максимально використані місцеві матеріали. Конструкція покриття повинна забезпечувати необхідну міцність і довговічність при найменшій вартості і мінімальних затратах праці і механічної енергії на будівництво і подальше утримання.

Для облаштування верхніх шарів покриттів слід застосовувати міцні матеріали, що добре чинять опір навантаженням від коліс літаків і мало схильні до зносу (рис. 11.1). Організація ремонту покриттів на аеродромах завжди викликає істотні ускладнення для їх експлуатації. Тому до міцності покриттів треба пред'являти підвищені вимоги. У основах покриттів можна використовувати місцеві матеріали та побічні продукти промисловості, в тому числі і зниженою міцності, а також грунти, що оброблені в'яжучими матеріалами.

Якщо матеріали не відрізняються морозостійкістю або властивості їх погіршуються при розмоканні, в конструкцію покриттів повинні бути введені додаткові шари, що ізолюють слабкі матеріали від проникнення вологи.

Найбільш дорогі матеріали конструктивних шарів покриттів слід укладати можливо більш тонкими шарами - завтовшки, що забезпечють можливість їх укладання в процесі будівництва і надійну їх роботу відповідно до нормативного опору навантаженням. Для цього товщини шарів не повинні бути менше мінімальних, що наведені нижче:

Мінімальна допустима товщина шару, см

Асфальтобетон, що укладається в гарячому або

теплому стані:

одношаровий 5

двошаровий 7

Щебеневі та гравійні матеріали, що

оброблені органічними в'яжучими 8

Щебінь або гравій необроблені,

що укладаються на піску 15

Щебінь, що укладається на основу

з обробленого грунту або каменю 8

Те ж гравій 10

Щебінь, що оброблений за способом просоченн 8

Те ж, за способом напівпросочування 4

Щебінь або гравій, що оброблений за способом

змішування на місці 8

Щебінь або гравій, що укріплений цементом,

на кам'яній основі або на грунті, що

укріплений в'яжучими матеріалами 8

Грунт і маломіцні матеріали, що оброблені

цементом або вапном 10

Необхідна міцність покриттів повинна забезпечуватися за рахунок відповідної товщини шарів основ. Верхні шари грунтової основи розглядають як основний конструктивний елемент покриття, до міцності й однорідності якого пред'являють досить високі вимоги. Досвід показав, що недостатня міцність грунтової основи не може бути компенсована потовщенням інших шарів покриття. Слід віддавати перевагу матеріалам, що дозволяє максимально повно механізувати будівельні процеси. Вибір конструкції покриттів завжди має вирішуватися порівнянням будівельних та експлуатаційних витрат для декількох намічених варіантів.

Рис. 11.1. Схема покриття нежорсткого типу: 1 – верхній шар; 2 – несучий шар; 3 – штучна основа; 4 – природна грунтова основа.