Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правовий статус і організація роботи депутатів...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Тема 5. Правовий статус і організація роботи депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ:

  1. Правовий статус депутата місцевої ради та депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

  1. Повноваження депутата місцевої ради та депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

  1. Форми роботи депутата місцевої ради та депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

  1. Основні гарантії депутатської діяльності. Відкликання депутата місцевої ради

  1. Правовий статус депутата місцевої ради та депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Статус обраних представників - депутатів місцевих рад - визначається Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 ро­ку, Законом України „Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим” від 22 грудня 2006 року іншими законами України, в яких закріплюються принципи мандату депутата місцевої ради, його права та обов'язки, гарантії депутатської діяльності тощо.

Згідно із Конституцією України (ст.70) та Законом України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” від 10 липня 2010 року (ст.9) депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг вісімнадцяти років та має право голосу.

Закон України «Про статус депутатів мі­сцевих рад» (ст. 2) наголошує, що депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представни­ком інтересів територіальної громади села, селища, міс­та чи їх громад, який відповідно до Конституції Ук­раїни і Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад сільських, селищних, міських голів» обира­ється на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України (чотири роки ч. I ст.141).

Як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу депутат місцевої ради зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Статус депутата місцевої ради характеризується та­кими принциповими моментами:

1. Депутат є виборною особою. Як вже зазначалося, в Україні при виборах депутатів місцевих рад застосовує­ться:

  • змішана (мажоритарно-пропорційною)система, за якою:

1) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті;

2) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (далі - одномандатні мажоритарні виборчі округи), на які поділяється територія відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті.

  • мажоритарна система відносної більшості, передбачена Законом про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів щодо виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних і міських голів.

За таких обставин депутат сільської, селищної ради обирається лише частиною територіальної громади - виборцями того округу, де він балотувався, половина депутатів міської, районної у місті ради, ра­йонної, обласної ради м. Києва та Севастополя, Верховної Ради Автономної Республіки Крим - обирається за виборчими списками від організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного міста, району у місті, району, області, м. Києва та Севастополя, АРК., половина – лише частиною виборців того округу на які поділяється територія відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

2. Депутат виступає представником населення від­повідного виборчого округу чи населення міста району у місті, району (області, м. Києва та Севастополя, АРК) в місцевій раді. При цьому його слід розглядати не лише як представника своїх ви­борців (тих виборців, що голосували за нього на вибо­рах), а як представника всього населення округу, міста, району у місті, району (області, м. Києва та Севастополя, АРК) - він представляє та захищає інтереси як виборців, так і тих людей, які ще не досягли вісімнадцятирічного віку чи не перебувають у громадянстві України.

3. Депутат здійснює свої повноваження, не пориваю­чи з виробничою або службовою діяльністю.

Це правило не поширюється на депутата місцевої ра­ди, обраного секретарем сільської, селищної, міської ра­ди, головою, заступником голови районної, обласної, ра­йонної у місті ради, Головою Верховної Ради, першим заступником і заступником, головою постійних комісій Ради Автономної Республіки Крим.

Це правило також не поширюється коли за рішенням обласної, Київської та Севастопольської міських рад депутат, обраний головою постійної комісії з питань бюджету, тобто, він також може працювати в раді на постійній основі.

Депутати, які працюють у відповідній раді на постійній основі не можуть суміщати свою службову дія­льність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльніс­тю, входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, одержувати від цього прибуток, якщо інше не перед­бачено законом.

Крім того, Закон України «Про статус депутатів міс­цевих рад» (ст. 7) передбачає несумісність статусу депу­тата місцевої ради, який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюються вимоги Конституції та законів Украї­ни щодо обмеження сумісництва, з деякими посадами та видами діяльності - він не може поєднувати свою служ­бову діяльність на цій посаді з посадою сільського, се­лищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою па постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті.

Депутат Верховної Ради АРК, місцевої ради не може використовувати свій депутатський мандат в цілях, не пов'язаних з депутатсь­кою діяльністю і не може мати іншого представницького мандата.

4. Депутат є повноважним і рівноправним членом відповідної ради - представницького органу місцевого самоврядування (АРК). Він наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у дія­льності ради та її органів.

5. Статус депутата Верховної Ради АРК, місцевої ради визначено відповідно до принципу імперативного депутатського манда­та, згідно з яким:

а) депутат підтримує зв'язки з виборцями, колекти­вами і об'єднаннями громадян, які висунули його кан­дидатом у депутати, а також колективами інших під­приємств, установ, організацій, державними органами, органами самоврядування та органами об'єднань гро­мадян, розташованими на території його виборчого округу. Він зобов'язаний періодично, але не рідше од­ного разу на рік, звітувати про свою роботу перед ви­борцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.

б) виборці можуть давати своїм депутатам доручен­ня, що випливають з потреб відповідного виборчого округу чи територіальної громади або населення в цілому, депутат Верховної Ради АРК зобов’язаний розглядати звернення виборців відповідно до вимог та у порядку, встановленому Законом України "Про звернення громадян";

в) депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради може бути в будь-який час відкликаний виборцями у встановленому Законами України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» від 10 лютого 1998 року та «Про ста­тус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 ро­ку порядку.

6. Депутат, здійснюючи свої повноваження, повинен дотримуватися правил депутатської етики, (ст.8 Закону про статус депутатів місцевих рад) зокрема:

  1. керуватися загальнодержавними інтересами, інтересами Автономної Республіки Крим та ін­тересами територіальної громади чи виборців свого ви­борчого округу, від яких його обрано;

  2. не використовувати депутатський мандат в особи­стих інтересах чи в корисливих цілях;

  3. не принижувати честі й гідності виборців, інших депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підпри­ємств, установ і організацій;

  4. не розголошувати відомостей, що становлять дер­жавну або іншу таємницю, яка охороняється законом, інших відомостей з питань, що розглядалися на закритих засіданнях ради чи її органів і не підлягають, за їх рішен­ням розголошенню, та відомостей, які стосуються таєм­ниці особистого життя депутата Автономної Республіки Крим, місцевої ради, або ви­борця, що охороняється законом, чи стали йому відомі у зв'язку з його участю в депутатських перевірках;

  5. не допускати образливих висловлювань, не вико­ристовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій, їх керівників та ін­ших посадових чи службових осіб, депутатських груп, фракцій, окремих депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад;

  6. не приймати будь-яких гонорарів, подарунків, не отримувати винагород безпосередньо чи опосередковано за дії, пов'язані зі здійсненням ним депутатських повно­важень.