Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_17.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
114.33 Кб
Скачать
  1. Міжнародні страхові інститути.

Страхова галузь вважається однією з головних складових і чинників стабільності світової фінансової системи і підлягає міжнаціональному та наднаціональному регулюванню з боку міжнародних організацій та неформальних об'єднань інституцій економічно розвинутих країн світу (передусім ідеться про страхові Директиви Європейського Союзу ).

Директива 1973 р. визначає, що страхова компанія, яка має резиденцію в одній із країн ЄС, може розпочати свою діяльність у іншій країні ЄС, керуючись законодавством цієї країни. Директива 1988 р. дозволяє страховикам із країн ЄС здійснювати страхову діяльність без обов'язкової реєстрації в іншій країні, шо є членом ЄС. Директива 1992 р. усунула державний контроль щодо страхових продуктів, надаючи страховим компаніям право вибору цін на страхові послуги та запровадження нових страхових продуктів. Водночас державні регулятори страхової діяльності країн ЄС залишили за собою право контролю за платоспроможністю страхових компаній.

У цьому плані також слід відзначити діяльність Форуму фінансової стабільності (Financial Stability Forum), створеного за участю "Групи 10" при Банку міжнародних розрахунків. Форум у особі Міжнародної асоціації органів нагляду за страховим ринком та інших міжнародних фінансових інституцій виконує роль координатора та через стеження за дотриманням погоджених галузевих принципів регулювання фінансової (зокрема страхової) діяльності сприяє забезпеченню стабільності національних та міжнародних фінансових систем.

На міжнародному страховому ринку діє багато міжнародних страхових інститутів: асоціації, бюро, групи, об’єднання, товариства, комітети, союзи, федерації. Розглянемо основні з них, які діють в сфері міжнародних валютно-фінансових і кредитних відносин.

Міжнародна організація актуаріїв заснована у 1985 році. Штаб-квартира знаходиться у Брюсселі. Основними завданнями є:

-здійснення міжнародного співробітництва та координація діяльності національних асоціацій актуаріїв ряду країн;

-сприяння науковим дослідженням в області страхової математики тощо.

Міжнародна асоціація товариств взаємного страхування (МАТВС) створена в 1963 році зі штаб-квартирою в Амстердамі. Займається координацією діяльності, обміном досвідом та інформацією між товариствами взаємного страхування з різних країн (більше як 200 товариств з 26 країн). А також представляє інтереси своїх членів в міжнародних організаціях.

Міжнародна асоціація страхового права створена в 1962 році. Вивчає науково-практичні проблеми розвитку страхової справи. Видає доповіді, проводить з’їзди і конференції. Займається формуванням єдиного страхового ринку в країнах ЄС.

Міжнародна асоціація страхових і перестраховочних посередників заснована у 1937 році зі штаб-квартирою у Парижі. Сприяє міжнародним контактам і обміну інформацією серед посередників страхового ринку. Веде дослідження з питань активізації, маркетингу в страхуванні тощо.

Міжнародна асоціація страхових досліджень (МАСД) створена у 1973 році. Штаб-квартира знаходиться у Женеві. Основними завданнями є:

- сприяння прогнозу в наукових дослідженнях зі страхування, поширення наукових знань про страхування;

- сприяння зростанню суспільного престижу професії страхувальника;

- організація та курирування спеціальних наукових програм.

Міжнародна торгова палата заснована у 1919 році. Сприяє розвитку вільної торгівлі й приватного підприємництва в торгівлі та страхуванні. Надає практичну допомогу комерсантам з виконання урядових функцій для бізнесу на урядовому і міжнародному рівнях.

Міжнародна федерація кооперативного страхування (МФКС) об’єднує кооперативні страхові організації 37 країн. Сприяє міжнародному співробітництву між ними в області страхування і перестрахування, в обміні фахівцями, інформацією тощо.

Міжнародне товариство аналізу ризику створено у 1981 році у США. Займається застосуванням методології аналізу ризику для цілей оптимізації рішень в різних областях науково-практичної діяльності. Ідентифікує різні види небезпек, розробляє методи зниження ризиків.

Міжнародне страхове товариство засноване в 1965 році у США. Сприяє в здійсненні освітніх і наукових програм з питань страхування. Організовує обмін страховою інформацією. Займається видавничою справою.

Міжнародний союз страхувальників кредитів та інвестицій заснований у 1934 році. Штаб-квартира знаходиться у Берні, а секретаріат у Парижі. Завданням Союзу є застосування узгоджених умов кредитування міжнародної торгівлі, гарантування експортних кредитів, обмін досвідом та інформацією зі страхування експортних кредитів, які надаються на термін від 1 до 5 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]