Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 30.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
3.45 Mб
Скачать
  1. Лекції завідувача кафедри терапевтичної стоматології д.м.н., професора Кулигіної В.М.

  2. Данилевський м.Ф., Борисенко а.В., Політун а.М., Сідельникова л.Ф.,Несін о.Ф. Терапевтична стоматологія. Фантомний курс. – к.: Здоров’я, 2001. – т. 1. - 392 с.

  3. Терапевтична стоматологія: Підручник для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації у двох томах / За ред. професора А.К. Ніколішина. – Т.І. – Полтава: «Дивосвіт», 2005. – 392 с.

Додаткова:

  1. Боровский Е.В. и соавт. Терапевтическая стоматология.–М. “Медицина”, 1998.– с. 14-45.

  2. А.К.Ніколішин «Современная эндодонтия практического врача» Полтава, 2003, 86с.

Графологічна структура теми:

«Топографо-анатомічні особливості будови порожнини зуба і кореневих каналів».

Зуб

Топографічна анатомія порожнини зуба

Топографічна анатомія кореневих каналів

Перший моляр верхньої щелепи

На поперечному розрізі має порожнину трикутної форми з трьома-чотирма устями кореневих каналів, з яких 2 розташовані у медіальному корені і 1-2 у дистальному. Кожному горбику на жувальній поверхні у склепінні відповідає заглиблення.

Піднебінний канал досить широкий, округлої або овальної форми, закінчується одним, або (при наявності дельтовидних розгалужень) кількома верхівковими отворами. У медіальному корені два канали, які інколи мають спільне устя. Дистальний щічний канал прямий і на поперечному розрізі займає центральну частину кореня. Медіально-щічний корінь в 60% випадків має два кореневих канали. Якщо медіально-щічний канал один, то він розширений в щічно-піднебінному напрямку, важко прохідний, довше дистального на 1-2 мм.

Другий моляр верхньої ще-лепи

На поперечному розпилі має форму трикутника, вона сплющена у присінкові-піднебінному напрямку. В склепінні порожнини є заглиблення, що відповідають горбикам на жувальній поверхні. Дно коронкової порожнини опукле, з трьома устями кореневих каналів.

Є три кореневі канали. Дно порож-нини зуба розташоване вище шийки зуба. Піднебінний кореневий канал широкий, на поперечному розрізі овальний, добре доступний і прохідний. Щічні канали - передній і задній - можуть мати декілька вузьких відгалужень і по 2-3 отвори. В залежності від кількості коренів можуть бути варіації кореневих каналів: два або один.

Третій моляр верхньої ще-лепи

Коронкова порожнина іноді подібна до порожнини другого моляра. На дні порожнини найчастіше буває три устя кореневих каналів. Відзна-чаються індивідуальні особливості будови.

Кореневих каналів найчастіше три, хоча може бути і більше. У медіаль-ному корені 2 викривлених вузьких канали з спільним верхівковим от-вором; у дистальному корені най-частіше 1 канал. Можливі інші варіанти від одного до чотирьох кореневих каналів.

Перший моляр нижньої щелепи

Дно коронкової порожнини має ви-гляд прямокутника з трьома-чотир-ма устями кореневих каналів, з яких 2 розташовані у медіальному корені і 1-2 у дистальному. Кожному гор-бику на жувальній поверхні у скле-пінні відповідає заглиблення, з яких дистально-язикове виражене най-краще.

У медіальному корені два канали, які інколи мають спільне устя. Медіальний щічний канал більш зігнутий ніж язичний. На поперечному розрізі канали зміщені дистально. Ці кореневі канали часто мають додаткові відгалуження. У дистальному корені у половині випадків буває 2 канали. Отвори верхівок зуба часто розташовані у безпосередній близькості до каналу нижньої щелепи.

Другий моляр нижньої щелепи

Нагадує порожнину першого і має аналогічну будову.

Медіальний корень звичайно містить два канали, але іноді буває один. У цьому випадку він має щілиноподібну форму і звужений у медіодистальному напрямку. Дистальний кореневий канал, як правило, прямий, добре прохідний і має відгалуження.

Третій моляр нижньої щелепи

Коронкова порожнина іноді подібна до порожнини другого моляра. На дні порожнини найчастіше буває три устя кореневих каналів. Відзна-чаються індивідуальні особливості будови.

Кореневих каналів найчастіше три, хоча може бути і більше. У медіаль-ному корені 2 викривлених вузьких канали з спільним верхівковим от-вором; у дистальному корені най-частіше 1 канал. Можливі інші варіанти.

Графологічна структура теми:

Соседние файлы в предмете Терапевтическая стоматология