Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krok ucr..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
165.89 Кб
Скачать

Тема № 9 Дерматофітії Етіологія. Патогенез. Клініка. Діагностика. Лікування. Профілактика.

  1. Хворий 7 років скаржиться на біль у ділянці волосистої частини голови. Об'єктивно: в потиличній області – округлий, запальний, болючий інфільтрат з чіткими межами, який виступає над поверхнею шкіри, вкритий гнійними кірочками. В зоні ураження волосся відсутнє та позитивний симптом “медових стильників”. Пальпується збільшений болючий регіонарний лімфатичний вузол. Мікроскопія: міцелій і спори грибка. Ваш діагноз.

  1. Інфільтративно-нагнійна трихофітія волосистої частини голови;*

  2. Карбункул волосистої частини голови;

  3. Фурункул волосистої частини голови;

  4. Мікробна екзема волосистої частини голови;

  5. Лепроматозний тип лепри.

  1. Мати у дитини 5 років знайшла на голові округлу ділянку "облисіння" до 3см в діаметрі. Все волосся в осередку ураження обламане на рівні 5-6 мм. Напередодні дитина гладила бродячу кішку. Ваш діагноз:

  1. Мікроспорія волосистої частини голови;*

  2. Поверхнева тріхофітія волосистої частині голови;

  3. Глибока тріхофітія;

  4. Псоріаз;

  5. Колоподібне облисіння.

  1. Хворий М 40 років, скаржиться на висипку на шкірі лівої ступні, яка супроводжується свербіжем. Об'єктивно: на склепінні лівої ступні видно вогнище ураження, в якому спостерігається гіперемія, баготочисельні пухирці, розташованні переважно в його периферійній зоні, відшарування епітелію навколо вогнища у вигляді комірця. Який діагноз?

  1. Дисгідротична епідермофітія;*

  2. Екзема стоп;

  3. Алергічний дерматит;

  4. Кандидоз;

  5. Запрілість.

  1. Пацієнту було вставлено діагноз мікоз ступнів. Хворий займається спортом, часто користується загальними душовими кімнатами. При обстеженні у терапевта була виявлена патологія шлунка; тиждень тому хворий переніс травму гомілки; з 3-х річного віку має схильність до алергічних реакцій; у будинку пацієнта живе кішка. Які чинники мають етіопатогенетичне значення?

  1. Користування загальними душовими;*

  2. Патологія шлунку;

  3. Травма гомілки;

  4. Схильність до алергічних реакцій;

  5. Проживання кішки в будинку.

  1. Хворий готується до операції з приводу варикозно розширених вен нижніх кінцівок. При огляді у нього на підошвах є муковидне лущення по ходу шкірних складок. Всі нігті ступнів сірувато-жовтого кольору потовщені і частково зруйновані. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?

        1. Рубромікоз;*

        2. Висівковий лишай;

        3. Кандидоз;

        4. Мікроспорія;

        5. Мікробна екзема.

  1. До дерматолога звернулась хвора, 68 років, зі скаргами на появу сверблячих висипань в пахових, пахвинних ділянках та під молочними залозами. Раніше подібних висипань у себе не відмічала, їх появу ні з чим не пов’язує. Скаржиться на підвищену пітливість. Об’єктивно: на тлі вираженої гіперемії папульозні елементи, лущення по периферії. Вогнища мають чіткі межі у вигляді запального “бордюру”. Дермографізм червоний. Ваш діагноз:

        1. Епідермофітія;*

        2. Оперізуючий герпес;

        3. Екзема;

        4. Нейродерміт;

        5. Короста.

  1. До дерматолога звернувся хворий з скаргами на зміну кольору, потовщення ламкість нігтьових пластинок ступнів. Хворіє близько п'яти років. Об'єктивно: нігтьові пластинки всіх пальців ступнів потовщені, брудно-жовтого кольору, тьмяні кришаться по краю. При мікроскопії обробленого лугом матеріалу нігтьових пластин знайдені нитки міцелію, при посіві на середовище Сабуро – зростання колонії Trichophyton rubrum. Вкажіть діагноз.

        1. Руброоніхомікоз ступнів;*

        2. Кандидозная оніхія;

        3. Псоріаз нігтів;

        4. Дистрофія нігтів;

        5. Епідермофітія нігтів.

  1. До лікаря звернулась хвора віком 50 років зі скаргами на потовщення та ламкість нігтів ніг, що турбує її 4 роки. Процес поступово уражає усі нігті. Нігті потовщені, горбисті, деформовані жовто-кричнево-сірого кольору, легко зламуються та відстають від нігтьового ложа. ЇЇ чоловік має подібні ураження вже 10 років. Ваш попередній діагноз?

        1. Оніхомікоз;*

        2. Псориатичне ураження нігтів;

        3. Оніходистрофія;

        4. Посттравматичне ураження;

        5. Червоний плоский лишай.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]