Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
184.79 Кб
Скачать

Президента можуть обирати:

  1. шляхом прямих таємних загальних виборів (Франція, Австрія, Польща, Болгарія, Україна), реалізується принцип волевиявлення народу, забезпе­чується достатньо високий рівень демократизму;

  2. в декілька етапів (США, Аргентина, Фінляндія), на початковому етапі шляхом загальних виборів обираються вибірники (електори), які обирають президента, процедура дещо ускладнюється, але охороняє президентство від випадкового емоційного вибору.

  3. шляхом опосередкованих виборів за участю парламенту (Швей­царія, Туреччина), за участі колегії вибірників з членів парламенту і представників органів територіального самоврядування (Італія), за участю Федерального парламенту і представників зе­мельних урядів (ФРН).

Президент кожної країни володіє певним обсягом компетенцій і повноважень, здійснює управлінську діяльність, виконує специфічні функції тощо. Виділяють форми сильної президентської вла­ди (США та інші країни), помірної й слабкої президентської влади. Серед форм помірної президентської влади і система президентства України.

Для форми помірної президентської влади, що встанови­лася в Україні, характерно: президент є глава держави, головноко­мандуючий збройних сил, представляє країну в міжнародних відно­синах, затверджує склад кабінету міністрів за поданням верховної Ради, але за Конституцією міністри несуть відповідальність перед президентом і він (як на парлвментську республіку) має багато повноважень в структурі виконавчої влади, що призводить до конфліктів.

Система президентства в Україні введена на початку 90-х років. 1 грудня 1991 р. відбулися перші всезагальні вибори Президента України.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]