Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Місце чорних дір проміжних мас:

1)Утворення надмасивних чорних дір у ядрах галактик.

2)Чорні діри проміжних мас можуть бути джерелами гравітаційних хвиль. Якщо будуть зареєстровані гравітаційні хвилі, то за допомогою них можна буде безпосередньо відкрити чорні діри проміжних мас.

Чорна діра (в квадраті)

Тіло, вільно падаюче під дією сил гравітації, знаходиться в стані невагомості. Падаюче тіло буде відчувати дію приливних сил, розтягуючих тіло в радіальному напрямку і стискаючих — в тангенціальному. Величина цих сил зростає і прагне до нескінченності при . У деякий момент власного часу тіло перетне горизонт подій. З точки зору спостерігача, що падає разом з тілом, цей момент нічим не виділений, однак повернення назад тепер вже немає. Тіло опиняється в горловині (її радіус в точці, де знаходиться тіло і є ), стискаєме настільки швидко, що полетіти з неї до моменту остаточного схлопування (це і є сингулярність) вже не можна, навіть рухаючись зі швидкістю світла.

З точки зору віддаленого спостерігача, падіння в чорну діру буде виглядати інакше. Нехай, наприклад, тіло буде світитися і, крім того, буде посилати сигнали назад з певною частотою. Спочатку віддалений спостерігач буде бачити, що тіло, перебуваючи в процесі вільного падіння, поступово розганяється під дією сил тяжіння у напрямку до центру. Колір тіла не змінюється, частота фіксуємих сигналів практично постійна. Однак, коли тіло почне наближатися до горизонту подій, фотони, що йдуть від тіла, будуть випробовувати все більше і більше гравітаційне червоне зміщення.

Крім того, через гравітаційного поля всі фізичні процеси з точки зору віддаленого спостерігача йтимуть все повільніше і повільніше через гравітаційне уповільнення часу: годинник, закріплений на радіальній координаті без обертання () будуть йти повільніше нескінченно віддалених в раз[5][6]. Буде здаватися, що тіло — в надзвичайно сплющеному вигляді — буде сповільнюватися, наближаючись до горизонту подій і, врешті-решт, практично зупиниться. Частота сигналу буде різко падати. Довжина хвилі випускаємих тілом буде стрімко рости, так що світло швидко перетвориться в радіохвилі і далі в низькочастотні електромагнітні коливання, зафіксувати які вже буде неможливо. Перетинання тілом горизонту подій спостерігач не побачить ніколи і в цьому сенсі падіння в чорну діру буде тривати нескінченно довго. Є, однак, момент, починаючи з якого вплинути на падаюче тіло віддалений спостерігач уже не зможе. Промінь світла, посланий слідом за цим тілом, його або взагалі ніколи не наздожене, або наздожене вже за горизонтом. Крім того, відстань між тілом і горизонтом подій, а також «товщина» сплющенного (з точки зору стороннього спостерігача) тіла досить швидко досягнуть планковської довжини і (з математичної точки зору) будуть зменшуватися і далі. Для реального фізичного спостерігача (здійснюючого вимірювання з планковською похибкою) це рівнозначно тому, що маса чорної діри збільшиться на масу падаючого тіла, а значить радіус горизонту подій зросте і падаюче тіло виявиться «всередині» горизонту подій за кінцевий час.

Аналогічно буде виглядати для віддаленого спостерігача і процес гравітаційного колапсу. Спочатку речовина кинеться до центру, але поблизу горизонту подій воно стане різко сповільнюватися, його випромінювання піде в радіодіапазон, і в результаті віддалений спостерігач побачить, що зірка згасла.