Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання модулю по БЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Питання модулю №1

  1. Етапи розвитку наукового напрямку «Безпека життєдіяльності лкадини».

  2. Теоретичні основи БЖД:

  • визначення поняття «Безпека життєдіяльності»;

  • структура БЖД;

  • безпека;

  • небезпека;

  • ризик.

    1. Мепга та завдання дисципліни БЖД.

    2. Класифікація джерел небезпечних та шкщливих факторів.

    3. Система «лкщина-життєве середовище* та її компоненти.

Модульний контроль №1 1. Етапи розвитку наукового напрямку «Безпека життєдіяльності людини»

Проблема безпеки життєдіяльності (БЖД) людини і всього суспільства в сучасних умовах набула особливої гостроти й актуальності. БЖД обговорюється на сторінках газет і журналів, ученими, представниками громадськості, політичними діячами, тобто є об'єктом уваги всіх прошарків суспільства та у державі. Учені давно почали турбуватися про небажані та негативні наслідки антропогенного впливу на природу й навколишнє середовище.

В останні десятиліття XX століття різко зросла чисельність аварій, катастроф, дорожньо-транспортних пригод, у яких гине або втрачає здоров'я і працездатність велика кількість людей.

За даним Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я смертність внаслідок нещасних випадків посідає третє місце у світі після серцево- судинних та онкологічних захворювань. Якщо від загальних захворювань умирають переважно літні люди, то від нещасних випадків переважно гине працездатна молодь. Статистика свідчить про те, що травматизм є основною причиною смерті людини у віці від 15і до 41 року.

На останньому етапі розвитку набувають великої гостроти проблеми соціальної напруженосгі суспільства в країнах з перехідною економікою.

Причинами соціальної напруженості в суспільстві є незадовільні умови життя, праці;незадовільний матеріальний та культурний стан, зіткнення; інтересів релігійного та ідеологічного характеру, система розподілу матеріальних благ, низький рівень освіти. 1

Таким чином; актуальність проблем БЖД на сьогодні визначається рядом причин. Виділимо три основні: г

1) порушення екологічної рівноваги природного середовища внаслідок надмірного антропогенного навантаження на біосферу;

2) зростання кількості техногенних аварій і катастроф при взаємодії людини зі складними технічними системами; :

3) соціально-політична напруженість у суспільстві.

Розглянемо більш детально ці причини.

1) Порушення екологічної рівноваги природного середовища внаслідок надмірного антропогенного навантаження на біосферу.

Протягом усієї історії існування людства природне середовище завжди прагнуло дбати про свою безпеку.

З появою людей на Землі почався вплив їх діяльності на навколишнє середовище. За допомогою кам'яних знарядь первісні люди почали перетворювати об'єкт і процеси природи з їх натурального стану на штучний.

Питання модулю №1 1

Модульний контроль №1 1. Етапи розвитку наукового напрямку «Безпека життєдіяльності людини» 1

  • .^вищена або- понижена ^вологість; ^

  • підвищений або понижений атмосферний тиск;

  • недостатня освітленість;

  • конструкції, що руйнуються;

  • підвищений рівень статичної електрики та ін.

  1. хімічні:

  • хімічні елементи, речовини та сполуки, які перебуваються у різному агрегатному стані (твердому, газоподібному, рідкому);

  • які різними шляхами проникають в організм людини (через органи дихання, через шлунково-кишковий тракт, через шкірні покрови та слизові оболонки);

  • які за характером дії виділяють такі речовини (токсичні, наркотичні, подразнюючі, задушливі,,} сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні, такі, що; впливають на, репродуктивну функцію). ... #

  1. біологічні: . _

- ч макроорганізми (рослини та тварини);

мікроорганізми (бактерй, віруси, рикетсії, спірохети,-грибки, найпростіші).

  1. психофізіологічні:

  • фізичні перевантаження (статичні, динамічні); -

  • нервово-психічні перевантаження, - (розумові перевантаження, перевантаження аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження).

Небезпечні та шкідливі, фактори дуже часто убувають прихованими, неявними або ж такими, які важко виявити-чи, розпізнати. Це стосуєтьсяг§у^ь-дких небезпечних та ;шкідливих факторів, так само яіс;і щ^рщ небезпеки, які породжущь,їх.

;Сонячне випроіуііню^ всіх живих організмів на Земліч$Дому :числі л,юдиниг,може;-бути прйчйноіозахворювад^ дитяча іграшка може

виділяти шкідііиві р^вии^д а д^^ир<:який мирно куняе в кріслі

салону літака, може виявитися терористом. У кожному з цих вйпадківГ як і в усіх інших, коли джерело небезпеки є більш очевидним^ наприклад, вибухівка, зброя, автомобіль, діючий вулкан, будинок, що руйнується; ми говоримо про наявність джерела небезпеки, але це ще не завжди означає наявність небезпечної ситуації, тобто події, при якій створюється реальна можливість прояву небезпеки.

Слід також знати, іцо одне джерело небезпеки може призводити- до різного роду небезпечних ситуацій, а останні породжують різні вражаючі фактори. У свою чергуй вражаючі фактори можуть спричиняти утворення нових небезпечних ситуацій чи навіть джерел небезпеки. .. .

Сучасну життєве середовиїіце,' наві^^ооб^^Гйе' кажучи вже , про виробниче, містить багато джерел небезпек. Ц^^і..^ектричЯд. мережа та електроапаратура, система вододортачання, медикаменти, отруйні та пожежонебезпечні речовини тощо. Для того щоб виникла реальна небезпечна ситуа.ція^ або умова, своєрідний "пусковий механіз^ небезпека переходить у реальну. Лрпннйм ^про^ ..розвитку., небезпеки, реалізації потенційної зіагррзи є тріада/'джерело небезпеки - причина (умова) - небезпйна ситуація".