Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 13.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

5. Цикл хетча - слека або с4-шлях фотосинтезу

С4 – шлях фотосинтезу у 50-60 роках в рослин жаркого клімату. Спочатку у кукурудзи помітили, що на відміну від рослин С3 при короткочасному освітленні в дослідах з міченими він виявляється в складі незвичних продуктів фотосинтезу – 4 вуглецевих органічних кислот – яблучної та аспарагінової. Вирішальне значення у відкритті шляху С4 мали дослідження австралійських вчених Хетча та Слека, на честь яких С4 – тип фотосинтезу називають також циклом Хетча – Слека.

Вони встановили, що шлях С4 включає в себе 2 реакції карбоксилювання і, що ці реакції просторово з’єднані. Специфічність механізму С4 – шляху фотосинтезу зумовлені особливостями анатомічної будови листків С4 – рослин.

У протилежність циклу Кальвіна у клітинах мезофілу С4 – рослин акцептором СО2 виступає три вуглецева сполука – фосфоенолпіровиноградна кислота (фосфоенолпіруват). Тому першим продуктом асиміляції є щавлевооцтова кислота, яка має чотири вуглецевих атоми. Звідси і друга назва циклу – С4. Цю реакцію каталізує фермент фосфоенолпіруват – карбоксилаза, яка міститься не у хлоропластах, як рибулозодифосфаткарбоксилаза, а в цитоплазмі клітини мезофілу. Фосфоенолпіруват – карбоксилаза має високу спорідненість до СО2, тому фотосинтез може відбуватися при майже закритих продихах, що характерно для рослин жаркого клімату.

СН2

СООН

С

ОР

СН2

СО2 + Н2О

СООН

С

О

фосфоенол-піруват

СООН

щавлевооцтова кислота

Утворена щавлевооцтова кислота проникає в хлоропласти клітин, де відновлюється в яблучну кислоту (малат) за рахунок НАДФ∙Н2, утвореного в світловій фазі фотосинтезу. Каталізує реакцію фермент малатдегідрогеназа, яка активується світлом.

СООН

СООН

СН2

СН2

НАДФ∙Н2

С

О

Н

С

ОН

+

НАДФ

СООН

СООН

ЩОК

Яблучна кислота

В присутності NH4+ щавлевооцтова кислота може перетворюватися в аспарагінову амінокислоту. На утворенні яблучної та аспарагінової кислоти закінчується стадія першого карбоксилювання.

Наступна стадія декарбоксилування є дуже важливою: яблучна кислота (або аспарагінова, залежно від виду рослин) з хлоропластів клітин мезофілу проникає крізь плазмодесми у хлоропласти клітин обкладинки судинного пучка. Саме тут яблучна кислота розкладається на піровиноградну кислоту і СО2 – відбувається декарбоксилування, а потім утворена СО2 знов вступає в карбоксилювання, але вже у циклі Кальвіна. Аспарагінова кислота у хлоропластах клітин спочатку дезамінується до щавелевооцтової кислоти, яка потім також декарбоксилюється з утворенням піровиноградної кислоти.

СООН

СН3

СН2

С

О

+

НАДФ+

СО2

+

+

НАДФ∙Н2

Н

С

ОН

СООН

СООН

ЩОК ПВК

Піровиноградна кислота по плазмодесмах проникає у хлоропласти клітин мезофілу, де реагує з АТФ з утворенням фосфоенолпіровиноградної кислоти. У свою чергу ФЕП карбоксилюється з утворенням ЩОК і цикл замикається:

СН3

СН2

С

О

С

ОР

+

АТФ

+

АМФ

+

ФФп

СООН

СООН

ПВК

ФЕП

Оскільки кожна молекула СО2 у С4-рослин повинна зв’язуватися двічі, затрати енергії при С4-фотосинтезі вдвічі більші, ніж при фотосинтезі С3.

Рослини С4 більш врожайні в посушливих умовах тропічної зони, бо у них вища максимальна швидкість фіксації СО2, вони ефективніше використовують високу інтенсивність освітлення, мають сприятливіше відношення випаруваної води до продукції сухої речовини, краще переносять посуху. Однак в прохолодних і більш вологих районах помірної зони рослини С3 успішно конкурують з рослинами С4, бо їм не потрібна додаткова енергія для дворазової фіксації СО2, що дає їм деяку перевагу в умовах меншого освітлення. За продуктивністю рослин С3 і С4 рівні в умовах, де багато СО2 і води.

До рослин С3 належать – пшениця, жито, овес, ячмінь, рис, цукрові буряки, картопля, бобові. До групи С4-рослин належать багато видів з родини айстрових, деякі види осокових, лободових, молочайних, кукурудза, різні види проса, багато злісних бур’янів – щириця, куряче просо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]