Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stat.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
51.17 Кб
Скачать

5.Поняття про статистичне спостереження. Форми ст. Спор.

статистичне спостереження-це планомірний науково-організований процес збору інформації щодо масових явищ і процесів шляхом їх реєстрації за спец програмою, розробленої за допомогою спец методології. Із погляду організації статистичного спостереження розрізняють дві основні організаційні форми спостереження:

- звітність;

- спеціально організоване статистичне спостереження.

-реєстр

Звітність – це форма спостереження, при якій будь-яка нижчестояща ланка за єдиними затвердженими формами й у твердо встановлені строки повинна обов’язково подати до вищестоящого органу відповідні документально обґрунтовані відомості про свою діяльність.

Звітність характеризується такими властивостями, як:

- обов’язковість;

- систематичність;

- достовірність.

За періодичністю подання звітність буває:

- поточна (щоденна, декадна, місячна, квартальна) – що охоплює показники поточної діяльності суб’єктів;

- річна – підбиває основні підсумки діяльності правоохоронних органів за рік.

За порядком проходження звітність поділяють на:

- централізовану;

- децентралізовану.

До спеціально організованих статистичних спостережень належать:

- переписи;

- опитування;

- спеціальні обстеження.Стат реєстр це список або прелік одиниць певного об’єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак, який складається та пост оновлюється під час пост відстежування.

11. Середня величина-узагалн. Показник що характеризує типовий розмір ознаки в якісно-однорідній сукупності. Вона показує рівень даної ознаки в розрахунку на одиницю сукупності. Розрізняють структурні та степеневі СВ. В статистиці розрізняють степеневі середні: середню арифметичну, середню гармонічну, середню геометричну, середню квадратичну. Кожна із зазначених середніх може набирати 2 форми і простої і зваженої. Проста форма-застосовується у випадку обчислення середньої величини за первинними даними. Зважена-за вторинними даними. Якщо дані не згруповані використовується середня арифметична проста-частка від ділення суми індивідуальних значень ознаки на їх загальну кількість. У великих за обсягом сукупностях окремі значення ознаки можуть повторюватись. В такому випадку їх можна об*єднувати в групи, а обсяг значень ознаки визначити як суму добутків варіант на відповідну частоту. Такий процес множення у статистиці називається зважування, а кількість елементів сукупності-вагами. Тоді використовуюсь середню арифметичну зважувану. Середню гармонічну використовують для осереднення обернених значень ознак шляхом їх підсумовування. Середня гармонічна зважена-величина, обернена середній арифметичнійз обернених значень ознаки. Середня геометрична визначається як добуток відносних величин динаміки, що є простим відношенням значення показника до попереднього. Якщо часові інтервали різні використовують середню геометричну зважену. Середня квадратична розглядається як характеристика варіації для обчислення середнього квадратичного відхилення.

12. Модою в статистиці називається ознака що зустрічається в досліджуванні сукупності найчастіше для дискретного ряду розподілу буде ознака яка має найбільшу частоту.

Медіаною називається ознака яка знаходиться в середині ранжерованого ряду. У дискретному ряді медіаною є значення ознаки кумулятивна частота якої перевищує половину обсягу сукупності.

13.Варіація-коливання, мінливість значень будь-якої ознаки у статистичній сукупності відносно їх середнього розміру. Чим менша варіація, тим одно рідніша сукупність. Розраховуються такі показники: розмах варіації (R), середнє лінійне відхилення (D), дисперсію (S).

14. Програмно-методологічні питання плану спостереження охоплюють визначення його мети, об'єкта, одиниці та програми. Мета спостереження — це його головне пізнавальне завдання. Об'єкт спостереження — сукупність одиниць, які підлягають статистичному дослідженню. Для того щоб встановити об'єкт спостереження необхідно чітко визначити склад та межі статистичної сукупності. Для цього формулюються  певні правила, а деяких випадках встановлюється ценз. Ценз — це обмежувальна ознака, якій повинні відповідати всі одиниці сукупності. Одиниця спостереження — це та первинна ланка (елемент), від якої одержують необхідні відомості. Одиниця сукупності — це первинний елемент об'єкта спостереження, ознаки якого підлягають реєстрації. Під програмою спостереження розуміють перелік питань, на які необхідно одержати відповіді в процесі спостереження, тобто це перелік ознак, котрі підлягають реєстрації. Програма статистичного спостереження оформлюється у вигляді формуляра, в якому містяться питання та відведені місця для реєстрації відповіді. У статистичній практиці використовуються два види формулярів — списковий та індивідуальний. Індивідуальний формуляр заповнюється для однієї одиниці сукупності, а списковий — для двох і більше. З метою забезпечення єдиного підходу до заповнення формулярів готується інструкція, у якій роз'яснюється суть  запитань та наводяться варіанти відповідей.

15. Організаційні питання плану спостереження визначають місце і час його проведення, організаційну форму, вид та спосіб проведення, підготовчі роботи, порядок приймання матеріалів і т.д. Місцем спостереження вважається той пункт, де реєструються ознаки, наприклад, при проведенні перепису населення це житлові приміщення. Розрізняють об'єктивний та суб'єктивний час спостереження. Об'єктивний час спостереження — це той момент або період часу, станом на який реєструються ознаки. У тому випадку, коли об'єкт спостереження швидко змінюється і нараховує дуже велику кількість одиниць, встановлюється так званий критичний час. Суб'єктивний час спостереження — це період відведений на заповнення формулярів. У плані статистичного спостереження вказуються органи державної статистики, які здійснюють його підготовку та проведення, а також несуть відповідальність за якість його результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]