Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13,14,15,16.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
882.79 Кб
Скачать

Білет № 13

Теоретичні питання

1. Комбінований інструмент для обробки отворів. Засоби формування різальної частини

Комбіновані інструменти - це з'єднання двох і більш одно-або різнотипних інструментів, закріплених на одному корпусі, що дозволяє за один прохід поєднувати кілька операцій або переходів. Завдяки цьому значно скорочується машинне допоміжний час і підвищується продуктивність процесу обробки отворів. Ці інструменти застосовуються на свердлильних, револьверних, розточувальних, агрегатних верстатах, токарних автоматах, автоматичних лініях і обробних центрах.

При обробці циліндричних отворів широко використовуються комбіновані інструменти, які є сполуками інструментів різних типів: свердло - Зенкер, свердло - мітчик, свердло - розгортка, Зенкер - розгортка та ін.

При обробці ступінчастих отворів застосовуються з'єднання однотипних інструментів: ступінчасті свердла, зенкери, розгортки та ін При цьому значно зменшується відхилення від співвісності ступенів і підвищується точність розмірів між торцями оброблених поверхонь. Число ступенів в таких інструментах може доходити до шести, а число об'єднаних елементарних інструментів - до п'яти. Вибір числа ступенів визначається вимогами досягнення найбільшої продуктивності, точності і низькою шорсткості оброблених отворів. Діаметри проміжних ступенів інструменту призначають залежно від виду ступенів, величини знімається припуску, а також від схеми розподілу припуску між ступенями. Діаметр останнього ступеня розраховують з урахуванням допуску на діаметр обробленого отвору, величини його розбивки або усадки та допуску на знос інструменту.

Кількість зубів у комбінованих інструментів з метою зручності вимірювання при контролі діаметра приймається парних і береться в залежності від припуску на обробку, умов відведення стружки і величин сил і крутних моментів, що діють на інструмент. Для забезпечення надійного відведення стружки збільшують розміри і кут нахилу стружкових канавок, застосовують стружкодробільні пристрої та внутрішнє напірне охолодження. При цьому стружковідведні канавки кожного ступеня повинні плавно сполучатися з канавкою наступному рівня, не створюючи перешкод для відведення стружки.

Ступінчасті свердла застосовують в основному двох варіантів: 1) усі східчасто розташовані частини різних діаметрів свердла мають одну загальну канавку 2) кожна зі складових частин свердла має свої стружкові канавки по довжині робочої частини інструменту. З них свердла першого варіанту значно простіше у виготовленні, ніж свердла другого варіанту, але мають менший запас на переточування. Для надійного напрямки свердла при обробці отворів з допомогою кондукторной втулки довжину свердла меншого діаметра необхідно робити не більше 3d1. Кут нахилу стружкових канавок призначають по найбільшому діаметру свердла з урахуванням властивостей оброблюваного матеріалу.Свердла діаметром 3 ... 10 мм виготовляють з циліндричним хвостовиком, а діаметром більше 6 мм г з конічним хвостовиком. Ступеневий Зенкер повинен мати канавки, обсяг яких дозволяв би надійно відводити стружку від обох ступенів зенкера. З метою полегшення заточення ступінчасті зенкери часто роблять збірними. При цьому перший ступінь зенкера виконують у вигляді окремого зенкера, забезпеченого конічним хвостовиком, що входять до відповідного конічний отвір зенкера, який призначений для обробки другого ступеня. Застосовують ступінчасті збірні зенкери зі вставними ножами, а також оснащені твердосплавними СМП.

Ступенева розгортка являє собою інструмент для суміщеної обробки декількох отворів, розташованих соосно.

Для підвищення точності обробки комбіновані розгортки постачають передніми і (або) задніми напрямними або напрямними, розташованими в середній частині розгортки. При токарної обробки для отримання центрових отворів широко застосовуються комбіновані центрувальні свердла. В залежності від форми центрових отворів центрувальні свердла діляться на типи: А, В, R та ін (рис. 8). Центрувальні свердла являють собою комбінацію двох інструментів: свердла і зенкера - і полягають, відповідно, з сверловочной і зенковочні частин. З метою підвищення загальної стійкості центрувальні свердла виготовляють двосторонніми.

Стружкові канавки центрових свердел гвинтові, похилі під кутом ω = 5 ° до осі інструменту. Профіль перетину канавок прямолінійний з кутом 90 ... 110 °.Стрічка на сверловочной і зенковочні частинах відсутній. Замість неї спинку затилуют по Архімедова спіралі. При цьому величина спаду потилиці забезпечує в перерізі, перпендикулярному до осі інструменту, задній кут α = 1 ... 2 °.

Діаметр серцевини центровочною свердла d0 = (0,20 ... 0,25) d1 і збільшується в напрямку до зенковочні частини на 0,25 ... 0,40 мм на кожні 25 мм довжини, а діаметр сверловочной частини зменшується у цьому жнапрямку на 0,05 ... 0,10 мм на 25 мм довжини. Заточка вершини сверловочной частини центровочною свердла аналогічна заточенню спіральних свердел.

Зенковочна частина має форму ріжучих кромок, що забезпечують отримання конусних ділянок центрових отворів.

У свердел типу В передбачені ріжучікромки для обробки запобіжної фаски. Передня поверхня зенковочні частини є продовженням передньої поверхні сверловочной частини, а задняя поверхня затилуется одночасно з затилування спинки сверловочной частини. У сверделтипу R ріжучі кромки зенковочні частини виконані по радіусу. Така формацентрових отворів забезпечує кращу самоустановку валів в центрах і підвищену міцність свердел.

Центрувальні свердла зазвичай виготовляють зі швидкорізальної сталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]