Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_5 лбр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Зібрати схему вимірювання згідно рис. 1.

  2. Ввімкнути і прогріти апаратуру лабораторної установки.

  3. Встановити першу частоту вимірів.

  4. Виміряти чутливість приймача у режимі прийому сигналів A3J-A1.

  5. Виміряти чутливість приймача у режимі прийому сигналів А1-Ш.

  6. Виміряти чутливість приймача у режимі прийому сигналів А1‑У.

  7. Виконати пункти 4 – 7 спочатку на другої, а потім на третьої частоті.

  8. Оформити звіт: занести результати вимірів в таблицю, оцінити них з використанням даних таблиці 1, зробити відповідні висновки.

М етодика проведення досліджень

Для дослідження використовується приймач Р‑160П, основні відомості при який наведені у додатку 3. Дослідження відповідних залежностей здійснюється шляхом виміру чутливості приймача на трьох частотах і в чотирьох режимах прийому сигналів.

Для дослідження використовуються режими прийому сигналів A3J-A1, А1-Ш, А1-У і A3. Частоти рекомендується обирати у таких межах:

f1= 2 – 3 Мгц

f2= 5 – 6 Мгц

f3= 13 – 14 Мгц

Вимір чутливості здійснюється за класичною методикою, яка передбачає, що на вхід приймача буде поданий сигнал, а приймач і джерело сигналу будуть взаємно налагоджені. Після цього підсилення власне приймача і рівень сигналу, що надходить з джерела, треба відрегулювати таким чином, щоб на виході приймача виконувалися дві умови:

  1. рівень суміші (сигнал + шум) дорівнював величині, якої вимагає кінцева апаратура, а саме (Uc+Uш)=2.1 В для даної роботи.

  2. співвідношення рівнів (сигнал + шум) і (шум) дорівнювало величині, якої вимагає кінцева апаратура, а саме (Uc+Uш)/Uш=3 для даної роботи.

При цьому рівень сигналу на вході приймача визначає його реальну чутливість. Для отримання коректних результатів вимірів треба враховувати певні умови:

  • система АРП приймача повинна бути вимкненою, оскільки її наявність робіть залежність вихідного рівню від вхідного (амплітудну характеристику) нелінійною;

  • вимикання системи АРП приймача можливо тільки для окремого тракту прийому; у загальному радіотракті певний ступень автоматичного регулювання підсилення залишається, тому операції по встановленню відповідних рівнів (шум) і (сигнал + шум) необхідно на кожному вимірі проводити 2 –3 рази з метою уточнення.

Вимір чутливості радіоприймача

1. Включити і прогріти апаратуру лабораторної установки.

2. Встановити органи керування радіоприймача Р-160П у вихідне положення:

СКВОЗНОЙ КОНТРОЛЬ - РАБОТА;

АТТЕН, дВ - О

ВИД УПРАВЛЕНИЯ - МЕСТ;

ВИД РлУ -РРУ;

УСИЛЕНИЕ - по годинній стрілці до упора.

  1. Встановити задану частоту і режим прийому сигналів

  2. . Відкалібрувати генератор Г4-102А, для чого:

  • тумблер AM поставити в положення "ВНУТР":

  • встановити перемикач "ГЛУБИНА МОДУЛЯЦИИ" у положення 30%;

  • встановити потенціометром "ГЛУБИНА МОДУЛЯЦИИ" стрілку приладу на відмітку К.

5. Подати з генератора Г4-102А на вхід приймачане модульований сигнал:

Модуляція вимикається встановленням тумблера AM генератору Г'4-102 у положення ВНЕШ.

Рівень сигналу повинен бути таким, при якому забезпечується його гарна чутність у головних телефонах і відхилення стрілки вольтметра ВЗ-10А. Звичайно такий рівень становить приблизно 10 - 12 мкВ. При цьому необхідно враховувати ослаблення дільника 1:100. Наприклад, якщо необхідно подати сигнал із рівнем 12 мкВ, атенюатор генератора повинний бути встановлений на 1200 мкВ.

6. Налагодити генератор точно на частоту приймача по максимальному показанню вольтметру ВЗ-10А. Якщо стрілка вольтметру ВЗ-10А відхиляється за межи шкали, зменшувати рівень сигналу ручкою УСИЛЕНИЕ приймача і атенюатором генератора. Налагодження перевіряти після кожної зміни частоти або режиму прийому сигналу.

7. Позбавитись сигналу на виходи приймача, для чого відключити тумблером вихід генератора

та регулятором УСИЛЕНИЕ приймача Р-160П встановити рівень шумів на виході приймача 0.7 В.

Додати сигнал, для чого підключити тумблером вихід генератора та атенюатором генератора встановити рівень суміші (сигнал + шум) на виході приймача 2,1 В.

Операції цього пункту рекомендується проробити два-три рази із метою уточнення встановлених рівнів. При цьому на виході приймача виконується умови (Uc+Uш)=2.1В та (Uc+Uш)/Uш=3, a показання атенюатора генератора, розподілені на 100 (урахування дільника) визначають чутливість приймача на даній частоті в мікровольтах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]