Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30_ROZPEChATKA.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.11 Кб
Скачать

Форма Н-6.01

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра автоматики та електроприводу

Курсова робота

з дисципліни:

«Елементи автоматизованого електропривода»

на тему:

«Розрахунок параметрів регуляторів системи керування

електроприводом»

Студента 4 курсу групи 402-МЕ

напряму підготовки: електромеханіка

спеціальності: електромеханічні системи автоматизації та електропривод

Панюсько А.Г.

керівник канд. техн. наук,

Нелюба Д.М.

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________Оцінка: ECTS _____

Члени комісії ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали

м.Полтава -2013 рік

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….…3

1.Опис роботи функціональної схеми керування електроприводом…………5

2. Розрахункова частина…………………………………………………………8

2.1. Попередній розрахунок…………………………………………………..8

2.2. Розрахунок регулятора струму…………………………………………14

2.3. Розрахунок регулятора швидкості……………………………………..17

3. Висновки……………………………………………………………………....21

4. Список використаної літератури……………………………………………22

Вступ

Електропривід — це електромеханічна система для приведення в рух виконавчих механізмів робочих машин і керування цим рухом в цілях здійснення технологічного процесу.

В залежності від способу передачі енергії електромережі до робочих органів станка або механізму розрізняють приводу: групові, одиночні та з багатьма двигунами.

Груповий привід являє собою схему, при якій двигун за допомогою різних механічних передач приводить в рух групу робочих механізмів та передач. В наш час груповий привід в станках практично не застосовується через низьку економічність.

Більш економічним є одиночний привід, в цьому випадку кожний станок має свій окремий двигун. Прикладом одиночного приводу є одношпиндельний свердлильний станок, в якому двигун та механічна частина являють собою одне ціле.

В приводах з багатьма двигунами при його застосування стало можливим виключити громіздкі коробки передач. При цьому рух робочих органів регулюється зміною частоти обертання двигуна, тобто керування стає не механічним, а електричним, що призводить до підвищення економічності, точності та плавності регулювання.

До числа важливих технічних характеристик електроприводу відносяться: діапазон регулювання частоти обертання механізмів станка; число ступенів обертання механізмів в даному діапазоні регулювання; постійність частоти обертання механізмів при зміні навантаження.

Діапазон частоти обертання механізмів станка – відношення максимальної частоти обертання до мінімальної – повинен визначатись в залежності від матеріалу, що обробляється, якості ріжучого інструменту, розмірів деталі і інших факторів. Діапазон регулювання частоти обертання виражається відношенням її максимально значення до мінімального значення, наприклад 2:1, 10:1, 100:1. Для різних механізмів необхідні різні діапазони регулювання: в приводах головного руху він складає 4:1-100:1, в приводах універсальних верстатів – 1000:1 і вище.

В електроприводах звичайно застосовується плавне регулювання частоти обертання механізмів, а багатоступеневе тільки в тому випадку, коли важко виконати широкодіапазонне плавне регулювання.

В процесі обробки виробів необхідно підтримувати сталі швидкості різання та подачі. Відхилення від вибраної швидкості призводить до погіршення якості обробки і зниження кількості продукції. Причинами можливої зміни швидкості можуть бути зміна навантаження і напруги мережі, нагрівання приводу при довготривалій роботі та інше. Електропривод повинен підтримувати наближену сталість частоти обертання механізмів при дії цих факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]