Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
док 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
52.67 Кб
Скачать

4. Типи сімей

Безпосередньо сутність сім'ї відтворюється в таких поняттях, як структура сім'ї, її функції та рольова поведінка її членів. Під структурою сім'ї розуміють всю сукупність відносин - 1 її членами. В залежності від структурі' родинних відносин виокремлюють два типи сімей:

  • Прості або нуклеарні

  • Складні або розширені сім'її

На сучасному етапі розвитку найбільш поширеними є нуклеарні сім'ї, які як

правило являють собою подружню пару з дітьми які не перебувають в шлюбі,

або без них. Коли хтось із дітей одружується і молоде подружжя продовжує і

далі проживати з батьками то така сім'я стає складною або розширеною. Така

сім'я може до свого складу включати три і більше поколінь або дві і більше

нуклеарних сімей. Також складною вважається сім'я, яка до свого складу

включає і її родичів ( братів, сестер і т. п.), які проживають спільно.

Залежно від наявності чи відсутності батьків сім'ї поділяють:

І

  • На повні

  • Не повні (відсутній хтось із батьків).

В залежності від кількості дітей сім'ї поділяють на:

  • Бездітні

  • Однолітні

  • Малодітні ( двоє дітей )

  • Багатодщгі (троє і більше дітей ). І

За структурою поділу влади в сім'ї виокремлюють два типи авторитарну і демократичну,

» Авторитарна сім'я характеризується суворим, беззаперечним

підкоренням дружини чоловікові, або навпаки^

• Демократична сім'я будується на взаємній повазі її членів один до

і • * одного, розподілі ролер відповідно до конкретних життєвих обстав: ін,

особистих якостей кожного члена сім'ї, на рівній участі кожного її

_ .^ена у вирішенні всіх важливих питань. - .у сім ю часто називають егалітарною тим самим підкреслюючи рівність прав та обов'язків і відпоьідальності подружжя та всіх дорослих членів сім'ї. За характером проведення дозвілля сім"ї бувають відкриті (орієнтовані на індустрію культури і спілкування з іншими сім'ями ); та закриті ( націлені на домашнє внутрісімейне дозвілля ). За характером розподілу домашніх обов'язків сім"ї поділяються на традиційні (обов'язки в основному виконує жінка ) і колективістські ( обов'язки в основному виконуються всіма членами родини або по черзі ).

За соціальною та національною належністю сім"ї є:

  • Соціально і національно гомогенні ( однорідні)

  • Соціально і націон.'їльно гетерогенні (неоднорідні).

В залежності від віку подружжя виділяють

  • Молодіжні сім'ї де вік подружжя до ЗО р.

  • Сім'ї середнього віку.

  • Літні подружні пари.

Вік накладає відбиток на сімейні взаємовідносини, на характер труднощів та протиріч, що виникають і які доводиться долати.

Рольова взаємодія у сім'ї - це сукупність, настанов, норм, і поведінки одних

членів сім'ї з іншими. До основних рольових відносин відносяться і І взаємовідносини чоловіка і дружини, батьків і дітей і т.Іп.

І ! Психологи виокремлюють три типи орієнтацій та уявлень про своє міїсце та

роль у сім'ї

  • Егоцентричний тип де в центр сім'ї поставлено лише власні щілі та бажання когось із її членів, а решта розглядається лише як засіб задоволення своїх власних цілей або ж розцінюється як перешкода до їх досягнення. Суть альтероцентризму заключається у повній сам овідреченості самовідданості даного члша сім"ї іншим котрі

1*" • . постають провіднок ' ністю. Соціоцентричнатколи головною і " стю є

сім'я та її члени.

5. Соціологічні функції сім 'ї Функції сім'ї можна визначити як основні напрями і способи вияву

життєдіяльності її членів. Вони віддзеркалюють проблему взаємодії сімт та

суспільства з одної сторони та сім"ї та особи з іншої. Як у вітчизняній

соціологічній так і зарубіжній літературі найчастіше виокремлюють такі

функції сім"ї як:

  • Репродуктивну

  • Рекреативну

  • Виховну

  • Функцію соціалізації

  • Господарчо-економічну

  • Комунікативну

  • Первинного соціального контролю

  • Дозвільну та ряд інших. Розглянемо детальніше деякі з них

Врпродуктивна функція - це функція відтворення населення. Вона не обмежується лише біологічним продукуванням, а має і соціальний характер (виховання підростаючого покоління).

Суть економічно-господарської функції ЗВОДИТЬСЯ ДО ТОГО, ЩО І сім'я займається як споживанням певних матеріальних благ так і веде певну господарську діяльність.

Рекреативна функція включає в себе надання фізичної, моральної, психологічної та матеріальної взаємодопомоги організації дозвілля членів сім'ї. Вона здійснює емоційну стабілізацію індивідів та їх психологічну терапію, психологічний захист, надає емоційну підтримку. Сім'ї притаманна також і комунікативна функція, основними компонентами якої є: організація внутрісімейного спілкування і взаєморозуміння та ряд інших функцій.

"._./лятивна функція (функція первинного _ ольного контролюю) виконує моральну регламентацію поведінки членів сім'ї у різних сферах життєдіяльності, у відносинах один з одним га з іншими членами суспільства.

Сім'я виконує також і функцію соціалізації осоЬи. Вона залучає дитину до складного світу соціальних зв'язків, прищеплює їй певні звички та навички, впливає на формування поглядів морально-ціннісних орієнтацій. Вплив сім'ї на процес соціалізації дітей зумовлений багатьма чинниками, але насамперед громадською позицією її батьків. Виходячи з вищевикладеного можна виокремити такі сім'ї.

  • Сім'я з активною громадською позицією батьків котрі сприяють формуванню у дітей тих соціально-психологічних якостей, що необхідні для входження у навколишнє середовище та його різнопланового пізнання.

•» Сім'я з пасивною громадянською позицією батьків, які байдуже ставляться до підготовки своїх дітей до життя у суспільстві. Це питання такі батьки намагаються перекласти на школу та вчителів. У них відсутнє бажання виховувати своїх дітей, а у випадку їх негативної поведінки вони звинувачують у цьому школу, педагогів на розуміючи того, що в першу чергу винуваті вони самі.

  • Сім'я з негативною, іноді навіть аморальною поведінкою батьків де діти в кращому випадку залишені самі іна себе, а в гіріцому батьки займаються їх так званим вихованням.

Розглянуті соціальні функції сім'ї показують лише основні функції сім'ї. Окрім цього необхідно враховувати, що на формування функціонування та генезу сім'ї впливають також місце проживання9тип поселення); соціально - класова та етнічна приналежність, матеріальний стан, рівень освіти і культури її членів, традиції котрих^вони дотримуються і т. д.

.^.^лятивна функція (функція первинного с ільного контролюю) виконує моральну регламентацію поведінки членів сім'ї у різних сферах життєдіяльності, у відносинах один з одним га з іншими членами суспільства.

Сім'я виконує також і функцію соціалізації осоОи. Вона залучає дитину до складного світу соціальних зв'язків, прищеплює їй певні звички та навички, впливає на формування поглядів морально-ціннісних орієнтацій. Вплив сім'ї на процес соціалізації дітей зумовлений багатьма чинниками, але насамперед громадською позицією її батьків. Виходячи з вищевикладеного можна виокремити такі сім'ї.

  • Сім'я з активною громадською позицією батьків котрі сприяють формуванню у дітей тих соціально-психологічних якостей, що необхідні для входження у навколишнє середовище та його різнопланового пізнання.

•» Сім'я з пасивною громадянською позицією батьків, які байдуже ставляться до підготовки своїх дітей до життя у суспільстві. Це питання такі батьки намагаються перекласти на школу та вчителів. У них відсутнє бажання виховувати своїх дітей, а у випадку їх негативної поведінки вони звинувачують у цьому школу, педагогів на розуміючи того, що в першу чергу винуваті вони самі.

  • Сім'я з негативною, іноді навіть аморальною поведінкою батьків де

діти в кращому випадку залишені самі Іна себе, а в гіршому батьки

І ! займаються їх так званим вихованням.

Розглянуті соціальні функції сім'ї показують лише основні функції сім'ї.

Окрім цього необхідно враховувати, що на формування функціонування

та генезу сім'ї впливають також місце проживання9тип поселення);

соціально - класова та етнічна приналежність, матеріальний стан, рівень , освіти і культури її членів, традиції котрих^вони дотримуються і т. д.