Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Тема 8. Організація як функція управління.

Питання 1. Сутність функції організації.

Вивчаючи цю тему, ми будемо використовувати ( оперувати) три основних поняття:

  1. організація;

  2. організаційний процес (діяльність);

  3. організаційна структура.

Усі вони щільно пов’язані між собою, але не є синонімами (рис. 1).

І. ОРГАНІЗАЦІЯ - це функція управління, в межах якої здійснюється розподіл робіт серед окремих робітників та їх груп та узгодження їх діяльності. Реалізація функції організації здійснюється у процесі організаційної діяльності.

ІІ. ОРГАНІЗАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ - це процес, впродовж якого керівник усуває проблеми та конфлікти між людьми щодо роботи або повноважень і створює середовище придатне для їх спільної роботи.

Основними складовими організаційного процесу (організаційної діяльності) є:

1/ розподіл праці - розподіл загальної роботи в організації на окремі складові частини, достатні для виконання окремим робітником у відповідності до його кваліфікації та здібностей;

2/ групування робіт та видів діяльності у певні блоки (групи, відділи, сектори, цехи, виробництва тощо) - департаменталізація;

3/ підпорядкування кожної відокремленої групи керівникові, який наділений необхідними повноваженнями (делегування повноважень);

4/ визначення кількості робітників, безпосередньо підлеглих даному менеджерові (встановлення діапазону контролю);

5/ забезпечення вертикальної та горизонтальної координації робіт та видів діяльності (створення механізмів координації).

ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА в теорії управління визначається як абстрактна категорія, яка характеризується трьома організаційними параметрами: 1) ступенем складності; 2) ступенем формалізації; 3) ступенем централізації (рис. 2).

Під складністю розуміється те, як багато виразних ознак має організація. Чим глибшим є розподіл праці, чим більше вертикальних рівнів в ієрархії управління, чим більше структурних підрозділів, тим складніше координувати діяльність людей в організації.

Ступінь, у якому організація покладається на правила та процедури, спрямовуючи поведінку своїх співробітників є ступенем формалізації. Чим більше правил та регуляторів в організації, які вказують що можуть робити співробітники, а що - ні, тим більш формалізованою є структура організації.

Централізація визначає місце, де переважно зосереджено право прийняття рішень. Якщо всі рішення (або їх більшість) приймаються вищими керівниками, тоді організація є централізованою. Децентралізація означає, що право прийняття певних рішень спускається (передається) з вищих рівнів управління на нижчі.

Питання 2. Основні теорії організації.

За критерієм часу в теорії організації виділяють :

І) класичну (ієрархічну) теорію організації;

ІІ) неокласичну ( поведінкову) теорію організації;

ІІІ) сучасну ( ситуаційну) теорію організації.

Класична теорія організації сформувалася як загальний теоретичний підхід, який ґрунтується на:

  • вивчені анатомії організації;

  • її формальній структурі;

  • розподілі праці та спеціалізації;

  • використанні ієрархії у побудові організацій.

В центрі уваги неокласичної (поведінкової) теорії організацій знаходиться людина в організації, більш конкретно соціо-психологічні відношення, індивідуальні та групові взаємовідносини, децентралізація повноважень тощо.

Сучасна теорія розглядає організацію як відкриту систему, яка знаходиться у постійній взаємодії зі своїм оточуючим середовищем, до якого вона має пристосуватися. В центрі уваги сучасної теорії - вивчення механізмів адаптації організацій до свого середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]