Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по дипломам.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

23

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Український державний університет харчових технологій

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання дипломних проектів та робіт

для студентів спеціальності 7.080401

“Інформаційні управляючі системи та технології”

денної форми навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

інформатики

Протокол №

від р.

Київ УДУХТ 2001

Методичні вказівки до виконання дипломних проектів і робіт для студентів спеціальності 7.080401 “Інформаційні управляючі системи та технології” денної форми навчання / Уклад. Л.Г. Загоровська, А.Є. Коваленко, О.М. М’якшило, О.А Хлобистова – К.: УДУХТ, 2001 – с.

Укладачі: Л.Г.Загоровська,

А.Є. Коваленко,

О.М.М’якшило,

О.А.Хлобистова, кандидати технічних наук

Відповідальний за випуск С.І.Сіренко, канд. техн. наук, проф.

1. Мета і завдання дипломного проектування

Дипломне проектування та захист дипломних проектів (робіт) в державній екзаменаційній комісії (ДЕК) є завершальним етапом підготовки фахівців у сфері інформатизації, що дає можливість оцінити рівень їх підготовки, здатність самостійно виконувати завдання в галузі проектування, розроблення, супроводження та експлуатації інформаційних систем. Дипломні проекти передбачають створення одного з видів інформаційних систем: інформаційно-пошукової системи, фрагмента автоматизованої системи управління, системи на основі штучного інтелекту, сайта мережі Internet, тощо. Дипломні роботи мають явно виражений науково-дослідний пошуковий характер. В них розглядаються актуальні проблеми впровадження та розвитку нових інформаційних технологій з розробленням та дослідженням різнорідних складних моделей.

Кафедра інформатики забезпечує підготовку фахівців зі спеціальності 7.080401 “Інформаційні управляючі системи та технології” денної форми навчання.

Зміст дипломних проектів (робіт) формується відповідно до спеціальності та задач комп’ютеризації, які визначаються потребами харчової, переробної, мікробіологічної, фармацевтичної промисловостей.

2. Зміст та структура дипломних проектів

У методичних вказівках визначені типові завдання на виконання дипломних проектів (робіт) та їх основні розділи. Залежно від задач, поставлених перед дипломниками, тематика дипломних проектів (робіт) може змінюватись.

Дипломний проект складається з пояснювальної записки, графічного матеріалу та дискети з текстом пояснювальної записки та графічним матеріалом.

Пояснювальна записка має таку структуру:

вступна частина;

змістовна частина;

список використаних джерел;

додатки.

Вступна частина складається із титульного листа, завдання на проектування, реферату, змісту, які виконуються згідно [11].

Змістовна частина має таку структуру.

Вступ

1 Передпроектне дослідження об`єкту автоматизації.

2 Технічне завдання на проектування.

3 Техно-робочий проект.

4 Комп`ютерна мережа.

5 Розрахунок очікуваного техніко-економічного ефекту від впровадження проекту.

6 Охорона праці.

7 Техніка безпеки.

Висновки

У вступі коротко викладають оцінку сучасного стану проблеми, актуальність даного проекту, його мету та галузь застосування.

Розділ “Передпроектне дослідження об`єкту автоматизації” містить характеристику об`єкта, результати його функціонування, опис існуючих автоматизованої системи та її недоліки, обгрунтування необхідності удосконалення системи, цілі, критерії та обмеження створення системи, її функції та задачі, а також висновки та пропозиції.

Розділ “Технічне завдання на проектування” виконується у відповідності з вимогами ГОСТ 34.602-89 [ ].

Розділ “Техно-робочий проект” виконується у відповідності з вимогами РД 50-34.698-90 [ ].

Розділ «Корпоративна комп’ютерна мережа» визначає місце розробленої системи в складі комп’ютерних мережевих засобів підприємства чи організації. Перелік спеціальної літератури для виконання розділу наведено в кінці методичних вказівок. Цей розділ може включати такі підрозділи:

  • обгрунтування вибору топології комп’ютерної мережі;

  • інтегрована кабельна система;

  • розрахунок та вихідні дані необхідного обладнання згідно з специфікаціями та таблицями, наведеними в додатках;

  • загальна характеристика мережевої операційної системи;

  • оцінка відмовостійкості інформаційно-обчислювальної системи та забезпечення надійності її функціонування;

  • засоби та способи підключення мережі до мережі Internet;

  • захист даних в процесі телекомунікацій.

Розділ “Розрахунок очікуваного техніко-економічного ефекту від впровадження проекту “ містить перелік джерел економічного ефекту від впровадження системи та підрахунки економчного ефекту від її впровадження: економія фонду заробітної плати, можливість використання комп”ютера для виконання додаткових задач, можливість залучення нових клієнтів тощо.

Розділи “Охорона праці” та “Техніка безпеки” виконуються за завданнями викладачів відповідних кафедр.

Перелік графічного матеріалу складається індивідуально для кожного проекту і погоджується з керівником дипломного проекту.