Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Управл _нновац 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

11

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

Інститут менеджменту

Факультету інформаційного, промислового

і спортивного менеджменту (ФІПСМ)

Кафедра підготовки менеджерів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольної роботи з дисципліни

"УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ"

для студентів спеціальності

7.050201 – "Менеджмент організацій"

Вінниця ВНТУ 2012

ВСТУП

Інноваційний характер виробництва визначається постійними процесами впровадження нових технологій та продуктів. Інновації, насамперед в промисловість, є одним із суттєвих елементів відродження і стимулювання економіки.

Нажаль, значною помилкою керівництва на мікрорівні є неналежне приділення уваги щодо підвищення конкурентноздатності підприємств. Так, на більшості підприємств існує так званий технологічний бар’єр (недостатньо динамічний технологічний розвиток), який проявляється у наступному:

  • використання у виробництві застарілої техніки та технології;

  • низька продуктивність праці та низька ефективність виробництва;

  • скорочення об’ємів наукових досліджень і технічних розробок та порушення зв’язку науки, виробництва та освіти;

  • зниження рівня інвестицій в розвиток суспільного виробництва.

Наша держава ще має великий інтелектуальний і науково-технічний потенціал, а тому вона повинна орієнтуватися на науково-технічні моделі економічного розвитку, які пов’язані саме з використанням факторів розвитку науки та інноваційної активності всіх економічних інститутів. У значній мірі реалізація даної стратегії залежить від суб'єктивних факторів: рівня підготовки і економічної культури інженерних та управлінських кадрів, особливо в питаннях організації інноваційних процесів. Це обумовлює необхідність вивчення сучасних дисциплін, пов’язаних із інвестиційно-інноваційною діяльністю, в тому числі і "Інноваційного менеджменту".

Що таке інновації? Як організувати інноваційний процес та управляти відповідним проектом? Як згенерувати нову ідею? Як взагалі стимулювати персонал до інноваційної діяльності? Чому значна частка нових продуктів зазнає невдач на ринку? Яка роль маркетингу в інноваційному процесі? Як визначити ефективність інноваційного бізнесу? Яку організаційну та економічну підтримку надає держава для розвитку інноваційної діяльності і як скористатися допомогою відповідних інституцій?

На всі ці та багато інших запитань допоможе дати відповідь “Управління інноваціями”.

Управління інноваціями – один із напрямів стратегічного управління, що здійснюється на вищому рівні організації. Це сукупність принципів, методів і форм управління інноваційним процесом, інноваційною діяльністю та персоналом, зайнятим цією діяльністю.

Ціллю інноваційного менеджменту є визначення основних напрямів науково-технічної та виробничої діяльності організації. Це перш за все розробка та впровадження нової продукції та технологій, модернізація та удосконалення випущеної продукції та існуючих технологій; подальший розвиток виробництва традиційних видів продукції і зняття з виробництва застарілої продукції.

Мета даної дисципліни – вивчення студентами основних категорій, повязаних із інноваційною діяльністю та освоєння ними сучасного інструментарію інноваційного менеджменту, набуття навичок управління інноваційними проектами.

Вивчення цієї дисципліни повинно формувати у студентів нове економічне мислення та навички роботи в умовах не просто ринкової, а глобальної економіки.

Вимоги до змісту та оформлення контрольної роботи

Після вивчення всіх тем студент-заочник виконує контрольну роботу, яка складається із теоретичного розділу та кількох практичних завдань (дослідницького, креативного, а також розрахункового характеру). Розкриття теоретичних питань повинно бути конкретним, викладеним грамотно, логічно і підкріпленим прикладами з практики. Крім того, текст повинен містити особисту критичну оцінку студента. За текстом слід дати посилання на літературні джерела.

Перед виконанням практичної частини завдання студент повинен ознайомитися з усім завданням, усвідомити його обсяг і зміст. У кінці роботи студент наводить перелік використаної ним літератури, вказує дату і ставить свій підпис.

В процесі самостійного вивчення курсу, а також при виконанні контрольної роботи студенти-заочники можуть користуватися консультаціями викладачів, з якими вони повинні мати постійний зв’язок з початку навчального року. Студенти, які не виконали контрольної роботи або які не захистили її, до екзаменаційної сесії не допускаються. Робота виконується у строки, встановлені учбовим планом і графіком.

Після одержання перевіреної контрольної роботи, студент повинен уважно ознайомитися із зауваженнями викладача, провести роботу над помилками, повторити погано засвоєний матеріал. У тих випадках, коли виконана контрольна робота не відповідає встановленим вимогам, вона оцінюється незадовільно, і студент повинен виконати її повторно. При цьому спочатку також слід уважно вивчити зауваження викладача.

Перевірена (обов’язково зареєстрована в центрі післядипломної освіти!!!) контрольна робота в обов’язковому порядку пред’являється викладачу перед заліком (іспитом), інакше студент не допускається до заліку (іспиту) з даного предмету.

На заліку чи іспиту викладач може перевірити знання студента не лише по білету, але й по тих питаннях, які були невірно або неточно висвітлені у контрольній роботі.

Важливе значення має правильне оформлення контрольної роботи. Вона повинна бути виконана акуратно, чітким, розбірливим почерком або надрукована. Виконувати роботу слід чорнилами одного кольору в зошитах або на листках формату А4 (дозволяється друкувати чи писати з двох сторін листка). Якщо робота виконана неохайно, нерозбірливим почерком, вона повертається без перевірки для дооформлення. Обов’язково дотримуватись правил оформлення, наведених в ДСТУ 3008-95.

Кожній відповіді повинні передувати № питання і назва згідно із завданням.

На титульному аркуші вказують найменування університету, інституту, факультету, кафедри, групу, прізвище, ім’я, по-батькові автора роботи. Вкінці роботи вказується перелік використаної літератури у порядку посилання по тексту. Приклади написання списку літератури вказані у рекомендованій літературі.

Завдання на контрольну роботу

Мета теоретичної частини – засвоєння студентами базових понять та категорій "Інноваційного менеджменту", вивчення алгоритмів, схем, класифікацій, які допоможуть студентам запровадити засади наукового управління інноваційними проектами в їх професійній діяльності.

Конкретне завдання теоретичної частини:

дати відповідь на 5 питань із нижче наведеного переліку “Питань до заліку” (див. стор. 5).

Реферативна відповідь обов’язково повинна закінчуватись розробкою мінімум одного тесту з варіантами відповідей та відміткою правильної відповіді.

Тести можуть бути таких типів:

  1. На правильну відповідь.

  2. На правильну послідовність.

  3. На правильну відповідність.

Приклади тестів:

  1. На правильну відповідь (із відміткою правильної відповіді).

Які із нижче приведених методів менеджменту відносяться до групи непрямих економічних методів:

А) пільгове харчування;

Б) посадова інструкція;

В) погодинна форма оплати праці;

Г) пільговий проїзд;

Д) присвоєння почесних звань.

  1. На правильну послідовність.

Вкажіть правильну послідовність етапів розробки нового товару:

А-генерування ідей; Б-фільтрація ідей; В-пробний маркетинг (ринкове тестування);

Г-економічний аналіз; Д-розробка товару; Е-розробка концепції товару та її перевірка;

Ж-розгортання комерційного виробництва

Вірна відповідь: 1 - А ; 2 - Б ; 3 - Е ; 4 - Г ; 5 - Д ; 6 - В ; 7 - Ж .

  1. На правильну відповідність.

Вкажіть правильну відповідність між лівою і правою частинами тесту:

Характеристика форми влади

Назва форми влади

Базується на власних магнетичних якостях лідера. Він уособлює ті риси і якості, котрими прагнуть володіти решта членів колективу: енергійність ("випромінювання" енергії; впливова зовнішність; незалежність характеру; добрі риторичні (ораторські) здібності; сприйняття похвал без пихатості, зарозумілості; достойні та впевнені манери поведінки.

Вплив через страх (втратити роботу, потрапити у "чорний список", бути покараним)

Передбачає унікальний досвід, високу кваліфікацію, спеціальні глибокі знання та фахові практичні навички. Його слово не підлягає сумніву, він вирішує спори, вказує правильний шлях.

Визнання, преміювання, ставлення у приклад, просування по службі тощо – винагорода повинна бути досить цінною. Варто зважати на те, що у кожної людини своє сприйняття цінностей.

Вимагає таланту перекладати частину своїх функцій на плечі підлеглих, помічників. Наділяючи їх повноваженнями, керівник здобуває над ними владу.

Випливає із статусу керівника. Підлеглий вважає цілком природнім підкорятися наказам і вказівкам. Він при цьому реагує не на людину (керівника), а на посаду.

А. Влада, що заснована на примусі, штрафних санкціях та загрозі покарань

Б. Влада, що заснована на винагородах

В. Легітимна (законна) влада

Г. Влада спеціаліста (експертна влада)

Д. Еталонна влада (харизматичний вплив)

Е. Влада, заснована на участі

Ж. Інформаційна влада

Вірна відповідь: 1 – Д; 2 – А; 3 – Г; 4 – Б; 5 – Е; 6 – В.

Зверніть увагу, що в тесті на відповідність, в правій частині, дають відповідей більше, ніж є запитань (описів) в лівій частині. Серед них можуть бути включені і зовсім неправильні відповіді, з метою ускладнення тесту.

Мета практичної частини:

а) вивчення студентами сучасного українського законодавства, яке регулює інноваційну діяльність;

б) генерування та обґрунтування інноваційної ідеї для будь-якої галузі (на вибір студента);

Конкретні завдання практичної частини:

а) висвітлити основні положення одного з трьох на вибір студента (за таблицею завдань ) документів, перелік яких наведено в таблиці “Перелік документів, що регулюють розвиток інноваційної діяльності в Україні” (див. стор. 7);

б) написати реферат (по суті, економічний твір) обсягом не менше 2-х сторінок на тему "Обґрунтування інноваційної ідеї". При генеруванні ідеї краще орієнтуватись на підприємство конкретної галузі. Підприємство може бути гіпотетичним або реальним. Доцільніше генерувати ідею для підприємства, яке близьке студентові за місцем теперішньої чи майбутньої роботи або буде базовим для майбутньої дипломної роботи.

Генерування інноваційної ідеї слід здійснювати на основі ретельного огляду галузевої періодики, доступних наукових звітів чи видань, інформації із Інтернету та ін. Конкретний напрямок розробки концепції нового продукту, технології, організаційних змін студент обирає самостійно.

Реферат буде вважатись тим кращим, чим більше категорій інноваційного менеджменту та маркетингу в ньому буде відображено. Зокрема: джерела отриманої інформації для продукування ідеї (в тексті необхідно дати посилання, в тому числі на електронні джерела); суть ідеї (концепції); маркетингове обґрунтування ідеї, включаючи актуальність потреби для ринку, наявність платоспроможного попиту, можливий потенційний сегмент, особливості маркетингової роботи при виведенні новинки на ринок, міркування щодо якісно-цінової стратегії, виходячи із реальних запитів обраного сегменту; особливості організації послідуючого інноваційного процесу, в тому числі нюанси залучення науково-дослідних та конструкторських організацій; прогноз можливих барєрів впровадженню в ринок новинки чи здійсненню технологічних або організаційних змін тощо.

Акцентуємо увагу: вимагається не інженерна розробка, а лише опис згенерованої концепції продуктової чи процесної інновації.

Увага! Якщо студент не в змозі згенерувати інноваційну ідею, що є досить креативним та неординарним дійством, то дане завдання можна замінити на наступне:

Навести приклад фірми (можна і вінницької), де інноваційний менеджмент є досить результативним. Розкрити особливості організації інноваційного процесу в даній компанії (компаніях).

Для виконання даної роботи студент повинен вибрати номери теоретичних питань та практичних завдань за нижче наведеною таблицею:

Перша літера прізвища чи імені студента

НПА, основні моменти яких слід висвітлити в КР –

із "Переліку документів, що регулюють та характеризують розвиток інноваційної діяльності в Україні” (див. нижче) (вибрати по першій

літері імені - один з трьох НПА)**

А Б В Г Д Е Є Ж З

І(Й) К Л М Н О П Р С

Т У Ф Х Ц Ч Ш(Щ) Ю Я

1 4 7

2 5 8

3 6 9 або 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9

10 11 12 13 14 15 16 17 18

19 20 21 22 23 24 25 26 27

28 29 30 31 32 33 34 35 36

37 38 39 40 41 42 43 44 45

**Крім того кожен студент повинен обґрунтувати інноваційну ідею за самостійно обраним напрямом (див. пояснення в тексті вище) та виконати 2 розрахункових завдання

№№ теоретичних питань у списку 1 "Питання до заліку"

[вкінці кожного розкритого питання

придумати тест з варіантами відповідей]

(вибрати по першій літері прізвища)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]