Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Управл _нновац 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

1 Питання до заліку

  1. Дайте визначення та розкрийте суть таких категорій: «інноваційна інфраструктура», "інновація", "інноваційна діяльність", "інноваційний процес", «винахід», «відкриття», «інтелектуальна власність», «патент», «авторське право», «ноу-хау». Чому, на Вашу думку, розвиток інноваційної діяльності є актуальною проблемою як на мікро-, так і на макрорівні, враховуючи і екологічних аспект?

  2. Розкрийте поняття «технологія», «технологічний уклад», «базова технологія», «критичні технології». В чому полягає хвильовий характер виникнення базових технічних нововведень (теорія довгих хвиль М. Д. Кондратьєва)? Вкажіть сучасні напрямки науково-технічного прогресу та сучасні високі технології.

  3. Наведіть модель інноваційного процесу та охарактеризуйте його етапи. Вкажіть типи інноваційних процесів та взаємозв’язок між ними.

  4. Розкрийте особливості маркетингового розуміння категорії "новий товар" з позиції розвитку ринкових можливостей фірми. Поясніть роль маркетингу в інноваційному процесі.

  5. Що у Вашому розумінні є «інноваційне підприємство»? Охарактеризуйте можливі типи інноваційних фірм. Від чого залежить успіх інноваційного бізнесу? Які види діяльності він об’єднує? Як оцінюється інноваційний потенціал підприємства?

  6. За якими ознаками класифікують інновації? Назвіть відомі Вам типи інновацій. Охарактеризуйте особливості продуктових та процесних інновацій; радикальних (базисних) і поліпшуючих інновацій. Чи є сенс українським підприємствам запроваджувати європейські схеми управління, по-суті, як процесні інновації?

  7. Чому, на Вашу думку, та важливо встановити, чи є конкретна діяльність інноваційною? Які Ви знаєте міжнародні стандарти системного описання інновацій в умовах ринкової економіки?

  8. Проаналізуйте мотиви і перепони щодо розвитку інноваційного бізнесу в малих і крупних компаніях.

  9. Розкрийте сутність та особливості теорії «життєвого циклу інновацій» для товарів та технологій. Що у Вашому розумінні є «дифузія інновацій», та в чому полягає відмінність вказаного поняття від категорії «трансфер технологій»?

  10. Дайте визначення категорії «інноваційний менеджмент». Вкажіть суб’єкти та об’єкти управління в інноваційному менеджменті. Назвіть складові елементи механізму управління, як інструменти інноваційного менеджменту.

  11. Вкажіть перелік завдань інноваційного менеджера (підрозділу), які є складовими управління інноваційною діяльністю фірми.

  12. Кого (які посади) відносять до менеджерів інноваційної сфери? Вкажіть їх рольові функції у процесі нововведень. Які риси мають бути притаманні інноваційним менеджерам?

  13. Вкажіть типові управлінські рішення в інноваційному менеджменті та охарактеризуйте методи їх прийняття.

  14. Розкрийте поняття інноваційної стратегії та охарактеризуйте окремі типи інноваційних стратегій.

  15. Розкрийте особливості розробки і обґрунтування інноваційної стратегії.

  16. Що собою представляє "інноваційний маркетинг"? Вкажіть етапи розробки нових товарів. Охарактеризуйте особливості маркетингової роботи на кожному із цих етапів.

  17. Назвіть характерні джерела інформації для генерування інноваційних ідей та розробки нових продуктів.

  18. Які Ви знаєте методи та прийоми систематизації відомих і пошуку нових ідей?

  19. Вкажіть чинники успішності нововведень. Назвіть основні причини невдач при виведенні товарів-новинок на ринок.

  20. Які Ви знаєте види барєрів запровадженню інновацій на ринок? Розкрийте можливі способи усунення цих барєрів.

  21. Поясніть організаційні аспекти управління процесом виконання інноваційних проектів.

  22. Що у Вашому розумінні є проект та в чому полягає управління проектом (управління процесом створення нового виробу)? Назвіть основні елементи проекту.

  23. Як здійснюється контроль за ходом виконання проекту? Поясніть роль графіків та сітьового планування як механізмів звітності.

  24. Які існують організаційні структури реалізації проектів? Поясніть особливості їх прив’язки до організаційної структури фірми.

  25. Які Ви знаєте організаційні форми інноваційного менеджменту? Поняття про «цільові групи» («змішані бригади») в інноваційних організаціях.

  26. Розкрийте особливості мотивації персоналу інноваційних організацій та інші аспекти кадрової політики.

  27. Наведіть рекомендації щодо раціональної організації режиму роботи в інноваційних наукових організаціях.

  28. Сформулюйте задачі експертизи інноваційних проектів та її основні методи.

  29. Які Ви знаєте показники ефективності інновацій? Поясніть методологію їх розрахунків.

  30. Наведіть способи зниження ризику інноваційних проектів.

  31. Розкрийте особливості національних інноваційних систем (НІС) провідних країн світу. Охарактеризуйте стан НІС України.

  32. Назвіть та коротко охарактеризуйте основні законодавчі акти України, що регулюють інноваційну діяльність суб’єктів підприємництва.

  33. Назвіть основні стимули, що передбачені в українському законодавстві для стимулювання інноваційної діяльності.

  34. Назвіть та коротко охарактеризуйте можливі типи інноваційних структур, які розвинені сьогодні в світі і розвиваються в Україні.

  35. Що у Вашому розумінні представляють собою інкубатори інноваційного типу? Поясніть особливості їх функціонування.

  36. Що у Вашому розумінні представляють собою технологічні парки? Охарактеризуйте досвід та проблеми їх розповсюдження в Україні.

  37. В чому полягає суть технополісів? Наскільки вони розвинені в світі? Сформулюйте Ваші міркування щодо можливості перетворення у технополіс м. Вінниці.

  38. Розкрийте суть категорії "венчурний бізнес" та його особливості. Охарактеризуйте стан розвитку венчурного бізнесу в Україні і в світі.

  39. Розкрийте сутність та функціональні завдання створення СВЕЗ.

  40. За якими ознаками здійснюються класифікацію СВЕЗ? Назвіть та охарактеризуйте види СВЕЗ за функціональним спрямуванням.

  41. Охарактеризуйте світовий та український досвід створення і функціонування СВЕЗ.

  42. Поясніть роль СВЕЗ у прогресивній трансформації економіки.

  43. Розкрийте економічну сутність спільних підприємств та умови їх створення.

  44. Поясніть процес створення спільного підприємства та його фінансування.

  45. Розкрийте інноваційну сутність фінансово-промислових груп (ФПГ) та їх роль у стабілізації і розвитку економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]