Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Травлення в шлунку.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Методи вивчення функцій шлунку

В клініці вивчають ферментативну активність шлункового соку, кислотоутворюючу та евакуаторну функції.

Зндові методи:

  1. Метод фракційного зондування. Натщесерце вводять зонд в шлунок, визначають базальну (в стані спокою) та стимульовану секрецію, результати порівнюють. Стимулом являються пробні сніданки:

а) кофеїновий – 0,2 г кофеїну + 300 мл дистильованої води;

б) капустяний відвар – 200 мл;

в) пиво – 200 мл;

г) гістаміновий – 0,01 мг/кг ваги.

Через кожні 15 хвилин на протязі години беруть 4 порції, в кожній визначають 3 показники:

а) загальну кислотність (сума всіх кислих валентностей);

б) вільну кислотність (кількість вільних Н+ і С1-);

в) зв’зану кислотність (з молекулами білку).

Визначають в тетраційних одиницях – це кількість NaОН 0,1 N розчин, що йде на нейтралізацію 100 мл шлункового соку. В нормі:

а) загальна – 40-60 тетраційних одиниць;

б) вільна – 20-40 т.о.;

в) зв’язана – 20-10 т.о.

більш точним є визначення абсолютної кислотності за одиницю часу (за годину). Це дебіт-час НС1 = 1 ммоль*л/год. Визначають по нормограмі шляхом розрахунку.

  1. Метод інтегральної рН-метрії. Допомагає визначити рН соку в різних зонах шлунку по ЕРС. Один електрод на дно шлунку, другий – у вентральному відділі. Один єлектрод показує інтенсивність кислотоутворення, другий – сумарний ефект соковиділення і улужнюючу здатність залоз пілорусу. Визначають на протязі 1,5-3 години базальну і стимульовану секрецію. В нормі базальна рН = 3,0-6,0, стимульвана - 1,3-1,7.

  2. Метод гастрохроматографії(скопії) – вводять зонд з підсвіткою, через нього краску, вона окрашує слизову шлунку різними кольорами в залежності від кислотності. Оцінюють кислотоутворюючу функцію.

Беззондові:

  1. Телерадіометричний метод – приймають радіокапсулу, вона визначає рН, тиск, і секреторну та моторну функцію.

  2. Біохімічний метод – уропепсиногену в сечі розрахунковим методом.

  3. Метод іонообмінних смол – використовують з гастротестами та ацидотестами. Ковтають таблетку з індикатором. В шлунку іони індикатора обмінюються на Н+, індикатор поступає в кров, виводится через нирки з сечею. По кількості індикатора в сечі судять про вільну НС1.

У новонароджених рН соку підтримується молочною кислотою. Синтез НС1 починається з 4 місяців. Низька протеолітична активність соку. До 1 року вона зростає а 3 рази. Розщеплення білків молока при рН 1-2,5. Активність пепсину низька. У ранньому віці катепсин, хімозин діють на білки молока при рН 6,0.

Кінець.

2