Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Травлення в шлунку.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Роль нс1

  1. Активує пепсиногени.

  2. Створює оптимум рН середовища для дії ферментів.

  3. Викликає денатурацію та набухання білків, завдяки чому збільшується їх поверхня взаємодії з ферментами.

  4. Бактерицидна дія.

  5. Переводить прогастрин в гастрин, просекретин в секретин.

  6. Забезпечує евакуацію хімусу з шлунку в 12-палу кишку.

  7. Забезпечує нормальне травлення в нижчих відділах ШКТ.

  8. Активує виділення підшлункового соку.

  9. Утворює енергозалежний іонний насос з клітин слизової шлунку завдяки накопиченню на мембранах клітин Н+

Шлунковий сік виділяється з ЛП 5-10 хв. В регуляції його виділення приймають участь:

  1. Вегетативна нервова система.

  2. Дифузна ендокринна система ШКТ або АПУД-система.

  3. Паркринна система ШКТ (в ендокринних клітинах слизової ШКТ відбувається синтез пептидів, вивільняється через інтерстиціальну тканину і діють локально – ВІП, субстанція Р, соматостатин).

Регуляцію виділення соку вивчено на собаках в дослідах “удаваного годування”, малого шлуночку по Павлову та фістула шлунку. Парасимпатична нервова система підсилює виробку соку, гастрину, гістаміну та концентрацію кальцію в обкладових та додаткових клітинах. Симпатична нервова система гальмує виділення шлункового соку (n. splanhnicus).

Виділення шлункового соку відбувається в три фази:

  1. Складнорефлекторна (мозкова).

  2. Нейрогуморальна: а) шлункова;

б) кишкова.

Складнорефлекторна має два компоненти: умовно-рефлекторну – сік виділяється на вигляд, запах, думки та мову про їжу; безумовно-рефлекторну – при подразнені рецепторів ротової порожнини, стравлходу, шлунку. Перша має таку рефлекторну дугу: рецептори ока, кортієв орган, нюхові рецептори – відповідно зоровий, слуховий, нюховий нерви – довгастий мозок, гіпоталамус (центри) – блукаючий нерв та великий черевний – залози шлунку.

Рефлекторна дуга безумлвно-рефлекторного соковиділення: рецептори порожнини рота, шлунку – n. laringeus, n. vagus, - довгастий мозок, спинний мозок (цетри) – парасимпатичні нерви – залози шлунку.

Складнорефлекторна фаза триває 3 години. В умовнорефлекторну фазу виділяється апетитний сік з великою переварюючою силою. Павлов назвав його запальним – сприяє дальшому соковиділенню. Гуморальну регуляцію виділення соку вивчив І.П. Разенков. Він вводив кров ситої собаки в вену голодній. При цьому соковиділення у голодної собаки підсилювалось, навіть після перерізки блукаючого нерва. Шлункова фаза виділення соку зумовлена механічним подразненням слизової оболонки їжею, дією гастрину, гістаміну та активних речовин, що є в їжі.

Гастрин виробляється клітинами слизової пілоричного відділу шлунку у вигляді прогастрину, активується НС1, всмоктується в кров, підсилює шлункову секрецію. При надлишку НС1, а також при зниженні рН до 2,5 виділення гастрину припиняється. Гастрин діє на обкладові клвтини і збільшує СА деполяризацію. При дії його на головні клітини спостерігається зростання синтезу РНК. З гастринів найбільше значення мають малий гастрин (17 амінокислот) та великий гастрин (34 амінокислоти).

Гістамін – медіатор для обкладових клітин. Він діє на Н2-рнцептори цих клітин, викликає активацію аденілатциклази, внаслідок цього зростає циклічний аденозинмонофосфат (цАМФ). Гістамін активує секрецію шлункового соку з високим % вмістом НС1, але мало ферментів. Дія його тривала, бо в шлунку немає гістамінази.

Кишечна фаза виділення шлункового соку наступає після переходу хімусу в кишечник. Вона зумовлена їжею, дією ентерогастрину, гормонами системи ДЕС. Ця фаза тривала. Стимулють цю фазу бомбезин, мотилін, серотонін, холецистокінін. Гальмують – секретин, соматостатин, циметиділ, ВІП, ШІП.

Вплив їжі. Стимулюють шлункову секрецію: екскретивні речовини в м’ясі, рибі, грибах, овочах; соки овочеві та фруктові; пептони і альбумози, спеції, приправи, гіркості, слабкі розчини алкоголю, кислот, солей. Гальмують шлункову секрецію: луги, сильні розчини алкоголю, солей, кислот, жири (вони збільшують виробку гастрину та ентерогастрину, гальмують НС1). Індеферентниі до шлункової секреції непереварений білок, крахмал, вода.

Криві виділення шлункового соку у собак з малим шлуночком одержані Павловим. Подразниками були 200 г м’яса, 200 г хліба, 600 г молока (по вмісту азотистих речовин однакові). Вивчали кількість соку, тривалість виділення та його переварюючу силу.

На м’ясо найбільше соку 1-2 голини (складнорефлекторна фаза), добре виражена нейрогуморальна фаза, бо в м’ясі є екстрактивні речовини та при розщепленні утворюються пептони та альбумози. Тривалість виділення соку 6 год.

На хліб краще виражена складнорефлекторна фаза, нейрогуморальна гірше, тому вже через 2 год крива падає до низу. Тривалість виділення соку 8 годин, і переварююча сила більша ніж на м’ясо, бо тут є клітковина, яку треба розщепити, щоб добратись до білків.

На молоко сік виділяється 6 годин. Жир гальмує виділення соку. Нейрогуморальна фаза виражена краще за рахунок білків молока та продуктів розпаду жирів.

Роботи Павлова по травленню послужили основою для розвитку дієтотерапії.