Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОРТУГАЛІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
255.49 Кб
Скачать

5. Геополітичне середовище, зовнішньополітичні пріоритети, геополітична орієнтація країни

Розквіт Португалії як світової держави припав на XV і XVI ст. Після руйнування Лісабона землетрусом 1755р., Завоювання країни під час Наполеонівських воєн та відділення в 1822р. Бразилії, яка була колонією Португалії, країна втратила більшу частину багатств і втратила свій статус. У 1910р. відбулася революція, які скасували монархію; протягом 60 років, з невеликими паузами, країною управляли диктаторські режими. У 1974р. ліве крило військових здійснило переворот і провело широкі демократичні реформи. У наступному році була надана незалежність португальським колоніям в Африці. Португалія є одним із засновників НАТО, а в 1985р. вона вступила в Європейське співтовариство (нині Європейський Союз). Розташування. Південно-Західна Європа, розташована на узбережжі Атлантичного океану, на захід від Іспанії. Азорські о-ва і Мадейра займають важливе стратегічне положення на західних підступах до Гібралтарської протоки.

Зовнішньополітичні пріоритети і геополітична орієнтація країни :

Вступ до Європейського союзу, підписана Урядом (об'єднаним двома головними португальськими політичними партіями) і активно підтримується більшістю населення, таким чином показало повернення Португалії на європейську арену міжнародних відносин.

Не те щоб Португалія протягом п'яти століть існування своєї імперії абсолютно закинула Європу. Королівські шлюби, союз з Великобританією в Семирічній війні, співпраця з Францією (з часів об'єднання Іспанії в 1492 року і до XVII століття), спроби королів зміцнити владу в Кастилії, участь у захисті Середземного моря проти Османської імперії, участь в наполеонівських війнах та Першої світової війні, дії під час Другої світової - все це показує те, що в силу бажання або обставин Португалія все одно брала участь у політичному житті Європи. [1] Теж саме відбувалося і з економічної сфері (перепродаж африканських товарів, азіатських і американських в північних портах Європи ).

Але в 1986 Португалія знову поміняла центр зовнішньої політики, об'єднавшись з іншими європейськими країнами, для створення мирного співтовариства, матеріального та економічного прогресу, солідарності нації та громадян, розуміючи і більш серйозні наміри: посилення демократії, дотримання прав і свобод громадян - все те, що створювалося в Європі протягом століть і поширювалося в інших регіонах світу у зв'язку з глобалізацією. Разом з тим, Португалія не залишила історичних зв'язків (як важливий компонент національної стратегічної політики) з португалоговорящая країнами (Анголою, Бразилією, Кабо-Верде, Мозамбік, Сан-Томе і Прінсіпі, Східний Тимор) і з португальськими спільнотами.

У липні 2007 року Португалія прийняла головування в ЄС. На тому ж пленарному засіданні в Порту, де Португалія прийняла президентство, було вирішено виділити державі 21500000000 євро до 2013 року. Передбачається, що кошти будуть витрачені на кваліфікацію робітників і підвищення рівня освіти. Пріоритетом політики Португалії в рамках ЄС на 2007-2008 рр.. стане зміцнення зв'язків з Африкою, а також з країнами Латинської Америки. Так само, Португалія має намір добитися ухвалення базового договору з ЄС, замість конституції. Португалія має намір зосередити більше сил на проблемах півдня. Плануються конференції з наступними країнами: Росією, Індією, Китаєм, Україна.