Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_ekhnologiyi_sotsialnoyi_roboti_v_zarubizhnikh...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
83.99 Кб
Скачать

Т ехнології соціальної роботи в зарубіжних країнах Лекція №9-10 4 години (2-й семестр)

Досвід соціальної роботи з девіантними підлітками в країнах західної європи та сша

План

  1. Програми й технології соціальної роботи з девіантними підлітками в Г олландії

    1. Проект Т1іиІ5І02еп Теат (ТТ) - робота з бездомною молоддю, із бродяжництвом підлітків.

    2. Проект Уоогкотіп§ ТЬиізІоозЬеісі (УТ) - робота із запобігання втеч із інтернатів.

    3. Проект Наїї - робота з підлітками, що допустили дрібні крадіжки або акти вандалізму.

    4. Проект 8іісЬііп§ рзусЬоІо^ізсЬ ресіа§о§І8сЬ іпзіійші (РРІ) - робота з учнями, що кинули або збираються кинути школу.

    5. Проект Ратіїу Рігзі (РР) - робота з неблагополучними родинами, щодо яких органами влади вирішується питання про позбавлення батьківських прав.

    6. Проект Ноте Уісіео Тгаіпіп§ (НУТ) - робота з поліпшення взаємин між її членами, допомога в рішенні проблем, пов'язаних з вихованням дітей.

    7. Проект №еи\уе Регзресііеуеп (№) - робота з підлітками засудженими умовно.

  2. Соціальна робота з неповнолітніми правопорушниками й підлітками «групи ризику» у США

  3. Служби допомоги для неповнолітніх з поводженням, що відхиляється, у Німеччині.

  1. Програми й технології соціальної роботи з девіантними

Підлітками е Голландії

Голландія вважається однією із самих благополучних країн Західної Європи. І все-таки, незважаючи на те, що рівень життя в Голландії дуже високий, тут існують проблеми підліткової й молодіжної злочинності, бродяжництва й вандалізму. Правопорушення молоді в цій країні зв'язані, в основному, з некорінним населенням. До числа важких підлітків і молодих людей найчастіше ставляться вихідці з Туреччини, Марокко, Антильських островів.

Соціальна робота з важкими дітьми й підлітками здійснюється по декількох програмах (проектах).

    1. Проект Тііиізіогеп Теат (ТТ) - робота з бездомною молоддю, із бродяжництвом підлітків

Цей проект був впроваджений в 1992 році. У різних містах Голландії створені спеціальні бюро, що займаються цією діяльністю Бюро ТТ у Роттердамі має в штаті чотирьох соціальних працівників, які ведуть одночасно з 28 підлітками. При цьому вони залучають до своєї роботи інших фахівців, наприклад наркологів психологів.

Основний контингент проекту - молоді люди у віці до 25 років, що не мають протягом трьох місяців постійного місця проживання, що не зробили злочинів, але замічені органами правопорядку. Фахівці цієї служби не вживають яких-небудь насильницьких способів залучення бездомних підлітків у систему своєї роботи: викликів по повістках, примусових приводів. У бюро ТТ приходять тільки ті підлітки, які насправді хочуть змінити своє життя, хто готовий прийняти допомогу й одночасно взяти на себе відповідальність за реалізацію Своїх життєвих планів. Як пишуть джерело. У цей час існує запис підлітків на включення в систему роботи бюро ТТ.

    1. Проект Уоогкотіп§ ТкиінІоонЬеісІ (ут) - робота із запобігання втеч із інтернатів, а також конфліктних* ситуацій, що виникають між співробітниками інтернату і його вихованців

Слід зазначити, що робота з даного проекту тісно перетинається із проектом ТТ, оскільки 70% всіх бурлак - колишні вихованці інтернатів. У Голландії існують різні види інтернатів, деякі з них нагадують наші, російські. Вони також створені органами утворення або соціального захисту населення, у них постійно проживають 100, 200 і більше вихованців. Діти, що проживають у них, відвідують звичайну міську школу.

Є інтернати, створені з ініціативи недержавних благодійних організацій або окремих осіб і за підтримкою державних і місцевих органів влади. У таких, як правило, проживає від 8 до 12 вихованців. Вони скоріше нагадують молодіжний гуртожиток. Кожний вихованець має окрему кімнату, що він улаштовують за своїм розсудом, сам роблять ремонт і збирання. Мають право приймати гостей. Гарантом порядку й дисципліни є погроза виключення підлітка із проекту УТ, що означає для кожного втрату життєвих перспектив. У такому інтернаті є побутові приміщення, хлопці вчаться господарювати, розраховувати бюджет, що складається зі скромного соціального посібника, є приміщення, де проводяться різні заняття адаптаційно-навчального характеру, тренінги, організується спільне дозвілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]