Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналітика.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
77.77 Кб
Скачать

4.2. Електрохімічні методи аналізу

1. Електрохімічні методи аналізу засновані на залежності:

A.*Електрохімічних параметрів від концентрації розчину.

2. Кулонометрія базується на вимірюванні кількості електрики, що витрачається на електродну реакцію. Вкажіть, який закон лежить в основі кулонометричного визначення речовин:

А.* Фарадея

3. Зазначте метод кількісного аналізу, заснований на вимірюванні кількості електрики, витраченої на проведення електрохімічної реакції:

А.* Кулонометрія

4. При потенціометричному титруванні досліджуваного розчину поблизу точки еквівалентності спостерігали різку зміну величини:

А.*Потенціалу

5. Виберіть індикаторний електрод для потенціометричного титрування стандартним розчином нітрату срібла I- і CI- іонів в суміші:

A.*Срібний

6. В основу кондуктометричних методів аналізу покладена:

A.*Залежність електричної провідності розчинів

електролітів від їх концентрації

7. Вкажіть метод титрування з використанням пари електродів „скляний -хлорсрібний " , який можна застосувати для визначення компонентів лікарської субстанції:

А. *Потенціометричний

8. Одним із електрохімічних методів аналізу є кондуктометрія. Кондуктометричне титрування не може бути використане для визначення вмісту у досліджуваному розчині:

А.*Сильних електролітів

9. Одним із електрохімічних методів аналізу є полярографія. В ході полярографічного аналізу досліджувана речовина ідентифікується за:

А.* Потенціалом напівхвилі

10. Вкажіть показник, від якого залежить висота полярографічної хвилі:

A.*Концентрація відновлюваного іону

11. Потенціометричне титрування застосовують у випадках, коли неможливо застосувати візуальні індикатори. В ході цього титрування вимірюється :

А. * Потенціал індикаторного електрода.

12. Одним з електрохімічних методів аналізу є потенціометрія. Потенціометрія – це метод аналізу, який базується на вимірюванні (визначенні):

A.*Потенціалу індикаторного електроду

13. Згідно кондуктометричного методу дослідження в біологічних рідинах (кров, сеча, шлунковий сік) вимірюється величина:

А.*Опору

14. Вкажіть одиницю вимірювання еквівалентної електропровідності розчину лікарської субстанції методом прямої кондуктометрії:

A.*См· моль-1·см2

15. Оберіть пару електродів для визначення FeSO4 методом потенціометричного титрування:

А.* Платиновий і хлорсрібний

16. Проба містить розчин сульфосаліцилової кислоти. ЇЇ концентрацію визначають методом потенціометричного титрування. Виберіть індикаторний електрод:

A.*Скляний

17. При дихроматометричному визначенні вмісту FeSO4 у розчині з потенціометричною фіксацією точки еквівалентності, як індикаторний електрод використовують:

А.* Платиновий

18. Для потенціометричного визначення в розчині, що містить аміак і натрію гидроксид, придатний індикаторний електрод:

A.*Скляний

19. Одним із електрохімічних методів аналізу є полярографія. Кількість речовини у досліджуваній системі в ході полярографічного аналізу визначається за:

A.*Висотою полярографічної хвилі

20. При потенціометричному визначенні рН розчинів використовується пара електродів, а саме, індикаторний електрод - електрод порівняння:

A.*Скляний - хлорсрібний

21. Для кількісного визначення заліза потенціометричним методом окислення-відновлення в якості індикаторного електроду застосовують:

A.*Платиновий електрод

22. Пряма кондуктометрія успішно використовується для оцінки чистоти розчинників. Вона заснована на вимірюванні питомої електричної провідності розчинників у спеціальних кондуктометричних комірках, основним елементом яких є:

A.*Два платинових електроди

23. Полярогафічним методом широко користуються для аналізу неорганічних катіонів і аніонів. Процес електро-відновлення досліджуваних іонів відбува-ється на:

A.*Ртутному краплинному електроді

24. Які фізико-хімічні величини можна визначити кондуктометричним методом?

A.*Усі наведені величини

25. Кондуктометричне титрування полягає у вимірюванні:

A.*Електропровідності

26. Які електроди використовують для потенціометричного титрування?

A.*Індикаторний електрод і електрод порівняння

27. Яка зміна спостерігається при потенціометричному титруванні на кривій потенціометричного титрування біля точки еквівалентності :

A.*Спостерігається різка зміна потенціалу (стрибок титрування)

28. При кондуктометричному титруванні до розчину, що аналізується, додають невеликими порціями точно відомий об’єм робочого розчину, перемішують і визначають електричну провідність розчину. Потім будують графік залежності електричної провідності від об’єму доданого при титруванні робочого розчину. Які типи хімічних реакцій можна використовувати для кондуктометричного титрування?

A.*Всі типи реакцій з участю іонів або з утворенням іонів, що супроводжуються зміною електричної провідності

29. Амперометричне титрування - один з інструментальних методів аналізу, що використовується для аналізу деяких фармацевтичних препаратів. На якому явищі засноване амперометричне титрування?

A.*Амперометричне титрування засноване на визначенні точки еквівалентності по різкій зміні дифузійного струму в процесі титрування

30. Кондуктометричне титрування - один з інструментальних методів аналізу, що використовується для аналізу деяких фармацевтичних препаратів. На якому явищі засноване кондуктометричне титрування?

A.*Кондуктометричне титрування засноване на залежності електричної провідності водних, неводних та змішаних розчинів електролітів від їх концентрації

31. Чим користуються для характеристики окислювально - відновних процесів?

A.*Значеннями редокс - потенціалів

32. Виберить індикаторні електроди для потенціометричного титрування оцтової кислоти?

A.*Скляний з водневою функцією

33. Аналіз суміші сильної і слабкої кислоти можна виконати потенціометрично, застосовуючи в якості індикаторного електроду:

A.*Скляний

34. Кондуктометричне титрування застосовується для аналізу:

A.*Суміші сильної і слабкої кислоти

35. На величину дифузійного струму в полярографії впливають:

A.*Характеристика капіляра, склад фону, концентрація і коефіцієнт дифузії речовини

36. При визначенні вмісту аскорбінової кислоти полярографічним методом аналізу для побудови градуювального графіку знімають для кожного стандартного розчину полярографічну криву. Полярографічна крива - це:

A.* Залежність сили струму від прикладеної напруги мікроелектроду

37. При визначенні вмісту сірчаної та оцтової кислот в суміші методом низькочастотного кондуктометричного титрування на кривій кондуктометричного титрування були зареєстровані два перегини: перший відповідає титруванню сильної сірчаної кислоти, другий - титруванню слабкої оцтової кислоти. Крива кондуктометричного титрування - це:

A.* Графік залежності електричної провідності розчину від об’єму доданого титранту

38. Яку величину можна визначити титруванням потенціометра?

A.*Концентрацію електроліту

39. Полярографія- одночасно якісний і кількісний метод аналізу. Що є кількісною характеристикою в цьому методі?

A.*Величина граничного дифузного струму

40. Вкажіть метод, заснований на вимірюванні електропровідності аналізованих розчинів, що змінюється в результаті хімічних реакцій:

A.*Кондуктометрія

41. При кулонометричному визначенні стиролу С6Н5-СН=СН2 титрантом є бром, який генерується на платиновому аноді з калій броміду. Такий метод титрування має ряд переваг, серед яких основними є:

A.*Висока точність і чутливість , не потрібно готувати титранти

42. В полярографічному аналізі деполяризатор підводиться до катоду внаслідок дифузії. Струм, який виникає в результаті відновлення деполяризатора називається:

A.* Дифузійним

43. Віберіть індикаторний електрод для кількісного визначення аргентуму (І) нітрату методом потенціометричного титрування:

A.*Хлорсрібний

44. Концентрацію заліза (ІІ) сульфату визначають методом потенціометричного титрування : титрант - стандартний розчин церію (IV) сульфату. Віберіте необхідну пару електродів для титрування:

A.*Платиновий, хлорсрібний

45. Концетрацію стрептоциду в стрептоцидовій мазі визначають методом потенціометричного

титрування, титрант – стандартний розчин натрію нітриту. Виберіть необхідну пару електродів для титрування:

A.* Платиновий, хлорсрібний;

46. Укажіть, яку величину вимірюють при кондуктометричному титруванні розчинів електролітів:

A.*Електропровідності

47. Полярографічний аналіз проводять на спеціальних приладах, які називаються:

A.* Полярографи