Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грёбанная автоматизация).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
318.16 Кб
Скачать

1 Основні види автоматизації.

Основні види автоматизації: автоматичний контроль, автоматичний захист, автоматичне та дистанційне управління

Автомати́чний контро́ль — контроль роботи машин, механізмів, апаратів і устав за допомогою приладів і пристроїв без безпосередньої участі людини. Забезпечує швидке й точне реагування органів керування та регулювання машин і апаратів на зміну параметрів технологічних процесів. Автоматичний контроль широко застосовується в різних галузях промисловості, в техніці зв'язку, на транспорті тощоАвтоматичний контроль включає в себе автоматичну сигналізацію, вимірювання, сортування і збір інформації.

Автоматичний захист- представляє собою сукупність технічних засобів, які при виникненні ненормальних та аварійних режимів або припиняє контролювати виробничий процес (наприклад, відключає певні частини електроустановки при виникненні на них коротких замикань), або автоматично ліквідовує ненормальні режими. Автоматичний захист дуже тісно пов’язаний із автоматичним управлінням та сигналізацією. Автоматичний захист призначений для запобігання ушкоджень устаткування при виникненні передаварійних режимів.

Дистанційне управління включає в себе методи і технічні засоби управління установками і зосередженими об’єктами на відстані. Автоматичне регулювання призначене для підтримки без участі людини протягом заданого проміжку часу з потрібною точністю заданих режимів технологічного процесу.

2 Системи стабілізації

Система стабілізаціїавтоматична система, призначена для підтримки із заданою точністю постійного значення керованої величини.

У цій системі необхідне значення керованої величини постійне, а помилка (розузгодження) в усталеному режимі ΔYуст не повинна перевершувати допустимої величини ΔYдоп.

Приклади:

  • САР підтримки сталого значення напруги та частоти генератора;

  • САР підтримки сталого тиску пару в паровому котлі;

  • САР підтримки сталої висоти шару важких фракцій у відсаджувальній машині.

3 Функціональна схема сар

Систе́ма автомати́чного регулюва́ння (САР) — така система автоматичного керування (САК), задача якої полягає у підтримці вихідної величини об'єкта Х на заданому рівні Хзад.

Різновиди САР

Автоматичні системи можна класифікувати за багатьма ознаками:

  • за призначенням (системи керування технологічними режимами, апаратами і машинами),

  • за характером керованих величин (системи регулювання температури, густини середовища, тиску та ін.);

  • за видом енергії, що використовується для керування (електричні, гідравлічні, пнев-матичні й ін.) і т.д.

За характером зміни задавального впливу автоматичні системи розділяють на три типи: системи стабілізації, програмні системи і слідкуючі системи.

У залежності від характеру задавального діяння хв (t) (заданого значення керованої величини) розрізняють САР трьох видів:

  • система стабілізації,

  • система програмного управління,

  • слідкуюча система.

Крім того, виділяють системи екстремального регулювання

Лінійними автоматичними системами називають такі системи, які можна описати з достатньою точністю лінійними рівняннями (алгебраїчними, диференціальними, рівняннями в кінцевих різницях і т. д. Лінійні системи поділяють на стаціонарні і нестаціонарні. Параметри лінійних стаціонарних систем незмінні у часі, ці системи описуються лінійними рівняннями з постійними коефіцієнтами. Лінійні нестаціонарні системи мають змінні у часі параметри і описуються лінійними рівняннями із змінними коефіцієнтами.

Нелінійні системи — автоматичні системи, динаміка яких описується нелінійними рівняннями. Більшість автоматичних систем є нелінійними. Нелінійності виникають з різних причин: через наявність зон нечутливості і зони насичення в статичних характеристиках окремих елементів, при включенні в керуючий пристрій системи нелінійних елементів (реле) і т.ін. Якщо нелінійності сильно впливають на динамічні властивості системи, то їх враховують і досліджують систему як нелінійну. Однак у багатьох випадках, особливо в системах із зворотними зв'язками при малих відхиленнях, нелінійності впливають неістотним чином, і такі системи можна вважати лінійними.

Зі схеми (рис. 1) видно, що регулятор виконує функцію зворотного зв’язку (сигнал з виходу об’єкта надходить на його вхід). Зворотний зв’язок, утворений регулятором, звичайно називається головним зворотним зв’язком (ГЗЗ).