Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_6_finansi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
166.5 Кб
Скачать

4. Бюджетний дефіцит і його вплив на розвиток економіки

Практичне використання бюджетних відносин для реалізації покладених на державу функцій дає змогу визначити, що стан бюджетного фонду залежно від різного співвідношення дохідної і витратної частин бюджету може бути дефіцитним, профіцитним і збалансованим.

Коли видатки бюджету перевищують його доходи, виникає дефіцит бюджету. Профіцит – означає перевищення доходів над видатками. Збалансованим є бюджет, у якому видатки і до­ходи рівні.

Бюджетний дефіцит – це фінансове явище, що не є обов’язково надзвичайним. В сучасному світі немає держави, яка б в ті або інші періоди своєї історії не стикалася з бюджетним дефіцитом. Бюджетний дефіцит виникає внаслідок несбалансованості бюджету, тобто нестачі бюджетних коштів у порівнянні з потребою в них для фінансування необхідного обсягу державних витрат.

За формою прояву бюджетний дефіцит поділяється на відкритий і прихований.

Відкритий бюджетний дефіцит – це офіційно визнаний дефіцит у законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Прихований бюджетний дефіцит виникає в результаті завищення обсягів планових доходів та включення у склад доходів джерел покриття бюджетного дефіциту.

В Україні бюджетний дефіцит був зумовлений такими негативними явищами:

  • різким зниженням ефективності виробництва, що супроводжувалось скороченням обсягів валового внутрішнього продукту;

  • значним зростанням та нераціональною структурою бюджетних видатків;

  • наявністю значного тіньового сектора в економіці і низькою податковою дисципліною;

  • недосконалістю і частими змінами законодавства.

Ці та ряд інших причин сприяли дестабілізації економіки, зниженню доходів бюджету, нарощуванню інфляційних процесів, зростанню цін на товари та послуги, що, в свою чергу, призвело до зниження матеріального добробуту населення.

Держава повинна формувати свою бюджетну політику таким чином, щоб домогтися скорочення бюджетного дефіциту. Напрямки подолання дефіциту бюджету визначаються відповідно до загальної бюджетної політики держави. Теоретично можна визначити такі основні напрямки подолання бюджетного дефіциту:

1) збільшення дохідної частини бюджету –проведення податкової політики, яка б стимулювала виробників до розвитку виробництва та збільшення його обсягів, що має стати передумовою збільшення національного доходу – основного джерела поповнення бюджетних ресурсів. Результатом має стати зростання обсягів виробництва і бюджетних коштів за рахунок бюджетних відрахувань;

2) скорочення видаткової частини бюджету – скороченням витрат бюджетної системи на розвиток господарства, зменшення участі держави у виробничих інвестиціях, скорочення витрат на управління, військових витрат;

3) зміна структури видаткової частини бюджету скорочення сфери державної економіки, перегляд напрямків інвестування бюджетних ресурсів та спрямування їх на розвиток галузей, що забезпечують економічне зростання держави, перегляд державних економічних пріоритетів та скорочення фінансування державних програм, що не мають загальнодержавного значення;

4) здійснення внутрішніх і зовнішніх позик – пошук джерел фінансування дефіциту, шо склався.

Дефіцит бюджету приводить до збільшення державного боргу. Прийнято вважати, що якщо дефіцит державного бюджету не перевищує 5 % ВНП країни, то він допустимий. Щорічні бюджетні дефіцити в сумі утворюють державний борг.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]