Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KOMPLEKS_ZAVERShENIJ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни

Тема 1. Звернення громадян та юридичних осіб як гарантія конституційних прав та свобод.

Виникнення та розвиток правового інституту «звернення громадян» в органах прокуратури.

Правові підстави для звернення громадян до державних органів, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів.

Поняття та сутність звернень. Види звернень громадян, визначені Законом України «Про звернення громадян». Вимоги до звернень, підстави відмови у розгляді звернень. Документи, які долучаються до звернень. Строки розгляду та вирішення звернень громадян. Особистий прийом громадян.

Особливості розгляду звернень окремих категорій громадян (народних депутатів України, депутатів місцевих рад, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни тощо.)

Офіційне тлумачення Конституційним Судом України норм чинного законодавства України, що регулюють порядок роботи зі зверненнями в органах прокуратури, органах державної виконавчої влади та органах місцевого самоврядування. Адміністративна, кримінальна та цивільна відповідальність посадових осіб, за порушення законодавства України про звернення громадян.

Тема 2. Організація та методика роботи зі зверненнями громадян в органах прокуратури україни

Проблемні питання вирішення підвідомчості звернень громадян органам прокуратури України. Суть і завдання органів прокуратури при вирішенні звернень. Поняття та види звернень, що надходять в органи прокуратури України. Роль, місце та завдання органів прокуратури України у роботі зі зверненнями громадян. Структура органів прокуратури України та компетенція прокуратур обласного та районного рівня з вирішення зверненнь громадян.

Особливості прийому, обліку, реєстрації звернень, формування наглядових проваджень в органах прокуратури України.

Вимоги до звернень та документів, які до них долучаються. Стадії провадження за зверненнями громадян в органах прокуратури. Умови прийняття звернень до розгляду, передачі на вирішення підпорядкованій прокуратурі, направлення до іншого відомства, долучення до скарги, що надійшла раніше, або до матеріалів кримінальної справи. Вирішення звернень в органах прокуратури. Підсумки вирішення звернень – задоволення, повторного звернення, задоволення, відхилення, роз’яснення. Умови залишення звернень без розгляду, повернення їх заявникам та припинення провадження.

Строки вирішення звернень, що надходять в органи прокуратури України. Організація особистого прийому.

Аналітична та статистична звітність. Відповідальність за неналежне вирішення звернень в органах прокуратури. Огляд практики адміністративних судів України щодо розгляду адміністративних справ щодо порушення працівниками прокуратури вимог законодавства України про звернення громадян.

Поняття та сутність методики роботи зі зверненнями. Класифікація звернень в органах прокуратури України. Методика роботи зі зверненнями в межах правозахисної діяльності органів прокуратури поза сферою кримінального, цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Актуальна тематика звернень щодо захисту конституційних прав громадян та інтересів держави і особливості роботи з ними. Типові (найпоширеніші) питання, що стають предметом звернень та способи їх вирішення. Підготовка до проведення перевірок за зверненнями. Складання плану роботи за зверненнями. Особливості використання прокурорських повноважень в ході перевірок за зверненнями. Витребування необхідних документів. Залучення до проведення перевірок спеціалістів, взаємодія з органами державної влади та контролю. Заходи прокурорського реагування на виявлені порушення закону в ході розгляду звернень даної категорії. Методика складання документів прокурорського реагування, управлінських та статистичних документів при роботі зі зверненнями в межах правозахисної діяльності органів прокуратури поза сферою кримінального, цивільного, господарського та адміністративного судочинства.

Методика роботи зі зверненнями при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство. Підготовка до проведення перевірок та складання плану роботи за зверненнями, що стосуються оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства. Типові (найпоширеніші) питання, що стають предметом звернень, способи їх перевірки та вирішення. Особливості роботи зі зверненнями, що стосуються оперативно-розшукової діяльності. Підстави та порядок оскарження дій органу дізнання, розгляд та вирішення звернень даної категорії. Розгляд та вирішення звернень, що стосуються процесуальної діяльності слідчого. Особливості роботи зі зверненнями щодо: законності порушення чи відмови в порушенні кримінальних справ, строків дізнання та досудового слідства, відводу слідчого, затримання та притягнення осіб в якості обвинувачених, обрання запобіжних заходів, законності проведення окремих слідчих дій та використання працівниками органів дізнання та досудового слідства незаконних методів слідства і дізнання, оскарження дій прокурора, відводу прокурора, закриття кримінальних справ. Використання прокурорських повноважень в ході перевірок за зверненнями. Особливості прокурорського реагування на виявлені порушення закону в ході розгляду звернень, що стосуються оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства. Методика складання документів прокурорського реагування, управлінських та статистичних документів при роботі зі зверненнями в сфері оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства.

Методика роботи зі зверненнями при здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Особливості організації роботи зі зверненнями, що стосуються виконання судових рішень у кримінальних справах та застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Підготовка до проведення перевірок та складання плану роботи за зверненнями даної категорії. Використання прокурорських повноважень в ході перевірок. Типові (найпоширеніші) питання, що стають предметом звернень, способи їх перевірки та вирішення. Особливості прокурорського реагування на виявлені порушення закону в ході розгляду звернень, що стосуються виконання судових рішень у кримінальних справах та застосування інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Методика складання документів прокурорського реагування, управлінських та статистичних документів при роботі зі зверненнями в сфері виконання судових рішень у кримінальних справах та застосування інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Методика роботи зі зверненнями що стосуються питань судочинства у цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справах. Особливості організації роботи зі зверненнями, що стосуються питань судочинства у цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справах. Типові (найпоширеніші) питання, що стають предметом звернень, способи їх перевірки та вирішення. Використання прокурорських повноважень в ході перевірок. Організація співпраці з судами різної юрисдикції. Особливості прокурорського реагування на виявлені порушення закону в ході розгляду звернень, що стосуються питань судочинства у цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]