Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 1doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
946.69 Кб
Скачать

Креслення точки

Познайомимося ще з одним об’єктом AutoCAD – точкою. Інколи Вам може знадобитися позначити на кресленні центр круга, дуги, або просто позначити якусь точку. Для цього використовується команда point (точка). В кресленнях різного призначення використовується різні умовні позначення для точки, тому в системі AutoCAD є понад 20 типів стилів точки на вибір. Перед тим як креслити знак точки необхідно вибрати стиль точки – меню FormatPoint Style (ФорматСтиль Точки). Відкриється діалогове вікно Point Style (Стиль Точки). Щоб встановити стиль натисніть на тому полі діалогового вікна, де зображено потрібний символ. Потім встановіть розмір символу. Для цього за допомогою відповідних перемикачів встановлюють одну із опцій – Set Size Relative to Screen (Розмір відносно екрану) або Set Size in Absolute Units (Розмір в абсолютних одиницях). В останньому випадку встановлюється розмір символу в лінійних одиницях креслення.

Т очки виводяться на екран в результаті виконання команди point (піктограма Point (Точка) на панелі інструментів). Після натиснення на піктограмі Point необхідно любим з доступних способів (мишею або з клавіатури) задати координати точки. Як і при викреслюванні багатьох інших об’єктів AutoCAD буде повторювати запит point: до того часу, поки Ви не натиснете клавішу <Esc>.

Найпростіші команди редагування креслення

Дуже рідко вдається виконати креслення, не зробивши в процесі роботи помилку. В системі AutoCAD є можливість відмінити результати дії останньої команди та відтворити креслення. Більше того, система зберігає список всіх команд, що виконувалися з моменту завантаження креслення, тому при бажанні можна відмінити результати всіх операцій, які виконувалися в поточному сеансі роботи.

К оманди відміни та поновлення виконаних раніше команд:

U – (піктограма Undo (Відмінити)). Після кожного натиснення на піктограмі Undo стандартної панелі інструментів AutoCAD відміняє останню команду в списку виконаних.

К оманда redo (Повернути) відтворює всі відміни, які були зроблені командою undo.

Щ е одна команда, без якої важко уявити виконання любого креслення – це команда витирання об’єктів – erase (Витри). Щоб викликати команду необхідно набрати в командному рядку erase, або відшукати відповідну піктограму на панелях інструментів. Команда попросить Вас виділити об’єкти для витирання. Для цього підведіть приціл до об’єкту і натисніть ліву кнопку миші.

Більш простий спосіб витирання – виділити об’єкт, який потрібно знищити, і натиснути клавішу клавіатури <Del>.

Основні графічні елементи системи AutoCad

Креслення в системі AutoCAD створюється за допомогою базового набору примітивів – найпростіших графічних елементів. Кожному примітиву відповідає окрема команда. Розглянемо основні графічні елементи системи.

П рямокутник. Для креслення прямокутників існує спеціальна команда rectang (прямокутник). Вона дозволяє будувати прямокутник за двома протилежними вершинами. Для виклику команди натисніть на піктограмі Rectang або наберіть команду rectang в командному рядку. AutoCAD запитає у вас спочатку одну, а потім другу вершину і накреслить прямокутник. Щоб задати координати можна використати довільний спосіб вводу координат. Команда Rectang має декілька опцій, з яких вам може пригодитися опція Dimensions (Розміри) – виконується побудова прямокутника за довжинами його сторін. Інші опції використовуються в трьохмірному моделюванні.

Б агатокутник. В AutoCAD багатокутник креслиться як правильний багатокутник, тобто як замкнутий контур з ребрами однакової довжини. Допустима кількість сторін багатокутника – від 3 до 1024. Для побудови багатокутника необхідно вибрати піктограму Polygon (Багатокутник) або ввести команду polygon. У відповідь система запитає у Вас кількість сторін багатокутника. Задавши кількість сторін потрібно вибрати ту чи іншу опцію команди, що дозволить вам побудувати багатокутник одним з трьох можливих методів.

Опції команди polygon:

Edge (Сторона) – необхідно задати дві точки, що визначають положення любого ребра багатокутника. Далі AutoCAD сам накреслить багатокутник;

Inscribed in circle (Вписаний) – задавши центр кола і вибравши цю опцію потрібно ввести радіус кола, в яке буде вписано бажаний багатокутник. Багатокутник буде дотикатися своїми вершинами до уявного кола;

Circumscribed about circle (Описаний) – вибравши цю опцію Ви побудуєте багатокутник, який буде описаний навколо уявного кола, яке буде дотикатися до нього в середніх точках ребер.

Вправа. Відкрийте новий файл і виконайте побудову прямокутника (двома способами) та багатокутника (трьома способами). Результати роботи зберігати непотрібно.

Д уга. Дуга є частиною кола, тому для креслення дуги системі потрібно надати інформацію, необхідну як для креслення кола, так і про те, яка частина кола залишиться на кресленні. В AutoCAD існує більше 12 способів побудови дуги. Який спосіб вибрати залежить від конкретного випадку, а точніше від тої інформації, яку Ви маєте про дугу, що формується.

Кожному способу побудови дуги відповідає своя опція команди arc (Дуга). Ми розглянемо детально лише декілька найбільш широко вживаних способів побудови. Майте на увазі, що дуга викреслюється від початкової точки в позитивному напрямку, тобто проти годинникової стрілки.

Для виклику команди arc натисніть на піктограмі Arc (Дуга) і відповідайте на запитання, які система буде виводити в командний рядок.

Побудова дуги за трьома точками

Command: arc

Specify Start point of arc or [Center]:

Команда: дуга

Задайте Початкову точку побудови дуги або [Центр]:

Якщо на запрошення AutoCAD ввести точку, то вона буде сприйнята як точка, з якої починається креслення дуги. Отримавши точку, система запитує:

Specify second point of arc or [Center/End]:

Задайте другу точку дуги або [Центр/Кінець]:

Введена тепер точка сприймається як друга точка дуги. Після її вводу система запитує

Specify end point of arc:

Задайте кінцеву точку дуги:

В вводом третьої точки завершується побудова дуги.

Побудова дуги за центром, початковою точкою (радіусом) та кутом

Для цієї побудови необхідно на початкове запрошення AutoCAD

Command: arc

Specify Start point of arc or [Center]:

Команда: дуга

Задайте початкову точку дуги або [Центр]:

вибрати опцію Center (Центр) (тобто набрати на клавіатурі букву “c”). Система пропонує ввести координати центру. Введіть мишею або наберіть на клавіатурі координати центра, після чого система пропонує ввести початкову точку дуги:

Specify Start point of arc:

Задайте початкову точку дуги:

а після її вводу запитує кінцеву точку:

Specify End point of arc or [Angle/hord Length]:

Задайте кінцеву точку дуги або [кут/довижна хорди]:

Для завершення побудови дуги можна вибрати її кінцеву точку, але нас цікавить метод побудови за центром і кутом, тому виберемо опцію Angle (Кут). Ввівши кут (мишею або набравши числове значення на клавіатурі) закінчуємо побудову дуги.

Вправа. Спробуйте виконати побудову однієї і тієї ж дуги найбільшою кількістю способів. Для цього по черзі вибирайте опції команди arc в різних комбінаціях.

Кільце. Кільце в AutoCAD – це об’єкт, який розміщений між двома концентричними колами, тобто між колами, центри яких співпадають, а радіуси різні. Для креслення кільця введіть в командному рядку команду donut (кільце). Система попросить Вас задати внутрішній (Inside) і зовнішній (Outside) діаметр кільця та його центр.

Е ліпси та еліптичні дуги. AutoCAD дозволяє також будувати еліпси та викреслювати частини еліпса – еліптичні дуги. Побудова еліпса виконується командою ellipse (Еліпс) (піктограма Ellipse (Еліпс) панелі інструментів Draw).

Command: ellipse

Specify axis endpoint or [Arc/Center]:

Команда: еліпс

Задайте кінцеву точку осі або [Дуга/Центр]:

По замовчуванню AutoCAD пропонує побудувати еліпс за кінцевими точками великої і малої осі. Можна почати побудову еліпса з його центру (опція Center). Вибравши опцію Arc Ви потрапляєте в режим викреслювання еліптичних дуг.

Допоміжні лінії. В процесі роботи над кресленням часто доводиться будувати допоміжні лінії, які використовуються тільки як база для побудови ліній реальних деталей. З цією метою можна використати вже відому вам команду Line (Відрізок), але в AutoCAD для креслення допоміжних ліній є окремий примітив – xline (Пряма). Основна його відмінність від line – будуються безмежні в обох напрямках лінії.

В икликати команду xline (пряма) можна за допомогою піктограми Construction Line (Допоміжна лінія).

Опції команди:

Hor (Горизонтальна) – будується горизонтальна допоміжна лінія (необхідно задати точку, через яку вона має проходити);

Ver (Вертикальна) – будується вертикальна допоміжна лінія;

Ang (Кут) – будується допоміжна лінія за кутом по відношенню до вісі Х або до певної кривої на кресленні;

Bisect (Бісектриса) – ця опція дозволяє побудувати бісектрису кута за його вершинами та двома точками, які розташовані на сторонах кута;

Offset (Зміщення) – за допомогою цієї опції можна побудувати пряму, яка паралельна любому вказаному відрізку креслення.

Вправа. Накресліть правильний шестикутник з довільною довжиною ребра. За допомогою команди xline (опція Bisect) побудуйте бісектриси внутрішніх кутів.