Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вплив емоції страху на установку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
125.06 Кб
Скачать

Висновки

Страх розглядається в якості однієї з первинних емоцій поряд з радістю, гнівом і сумом. Страх є емоцією яка свідомо розпізнається як уникнення зовнішньої, реальної небезпеки. На відміну від страху, тривога є емоцією сприймання, але здебільшого не розпізнає небезпеку, в той час як фобії є ірраціональні нав'язливі ідеї і характеризуються ретельним униканням специфічних об'єктів і ситуацій. Слова "страх", "тривога" і "фобії" означають стан збудження, що виникає в результаті усвідомлення людиною нестачі сил і здібностей або відсутності можливості впоратися з деякою загрозливою ситуацією, причому страху, тривозі і фобій відповідають подібні фізіологічні стану [9, c.867].

Для зміни установок особистості неабиякий вплив має залякування. Це загроза фізичному життю або психологічний дискомфорт людини з метою підпорядкування його чужій волі. Стандартним мотиватором людської поведінки при акціях залякування є страз за: фізичну безпеку; збереження своєї власності; нормальне функціонування своєї справи та ін. Крім того страх є частково негативною емоцією і являється сигналом порушення сталості внутрішнього середовища.

Список використаної літератури:

  1. Выготский Л. С. Учение об эмоциях / Л.С.Выготский // Собр. соч. Т. 4. – М.:Просвещение, 1984. – С. 90-318.

  2. Вилюнас В.К. Психология эмоциональных явлений / В.К.Вилюнас – М.: Изд-во Моск. ун-та, 1976.

  3. Захаров А.И. Страх и тревога в генезе неврозов / А.И.Захаров – М.:Медецина, 1988. – 144с.

  4. Варій М. Й. Загальна психологія: навчальний посібник / 2-ге видан., випр. і доп. - К.: Центр учбової літератури, 2007.- 968 c.

  5. Зобов А. С. Особенности волевой регуляции поведения в эмоциогенных условиях (на примере школьников старшего возраста): Автореф. дис.... канд. наук. / А.С.Зобов – Л., 1983. – 19с.

  6. Изард К. Психология эмоций. – СПб.: Питер, 2000.

  7. Изард Э.К. Эмоции человека. – М.: Изд-во Моск. ун-та, 1980.

  8. Левитов Н.Д. Психические состояния человека / Н.Д.Левитов – М.: Просвещение, 1964.

  9. Психологічна енциклопедія / під ред. Р.Корсіні і А.Ауербаха. – М.: Питер, 2003.

  10. Платонов К. К. Значение структурного понимания личности для психотерапии и психоневрологии.- В кн.: Вопросы психотерапии в общей медицине и психоневрологии / К.К.Платонов – Харьков, 1968. С. 43-44.

  11. Роджерс К.Р. Взгляд на психотерапию. Становление человека / К.Р.Роджерс. – М., 1994. – 480 с.

  12. Сеченов И. М. К вопросу о влиянии раздражения чувствующих нервов на мышечную работу человека / И.М.Сеченов // Избранные труды. М., 1935.

  13. Черникова О. А. Эмоции и их значение в спортивной деятельности: Авто­реф. дис.... докт. наук. / О.А.Черникова – М., 1970. – 22 с.

  14. Tomkins S. S. Affect as the primary motivational system. 1970.