Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДС.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Серія: нормування антропогенного навантаження

НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

ПОРЯДОК РОЗРОБКИ ТА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ГРАНИЧНО ДОПУСТИМИХ СКИДІВ (ГДС) РЕЧОВИН У ВОДНІ ОБ'ЄКТИ ЗІ ЗВОРОТНИМИ ВОДАМИ

Методичні вказівки

з дисципліни «Нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище»

для студентів напрямку підготовки 0708 Екологія

Спеціальності 6.040106 «Екологія та охорона навколишнього середовища

та збалансоване природокористування»

Міністерство освіти і науки

Кам′янець-Подільський національний університет

імені Івана Огієнка

ПОРЯДОК РОЗРОБКИ ТА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ГРАНИЧНО ДОПУСТИМИХ СКИДІВ (ГДС) РЕЧОВИН У ВОДНІ ОБ'ЄКТИ ЗІ ЗВОРОТНИМИ ВОДАМИ

Методичні вказівки

з дисципліни «Нормування антропогенного навантаження на навколишнє середовище»

для студентів напрямку підготовки 0708 Екологія

Спеціальності 6.040106 «Екологія та охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»

2010

Укладач Т.В. Душанова, старший викладач кафедри загальної екології Кам′янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Рецензент Л.С.Балашов, д.б.н., завідувач кафедри загальної екології Кам′янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Методичні вказівки до самостійної роботи «Порядок розробки та затвердження гранично допустимих скидів (гдс) речовин у водні об'єкти зі зворотними водами» / уклад. Т.В. Душанова. - Кам′янець-Подільський, 2010. - 32 с.

Методичні вказівки присвячені питанню порядку розробки і затвердження нормативів гранично допустимих скидів забруднюючих речовин в водні об’єкти і мають на меті навчити студента порядку розробки та впровадження нормативів гранично допустимих скидів забруднюючих речовин.

Порядок розробки та затвердження гранично допустимих скидів (гдс) речовин у водні об'єкти із зворотними водами

Мета: ознайомитись єдиними принципами встановлення гранично

допустимих скидів речовин у водні об’єкти, що надходять із зворотними водами у водні об'єкти: водотоки, водосховища, озера, прибережні зони морів.

Вступ

Відповідно до ст.33 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" розроблюються та затверджуються гранично

допустимі скиди шкідливих (забруднюючих) речовин.

Використання єдиної методики розрахунку ГДС речовин гарантує дотримання норм якості води у водному об'єкті з урахуванням взаємопов'язаного розвитку водоохоронного комплексу.

1. Основні терміни, їх визначення і тлумачення

1.1. Норми якості води являють собою сукупність встановлених допустимих значень показників складу і властивостей води водних об'єктів, в межах яких надійно відвертається шкода здоров'ю населення, забезпечуються нормальні умови водокористування і екологічне благополуччя водного об'єкта. Показники, що входять до сукупності норм якості води, називаються нормованими показниками складу і властивостей води. Вони включають нормовані властивості води, тобто загальні вимоги до фізичних, хімічних, біологічних характеристик властивостей води (температури, водневого показника pH, запахів, присмаків, токсичності води та ін.) і нормовані речовини, що характеризуються нормами їх вмісту і гранично допустимими концентраціями (ГДК) у воді водних об'єктів для різних категорій водокористування (або ОБРВ шкідливих речовин у воді рибогосподарських водних об'єктів і ОДР вмісту таких речовин у воді водних об'єктів господарсько-питного та комунально-побутового водокористування). Нормовані речовини розподіляються на групи з однаковими лімітуючими ознаками шкідливості (ЛОШ), класами безпеки.