Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зачёт ценооб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

5. Види цін за ступенем регулювання:

1)Фіксовані ціни. Встановлюють, змінюють або відміняють їх державні органи. Порушники цих цін несуть адміністративну, а іноді й кримінальну відповідальність. В Україні такі ціни встановлені на комунальні послуги для населення, проїзд у міському транспорті, за спожиту електроенергію. Зауважимо, що сфера цих цін поступово звужується.

2) Регульовані ціни. Встановлюються державними органами або органами місцевого самоврядування і мають обмеження: Встановлюється найбільша (максимальна) ціна на виріб, перевищувати яку підприємство не має права (при цьому найменша ціна не встановлюється);Встановлюється найменша (мінімальна) ціна на виріб, нижче якої підприємство не має права реалізувати свій товар (при цьому найбільша ціна не встановлюється);Обмежуються окремі частини ціни, наприклад розмір прибутковості виробу (ціни можуть бути як максимальні так і мінімальні).

3)Вільні, або договірні, ціни. Встановлюються згідно з укладеними угодами між підприємствами-виробниками та підприємствами, які реалізують цей товар. Формуються під впливом попиту та пропозицій на цей товар, не мають жодних обмежень і можуть змінюватись лише за взаємною домовленістю сторін.

4)Індикативні ціни. Плануються, рекомендуються та стимулюються державою. В Україні їх застосовують при укладанні та виконанні зовнішньоекономічних угод на постачання товарів за кордон. Ціна, зазначена в контракті між вітчизняними та іноземними партнерами на продаж окремих видів товарів (здебільшого сировина, корисні копалини, продукція її первинної обробки), не може бути нижчою за встановлену державою індикативну ціну.

5) Комісійні ціни. Встановлюються під впливом попиту та пропозиції, але з урахуванням початкової вартості товару і витрат, пов`язаних з його реалізацією.

6. Види цін за територією дії.

• Світові — це середні ціни на вироби або товари, характерні для всього світового господарства або більшості країн світу, їх можуть встановлювати на особистих конференціях та засіданнях різних країн світу (наприклад, на нафту ціна встановлюється на засіданні ради ОПЕК). В основному такі ціни мають рекомендаційний характер, а щодо країн, які беруть участь у прийнятті таких цін, — обов'язковий.

• Міждержавні — ціни, що встановлюються в договорах між державами, при укладанні двосторонніх угод щодо постачання товарів, які мають державне та стратегічне значення для країни.

• Державні — ціни, які встановлюються та діють у середині держави на внутрішньому ринку товарів і послуг. їх дія обмежується державним кордоном країни.

• Місцеві — це ціни, що встановлюються на місцевих ринках у межах будь-якого регіону країни. Вони визначаються під впливом теперішньої кон'юнктури ринку та дії особистих чинників. Залежно від місця дії поділяються на ціни міського, сільського та змішаного ринку.

7. Види цін за терміном дії

• Постійні — діють протягом достатньо тривалого часу (півроку і більше).

• Змінні — постійно змінюються під впливом різних цінових чинників.

За часом дії ціни поділяються на постійні, тимчасові та разові. Така класифікація деякою мірою умовна, оскільки постійних цін у чистому вигляді не існує. Постійними можна вважати ціни, наведені в прейскуранті або каталозі і діючі протягом більш або менш тривалого періоду до чергового їх перегляду.

Тимчасові ціни встановлюються на нову продукцію, що планується до серійного виробництва і випуск якої в початковий період супроводжується підвищеними затратами. Після закінчення дії обумовленого терміну (від декількох місяців до 1 - 2 років) вони замінюються постійними.

Різновидом тимчасових цін є ступінчаті ціни, що являють собою ряд послідовно знижуючи (підвищуючи) цін на один і той самий вид товару. Рівні зниження цін і строки дії кожної "сходинки" обумовлюються продавцем і покупцем.

При виробництві товару (наданні послуги) за індивідуальним замовленням ціну товару розраховують індивідуально. Це так звана разова ціна.