Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма політологія новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Зміст програми

Тема 1. Предмет, методи та основні категорії політологІї

Поняття “політологія”, визначення предмету політології. Визначення методів політологічних досліджень. Метод матеріалістичної діалектики. Метод наукової абстракції. Метод аналізу і синтезу. Методи індукції та дедукції. Метод поєднання історичного і логічного. Статистичні та математичні методи. Логічні помилки при дослідженні політичних процесів і явищ.

Об’єктивні політологічні закони, їх пізнання і використання. Поняття політологічних категорій.

Функції політології. Становлення політології як науки. Звязок політології з іншими суспільними науками.

Тема 2. З історії розвитку політичної думки

Основні етапи розвитку політичної думки як науки. Зародження політичних ідей у Стародавньому світі: вчення Конфуція, моізм та легізм у Китаї; критицизм Сократа, вчення Платона, політія Аристотеля; римська політична публічна практика. Західноєвропейська політична думка Середньовіччя: вчення Августина; початок генезі єпохи антропоцентризму; дискусія двох держав Ф.Аквінського та М.Падуанського. Політичні вчення епохи Відродження: Реформація М.Лютера, Мюнцера та Кальвіна; вчення про суверенітет Берклі; єтатизм у поглядах Гобса та Локка; позитивізм Ш.-Л.Монтескє та Макіавелі; теорія та критика ідей супільного договору Сен-Сімона, Руссо, Спінози. Становлення і розвиток політичної науки Нового часу: теорія розбудови ідеальної держави у працях Канта та Гегеля. Основні напрямки західноєвропейської політичної думки 19-20 ст.: початок біхевіоризму; теорії партійного будівництва Маркса, Леніна, Міхельса, Бентлі.

Тема 3. Становлення і розвиток політичної думки в україні

Політичні погляди Київської Русі: політична проблематика; правоій гуманізм у поглідах метрополіта Іларіона; початки політико-правової культури і практики у „Правдах” Ярославовичей. Українська політична думка литовсько-польської і польсько-козацької доби (16-18 ст.): українські православні братства; українська тимократія; конституція П.Орлика. Політична думка України в 19 ст.: юридичній підхід Костомарова; народницький підхід Франка. Основні напрями розвитку української політичної думки у 20 ст.: соціалізм Грушевського та колектократія Винниченка; націоналізм Міхновського; консерватизм та класократія Липинського; клерикальна монархія Томашівського; „позитивний мілітаризм” Кучабського; інтегральний націоналізм Донцова; націократія Сціборського. Внесок вітчизняних вчених в розвиток політології.

Тема 4. Влада в системі політичних відносин

Влада як суспільне відношення та системоутворюючий чинник політичної системи. Концепції влади: нормативно-формалістична концепція; органістична концепція; субєктивно-психологічна концепція; індивідуалістично-соціологічна концепція; марксистська концепція.. Форми та механізм політичної влади. Ресурси політичної влади. Державна влада. Легітимність влади. Розподіл влади. Система стримувань та противаг.

Тема 5. Політична система суспільства. Держава, як базовий елемент політичної системи.

Поняття, і структура політичної системи. Функції і типологія політичних систем Блонделя, Коулмена, Гаджієва. Моделі функціонування політичної системи Парсонса, Спіро, Кулчара, Алмонда, Істона.Проблеми становлення політичної системи України. Модель суспільно-політичного устрою в сучасній Україні та стратегія розвитку політичної системи України.

Місце держави у політичній системі суспільства. Основні теорії походження держави. Сутність держави, її основні ознаки та елементи. Форми правління, форми державного устрою, типи політичних режимів. Форма держави у сучасній Україні. Функції держави. Правоохоронні органи як необхідний елемент держави.

Тип держави. Проблема національної держави, її сутність та ознаки. Основні тенденції у розвитку сучасних держав. Конституційні засади функціонування та розвитку Української держави.