Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАДЯ.Метрол. і клімат..docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
118.76 Кб
Скачать

Побудувати графік ходу середньомісячної температури повітря (Рис. 3).

Таблиця 3

Середні місячні і річні (tсер), максимальні (tмак) та мінімальні температури повітря (ºС), Баришівка Київська область

ºС

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Рік

tсер

-5,6

-4,1

0,1

8,1

13,9

17,5

19,0

18,3

14,0

7,9

2,5

-2,5

7,9

tмак

-2,6

-0,8

3,9

13,4

19,6

23,2

24,7

24,1

19,6

12,5

5,4

0,0

11,9

tмін

-8,7

-6,7

-3,1

3,5

8,7

12,2

13,7

13,1

9,0

3,9

0,1

-4,9

34

Теплий період року – це коли середньодобова температура буде більша за 0 ºС.

Період вегетації – це період коли середньодобова t буде більша ніж +5 ºС.

Період активної вегетації – це період коли середньо добова температура стійка буде більше ніж +10 ºС.

Тривалість літа – це період коли середньодобова температура стійко буде більше +15 ºС.

Індекс континентального клімату.

Індекс Хромова:

φгеографічна широта метеостанції; sinφширота метеостанції;

А – температурна амплітуда за рік.

А= t׳max - t׳min

t׳max найбільш значне із max температурне повітря ºС.

t׳min найменше значення із min температурного повітря.

Чим більший буде індекс К тим більше буде континентальність в даній точці.

А=

  1. Опади

Добовий хід опадів визначається характером хмарності і с дуже складним. В цілому розрізняють два типи добового ходу.

1. Континентальний тип має два максимуми і два мінімуми випадінні опадів. Головний максимум припадає на години після полудня, коли над сушею найбільш розвинута конвективна хмарність. Другий слабкий максимум спостерігають рано вранці, коли найбільшого розвитку досягають шаруваті форми хмар, які пов'язані з нічним охолодженням. Головний мінімум спостерігають в ночі, а другий - перед полуднем.

2. Морський або береговий тип має один максимум (вночі) і один мінімум (вдень). Вночі в морському повітрі збільшується вертикальний градієнт температури, внаслідок чого складається нестійка стратифікація атмосфери і починається утворення хмар. Вдень морське повітря приходить на більш нагріту сушу, його відносна вологість зменшується, що ускладнює утворенню хмар.

Річний хід опадів має велику різноманітність і залежить, як від загальної циркуляції атмосфери, так і від місцевих фізико-географічних умов.

Виділяють вісім типів річного ходу опадів, хоча вони не перекривають всі можливі варіанти.

    1. Екваторіальний тип спостерігається в зоні між 10° пд. ш. і 10° пн. їм Виділяють два дощових сезони, які розділені двома відносно сухими. Дощові сезони спостерігаються після весняного і осіннього рівнодення (квітень, травень і жовтень, листопад), коли полуденні висоти сонця найбільші і дуже сильно розвинута конвективна хмарність. Відносно сухі сезони спостерігаються після літнього і зимового сонцестояння., коли конвекція найменша (липень, серпень і січень, лютий).

    2. Тропічний тип спостерігається в зоні від 10° до 30° пн. ш. та пд. ш. Для нього характерний один літній дощовий період, що охоплює чотири місяці і сухий період, який охоплює вісім місяців, на протязі яких опадів майже немає.

3. Тип тропічних мусонів розташований в районі тропіків і мусонною циркуляцією (Індія, пд-сх. Китаю, Гвінейська затока, північ Австралії). Для нього характерний літній максимум опадів, які випадають шести місяців і зимовий мінімум з дуже високою амплітудою.

4. Середземноморський тип характерний для субтропічних широт. Спостерігається дуже різка відмінність між вологим і сухим сезоном. Максимум опадів припадає на зиму або осінь (приблизно шість місяців) через розповсюдження циклонів з помірних широт. Мінімум опадів припадає на літо (приблизно шість місяців опадів майже немає), що пов'язано з розповсюдженням тропічним антициклонів.

5. Внутрішньоматериковий тип помірних широт характеризується максимумом опадів влітку через значну конвекцію і мінімумом зимою через переважання антициклонів.

6. Морський тип помірних широт характерний для західних частин материків. Переважають опади в зимовий період при досить їх рівномірному розподілі в році.

7. Мусонний тип помірних широт характерний для Східної Азії. Максимум спостерігається влітку, а мінімумом - взимку з дуже різкою різницею між ними.

8. Полярний тип характеризується різким літнім максимумом через високу

вологість повітря.

Таблиця 4