Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Львівський н2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
374.27 Кб
Скачать
    1. Статистично-інформаційні продукти для користувачів статистичної інформації

Pеєстр статистичних одиниць (РCO) - це інформаційна база (генеральна сукупність) статистичних одиниць Львівської області, яка забезпечує визначення їх сукупності для проведення статистичних спостережень; нагромадження, збереження, пошук інформації про кожний суб‘єкт, за яким ведеться спостереження.

Основою для формування та актуалізації РСО є Єдиний Державний реєстр підприємств і організацій України (ЄДРПОУ), сукупність Державних класифікацій, які використовуються в процесі його формування, дані Державної податкової адміністрації, Пенсійного Фонду про економічну активність суб’єктів господарювання, статистичні дані спостережень за формою №1-підприємництво та іншими річними формами статзвітності.

База містить інформацію про демографію одиниць спостережень, починаючи з 1999 року.

РСО дозволяє здійснювати контроль за повнотою охоплення статистичними спостереженнями одиниць сукупності, відбір одиниць спостереження за певними критеріями, забезпечує використання єдиних класифікаційних ознак одиниць в усіх статистичних спостереженнях, сукупність яких формується на основі РСО; можливість введення і контролю первинних статистичних звітів тощо.

РСО складається з трьох основних підсистем:

- адміністративної, яка забезпечує наповненння та актуалізацію бази РСО;

- інформаційно-пошукової;

- уніфікованої системи вводу інформації на районному рівні.

Основними функціями інформаційно-пошукової підсистеми РСО є:

- формування сукупності статистичних одиниць за відповідними критеріями для забезпечення необхідної повноти охоплення одиниць спостереженнями;

- пошук та перегляд інформації про економічно активні та тимчасово не діючі, новостворені чи ліквідовані суб'єкти господарювання, що зареєстровані на території області;

- єдине джерело формування довідників для КЕОІ;

- формування довідкової інформації та обслуговування запитів як для внутрішніх потреб управління статистики, так і для зовнішніх користувачів;

- перегляд класифікаторів;

- уніфіковане введення первинних даних та обробка статистичної інформації.

Програмне забезпечення РСО діє у локальній мережі Головного управління статистики та у локальних мережах управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

У Головному управлінні статистики у Львівській області промислова експлуатація РСО здійснюється у системі МS DOS з 1999 року, у системі ACCESS – з 2004 року.

Статистична інформаційна система “Інфостат” створена для нагромадження статистичної інформації, якою володіє Головне управління статистики, з використанням сучасних економіко-математичних методів, обчислювальних засобів та комп’ютерних технологій.

Інформація щорічно поповнюється, тому “Інфостат” можна вважати електронним варіантом динамічних рядів за галузями статистики, який дозволить замінити їх ведення на паперових носіях.

Iнформацiйна статистична система складається iз 25 тематичних роздiлiв. Окремi роздiли подiляються на пiдроздiли. У кожному роздiлi (пiдроздiлi) подаються статистичнi данi за показниками, якi вiдносяться до вiдповiдної тематики, тобто БД “Інфостат” є базою даних статистичних показників.

“Інфостат працює у режимi формування запитiв i подає наявну статистичну iнформацiю у виглядi стандартизованих таблиць у вибраному користувачем за статистичними показниками територiальному розрiзi та часовiй деталiзацiї.

Система надає повну iнформацiю про кожний статистичний показник бази та його динамiку у табличному або графічному виглядi.

Для забезпечення функціонування Інфостат використовується відповідне інформаційне, програмне, технічне, математичне та організаційно-правове забезпечення.

Інформаційне забезпечення охоплює систему показників та засоби їх опису (класифікатори, статистичний інструментарій, відповідним чином організовані масиви статистичної інформації).

У Головному управлінні статистики у Львівській області промислова експлуатація “Інфостат” здійснюється з 2003 року.

Інформаційна база “Регіональна статистика Львівщини (Регіостат)” містить широкий спектр інформації за даними річної статистичної звітності про економічне та соціальне становище Львівської області, її районів та міст обласного значення, а також України в цілому. Окремі показники подаються за всіма рівнями адміністративно-територіального устрою (село, сільрада, смт, місто, район, область, Україна).

У базу даних регіональної статистики поміщено найважливіші та найістотніші статистичні показники, аналіз яких дає можливість всесторонньо оцінити демографічні і суспільно-економічні процеси, сприяє пошуку “вузьких місць” для своєчасного прийняття виважених управлінських рішень щодо їх усунення.

Інформаційна база проста у користуванні, орієнтована на встановлення та використання на локальних комп‘ютерах.

Для інформування користувачів щодо змісту та структури інформаційної бази підготовлений довідник, який містить перелік показників, включених у базу. Наведена також інформація про тематичний та територіальний розріз кожного показника, періодичність та дату його актуалізації, джерело інформації, подані короткі методологічні пояснення усіх показників, а також визначення окремих понять.

База даних має низку переваг у порівнянні з використанням друкованих джерел і Інтернету, а саме:

  • містить широкий спектр систематизованої статистичної інформації;

  • забезпечує прискорене опрацювання даних завдяки зручному для користувача вибору необхідних показників щодо виду діяльності, території та періодичності;

  • проста в користуванні: вибрані показники можна експортувати в EXCEL або роздрукувати;

  • до кожної таблиці та більшості показників наведено методологічні пояснення та вказані джерела інформації;

  • щорічно поновлюється, доповнюється даними за рік, що минув, а також даними за більш ранні роки.

Автоматизований бюлетень “Економічне і соціальне становище району (міста)” розроблений Головним управлінням статистики для здійснення заходів щодо перерозподілу функціональних повноважень між обласною та районною ланками у частині інформаційно-аналітичного забезпечення користувачів.

Бюлетень випускається централізовано щомісячно окремо для кожного району (міста). Випуск бюлетеня здійснюється автоматизовано програмними засобами відповідно до розроблених типових макетів таблиць за результатами опрацювання поточної статистичної звітності на обласному рівні.

Випуск автоматизованого бюлетеня районів і міст забезпечує дотримання стандартів підготовки публікацій, усунення ручної праці, скорочення термінів підготовки видання, підвищення якості.

Поширення автоматизованого бюлетеня здійснюється за схемою “Головне управління статистики – місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування” та “Головне управління статистики – управління (відділи) статистики у районах (містах)”.

У промисловій експлуатації з 2006 року.

Електронний атлас – це подання інформації про соціально-економічний розвиток регіону у формі інтерактивних електронних карт, графіків та діаграм.

Метою “Електронного атласу” є підвищення якості та технологічного рівня подання, розповсюдження і використання даних державної статистики органами державного управління, місцевого самоврядування, іншими категоріями користувачів на основі впровадження технології підготовки і публікації інтерактивних електронних статистичних карт у стандартних векторних форматах SVG (Scalable Vector Graphics).

Основні компоненти картографічної Web - сторінки утворюють єдиний комплекс змістовно та логічно зв’язаних компонентів інтерактивної електронної карти, у тому числі:

- електронна карта із зображенням об’єктів адміністративно-територіального устрою (АТУ) України та Львівської області;

- перелiк об'єктiв АТУ, що вiдображаються на кapтi та у таблицi iз значеннями обраного показника за вказаний перiод;

- рангова дiаграма, стовпчики якої вiдповiдають значенням вибраного статистичного показника для об'єктiв АТУ, що упорядкованi за зростанням вибраного показника;

- лiнiйнi графiки для вiдображення змiни вибраного показника за певнi часовi перiоди для кожного об'єкта АТУ;

- легенда розфарбування тематичної карти за значениями поточного показника в контексті вибраних методів класифiкацii, кiлькостi рівнів та кольорового ряду.

Електронний атлас Львівської області містить 57 показників за 17 галузями статистики.

В експлуатації у Головному управлінні статистики функціонує з 2006 року.

Паспорт підготовлений Головним управлінням статистики у Львівській області з метою підвищення доступності до систематизованої статистичної інформації у територіальному розрізі, яка подається в електронному вигляді. Розрахований на широке коло користувачів.

Паспорт складається із чотирьох частин. Перша частина містить статистичні дані по області, друга – окремо по кожному району та місту обласного значення, третя – окремо по кожному місту та селищу міського типу, четверта – окремо по кожній сільській раді.

Паспорт кожного регіону поділений на розділи, розділи містять показники. Більшість показників включають внутрішню структуру, індекси динаміки, поділ за видами економічної діяльності, типами поселення, у розрахунку на 1 особу, 1 км2 тощо.

У цій інформаційній базі вперше застосована система метаданих (структурованих даних, що представляють собою характеристики описуваних сутностей для цілей їх ідентифікації, пошуку, оцінки, управління ними), що дозволяє знайти необхідні статистичні дані через відповідні метадані (у вкладці “Метадані”), ознайомитись з їхнім поясненням та примітками. Також існує зворотній зв’язок: безпосередньо з даних паспорту є можливість вийти на метадані.

Інформаційна база проста та зручна у користуванні. Знайти необхідні статистичні дані можливо кількома способами:

1) у вкладці “Критерії відбору” обрати розріз адміністративно-територіального поділу, адміністративно-територіальну одиницю, рік та тематичний розділ;

2) у вкладці “Територія” знайти адміністративно-територіальну одиницю (за повною назвою або її частиною), обрати рік та тематичний розділ;

3) у вкладці “Метадані”, натиснувши на стрілку біля необхідного показника, обрати рік та розріз адміністративно-територіального поділу.

Одержання вихідної інформації можливе засобами PX-Web та у форматі Excel.

Статистичний моніторинг

соціально-економічного розвитку Львівщини”

“Статистичний моніторинг соціально-економічного розвитку Львівщини” (далі – Статистичний моніторинг) – це електронна база всієї аналітичної інформації, яку готує Головне управління статистики за поточною статистичною звітністю впродовж року: експрес-випуски з окремих питань економічного розвитку, прес-інформації, аналітичні доповіді, статистичні бюлетені, збірники.

Головною метою Статистичного моніторингу є надання органам державного управління та місцевого самоврядування всіх рівнів важливої систематизованої статистичної інформації щодо соціально-економічного розвитку регіону як на поточний момент, так і у динаміці.

Статистична інформація згрупована за галузями статистики та у територіальному розрізі і представлена за єдиною схемою:

- Україна,

- Львівська область,

- Львівщина в розрізі міст та районів,

- міста та райони Львівщини (окремо для кожного району та міста обласного значення).

Окрім аналітичної інформації, Статистичний моніторинг містить Банк даних показників поточної статистики за окремими територіальними одиницями. Усі показники таблиць Банку даних інтегровані в систему PС-AXIS та PX-WEB, що дає можливість користувачу самостійно здійснювати побудову аналітичних таблиць за вибраними даними (період, територіальний розріз, показники), проводити розрахунки показників, здійснювати побудову графічних зображень, наочно представляти інформацію з використанням електронних карт.

Замовнику встановлюється базова версія Статистичного моніторингу на сервер або безпосередньо на робоче місце користувача, із щотижневим поповненням новими статистичними даними. Йому надається право вибору встановлення повної версії інформаційної системи або її окремих інформаційних блоків.

У промисловій експлуатації Статистичний моніторинг функціонує з 2006 року.