Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Львівський н2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
374.27 Кб
Скачать

3. Організація роботи відділу статистики населення

Відділ працює на основі планів:

– статистичної роботи (розробленим Державним комітетом статистики України);

– економіної роботи (розробленим Головним управлінням статистики у Львівській області);

– організаційної роботи (розробленим Головним управлінням статистики у Львівській області).

План статистичної роботи статистики населення складається з таких розділів:

    1. Перепис населення

    2. Статистика природного руху населення

    1. Статистика народжуваності

    2. Статистика смертності та тривалості життя

    3. Статистика природного руху та відтворення населення

    4. Статистика шлюбності та розлучуваності

    1. Статистика міграції населення

    2. Розрахунки чисельності та складу населення

У плані вказано:

– найменування роботи;

– код роботи в тому числі і за АСОВ (автоматизована система обліку витрат);

  • періодичність;

  • інструментарій;

  • розріз розробки;

  • строки подання.

План економічної роботи:

1. Збірники

2. Економічні доповіді

3. Експрес-випуски

4. Прес-релізи для засобів масової інформації з окремих питань

5. Прес-релізи до професійних свят

План містить: код роботи за АСОВ, назву, виконавців та термін виконання.

План організаційної роботи складається з переліку інструктивних та оглядових листів з питань розробки актів цивільного стану та талонів реєстрації/зняття за місцем проживання в Україні.

4. Загальний технологічний процес збору і обробки статистичних даних

Джерелами статистичної інформації про населення є поточний облік та одноразові спостереження (суцільні або вибіркові), тобто переписи населення, які за рекомендацією Статистичної комісії ООН повинні проводитися не рідше, як один раз в десять років. Переписи, як першоджерела, дають найточнішу і вичерпну інформацію (відповідно до програми) стосовно чисельності, складу та розміщення населення. В проміжках між переписами використовуються дані поточного обліку, що його здійснюють органи РАЦС та відділи реєстрації громадян, відтак балансовим методом визначається чисельність населення на початок кожного року (чисельність на початок року плюс народжені та прибулі, мінус померлі та вибулі).

Первинними документами обліку природного руху населення є записи актів про:

  • народження;

  • смерть;

  • одруження;

  • розірвання шлюбу.

По кожному виду актів запис виконується в двох примірниках: першому (основному) та другому (відривному), які при реєстрації запису акту нумеруються однаковим порядковим номером.

Реєстрація записів актів цивільного стану виконується:

  • в містах та районних центрах – міськими та районними відділами реєстрації актів цивільного стану (РАЦС);

  • в сільській місцевості – селищними та сільськими радами народних депутатів.

Відділи запису актів цивільного стану районних у містах виконавчих комітетів міських Рад народних депутатів на підставі записів актів цивільного стану, які зареєстровані у відділі, а також, які представлені виконкомами міських (районного значення), селищних, сільських Рад народних депутатів, по закінченні звітного місяця складають у трьох примірниках щомісячний звіт "Звіт про реєстрацію актів цивільного стану " (ф.№ 97-місячна) та піврічний, річний звіт "Звіт про реєстрацію актів цивільного стану" (ф.№ 98).

Ці звіти складаються в цілому по району (місту) з вказівкою всіх міських (районного значення), селищних, сільських рад народних депутатів, які входять в даний район (місто) та надсилаються у відділ РАЦСу управління юстиції області не пізніше 7 дня, наступного за звітним місяцем.

У той же термін другий примірник щомісячного звіту разом з другими примірниками записів актів цивільного стану, які включені в звіт, а також лікарські свідоцтва про смерть надсилаються в Головне управління юстиції у Львівській області з подальшою передачею Головному управлінню статистики у Львівській області.

Контроль записів актів цивільного стану.

Відділ статистики населення Головного управління статистики у Львівській області перевіряє повноту та правильність відповідей у записах актів цивільного стану. При цьому особливу увагу треба звертати на:

– наявність чітких та правильних записів по всіх питаннях акту;

– відповідність імені та статі (чол., жін.) зареєстрованої особи в записах актів про народження та смерть;

– обов’язкову наявність чіткого та зрозумілого запису дати народження та смерті, нечіткі назви місяця слід продублювати арабськими цифрами таким чином: 01, 02, 03,....... 12;

– виявлення випадків запису багатоплідних пологів в одному акті про народження, запис про мертвонароджених в актах про смерть.

Всі акти з такими записами слід повертати в органи РАЦС на виправлення, в зв`язку з тим, що при багатоплідних пологах народжені близнюки реєструються окремо (на кожного складається окремий актовий запис), а дитина, що народилася мертвою, реєструється в актовому запису про народження з приміткою "мертвонароджений";

– відповідність дати народження та смерті в акті про смерть. У випадках, коли вік не відповідає даті народження та смерті, акти повертаються в органи РАЦСу для перевірки та виправлення;

– правильність запису дати реєстрації шлюбу, який розривається, в акті про розірвання шлюбу. У випадках, коли у відповідному пункті акту записана дата, що співпадає з датою реєстрації акту про розірвання шлюбу, акти повертаються в органи РАЦСу для перевірки та виправлення.

У випадках виявлення помилок та недоліків в показниках других примірників актів записів, відділ статистики населення Головного управління статистики у Львівській області повертає їх для внесення виправлень в органи РАЦСу, які повинні в 2-тижневий строк повернути виправлені примірники.

Порядок реєстрації та проходження статистичного обліку талонів реєстрації (зняття) за місцем проживання.

Талони статистичного обліку реєстрації (зняття) за місцем проживання складаються при прописці (виписці) в одному примірнику на всіх громадян, що прибули (вибули) з однієї місцевості в іншу на постійне чи тимчасове проживання строком понад півтора місяця. Талони статистичного обліку не складаються при прописці і виписці громадян, які змінили місце проживання у тому ж населеному пункті або переїхали з одного сільського населеного пункту в інший сільській населений пункт у межах одного адміністративного району, одержали паспорт при досягненні 16-річного віку; обміняли паспорт чи померли.

Талони статистичного обліку направляють паспортні відділи управлінь у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України на третій день місяця, наступного за звітним, передають один примірник талонів реєстрації місця проживання до територіального органу державної статистики Управління (відділи) статистики у районі (місті) на шостий день місяця наступного за звітнім, передають їх разом із складеною супроводжувальною відомістю у відділ статистики населення Головного управління статистики у Львівській області.

Контроль повноти записів в статистичних талонах реєстрації (зняття) за місцем проживання.

Управління (відділи) статистики у районі (місті) перевіряють кількість талонів, які отримані від, паспортних відділів управлінь у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України, повноту та правильність відповідей в записах талонів статистичного обліку реєстрації (зняття) за місцем проживання.

При цьому особливу увагу треба звернути на:

– наявність повних та правильних записів по всіх питаннях талону. Обов’язково в пунктах 1, 2, 3, 4 (число, місяць і рік народження), 5, 7, 8 (область, район, місто, район у місті, село, вулиця), 9 (держава, область, район, місто, район у місті, село, вулиця), 15 (ПІБ дитини, стать, число, місяць і рік народження, держава народження). На осіб віком 15 і старше обов’язково складати окремий талон.

В пунктах 7,12,13,14,16,17 може бути підкреслена тільки одна відповідь;

– відповідність імені та статі (чол., жін.) для мігранта та дітей, які записані в талоні в пункті 17 талону реєстрації та в пункті 15 талону зняття з реєстрації місця проживання;

– відповідність дати народження дорослого і дитини, яка записана в його талоні в пункті 17 талону реєстрації та в пункті 15 талону зняття з реєстрації місця проживання.

У випадках виявлення помилок та недоліків в талонах статистичного обліку, управління (відділи) статистики у районі (місті) повертають їх для внесення виправлень в паспортні відділи управлінь у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України.

Статистичні талони реєстрації (зняття) за місцем проживання, складені на осіб, які не підлягають статистичному обліку, вилучаються.

Якщо з яких-небудь виключних обставин статистичні талони не були включені в звіт за місяць, вони повинні бути включені у звіт за наступний місяць.

Відділ статистики населення Головного управління статистики у Львівській області до початку кодування перевіряють кількість талонів отриманих від паспортних відділів, повноту та якість заповнення записів. Правильно заповнені талони кодуються.

У відділі статистики населення ведуться комплекси електронної обробки інформації "ПРИРОДНИЙ РУХ НАСЕЛЕННЯ", "МІГРАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ".

В даному документі приводяться загальні відомості про КЕОІ

"Mіграція населення" та "Природний рух населення" та технологічний процес реалізації цих задач на ПЕОМ на державному рівні, включаючи:

  • ведення нормативно-довідкової інформації,

  • робота з інструкціями,

  • одержання вихідних таблиць та передача їх на державний рівень.

Програмне забезпечення виготовлене відділом алгоритмізації, програмування та впровадження баз даних Головного міжрегіонального управлінняо статистики у місті Києві. Передбачає розробку місячних та річних таблиць з природного та міграційного рухів населення для подальшого використання у КЕОІ „Автоматизований розрахунок чисельності та складу населення”.

Крім того програмне забезпечення щороку удосконалюється, відділ статистики населення проводить дослідну експлуатацію програмних доопрацювань.