Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семенар 10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

2. Ринок грошей (монетарний ринок). (Шевченко Мар*яна)

Ринок грошей – це сегмент фінансового ринку,на якому торгують тільки короткостроковими борговими інструментами,термін погашення яких менший ніж один рік.

У сегменті ринку грошей,який ще називають монетарним ринком,продаються і купуються грошові кошти у вигляді короткострокових позик(до одного року) і депозитних операцій з метою обслуговування руху обігових коштів підприємств,банків,населення і держави.

Об’єктом купівлі-продажу стають тимчасово вільні кошти і валюти,а суб’єктами ринку грошей виступають фінансово-кредитні інститути,які мобілізують і перерозподіляють грошові кошти.

Слід підкреслити,що гроші не «продаються» і не «купуються» у тому розумінні,як продаються і купуються звичайні товари за відповідними цінами. Ці поняття тут мають інший зміст – гроші обмінюються на інші ліквідні активи за альтернативною вартістю,яка вимірюється через норму позичкового процента. Тому ринок грошей є складовою,відповідним сегментом фінансового ринку,де здійснюються короткострокові депозитні-позичкові операції (терміном до 1-го року).

Основне призначення ринку грошей полягає у забезпеченні оптимальної структури грошової маси та її кругообігу. Обсяг цього ринку визначається кількістю грошей в обігу,а його структура – співвідношення різних грошових агрегатів. Оскільки ринок грошей охоплює використання грошей у тому числі як засобу нагромадження і платежу,то саме у цьому сегменті він пересікається із фінансовим ринком.

До основних інструментів ринку грошей відносяться:

  • міжбанківські вклади та депозити;

  • депозитні сертифікати;

  • банківські акцепти;

  • векселі;

  • євродолари та інші.

Фінансові інструменти,якими торгують на ринку грошей є надійними та високоліквідними,оскільки зазнають незначного коливання цін. Ризик непогашення боргу також мінімальний,оскільки переважна більшість інструментів ринку грошей – це короткострокові боргові зобов’язання першокласних позичальників (уряду,комерційних банків,фірм та корпорацій) з високим рейтингом кредитоспроможності.

На ринку грошей продаються короткострокові фінансові інструменти(ресурси) за цінами,які залежать від джерела надходження коштів і кредитоспроможності позичальника. Процентна ставка за інструментами грошового ринку важлива за таких обставин:

А) вона показує рівень доходу,на який погоджуються кредитори;

Б) коливання процентної ставки може вплинути на приплив коштів у ліквідні активи;

В) вона визначає вартість (ціну) кредиту для позичальника.

Для позичальників ринок грошей забезпечує доступ до короткострокових кредитів,одночасно забезпечуючи ліквідність для кредиторів.

Структура ринку грошей складається з валютного ринку та ринку короткострокових банківських кредитів,що мають розвинену мережу спеціалізованих фінансово-кредитних інститутів,діяльність яких забезпечує взаємодію попиту і пропозиції на гроші як специфічний товар.

3. Ринок капіталів. (Марчевський Дмитро)

Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де формується попит і пропозиція на середньостроковий та довгостроковий позиковий капітал.

Позиковий капітал - це кошти, віддані в позику під певний відсоток за умови повернення. Формою руху позикового капіталу є кредит, тому часто в економічній літературі ринок капіталів називають кредитним ринком. На ринку капіталів кредити надаються на термін понад рік.

Ринок капіталів сприяє:

o зростанню виробництва і збільшенню товарообігу;

o трансформації грошових заощаджень у капіталовкладення;

o відновленню основного капіталу;

o руху капіталів усередині країни.

Економічна роль ринку капіталів полягає в його спроможності об'єднати дрібні, розрізнені кошти і на основі цього активно впливати на концентрацію і централізацію виробництва та капіталу.

функціональної точки зору ринок капіталів - це система ринкових відносин, що забезпечує акумуляцію і перерозподіл грошових капіталів з метою забезпечення процесу відтворення; зінституційної - це сукупність кредитно-фінансових установ, фондових бірж, через які рухається позиковий капітал.

Таким чином, ринок капіталів - це складова частина фінансового ринку, що розпадається на ринок цінних паперів, термін обертання яких перевищує 1 рік (фондовий ринок) і ринок середньо-і довгострокових банківських кредитів. Ринок капіталів є також найважливішим джерелом довгострокових інвестиційних ресурсів для уряду, корпорацій і банків. Якщо грошовий ринок надає високоліквідні кошти в основному для задоволення короткострокових потреб, то ринок капіталів забезпечує довгострокові потреби у фінансових ресурсах. Він охоплює оборот позикового і банківського капіталів, комерційного і банківського кредитів, а також функціонування кредитних аукціонів.

Таким чином, ринок капіталів забезпечує платоспроможність фінансової системи, максимальне узгодження загальногосподарських процесів нагромадження та інвестування як за обсягом, так і за структурою.