Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pol_tolog_ya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

8.Політичні вчення Нового часу

Політичні вчення Нового часу були спрямовані на обґрунтування можливості влаштування суспільства на принципах свободи і громадянської рівності. Ці вчення віддзеркалювали потреби й інтереси буржуазії, яка зароджувалася і яка боролась проти феодалізму. Загальною концептуальною основою для мислителів Нового часу стали принципи природного права, згідно з яким кожна людина народжується з не відчуженими правами (право на життя, вільний розвиток, працюю, участь у справах суспільства і держави). Засновником нової політичної думки був Нікколо Макіавеллі.

Політичні погляди Н. Макіавеллі (1469-1527)італійський державний діяч, політичний мислитель, який започаткував виокремлення науки про політику в окрему галузь, дослідженню якої присвятив все своє життя.

Головні праці – “Володар” (1513), “Історія Флоренції” (1532), “Міркування про першу декаду Тіта Лівія” (1519), в яких обґрунтував світську концепцію політики, вільної від релігійних і моральних забобонів, як засобу реалізації соціальних інтересів; висунув гасло “мета виправдовує засоби”, в контексті якого правитель задля слави ч могутності держави може порушувати моральні закони.

Ідеал Макіавеллі – сильна республіка, яка гарантує своїм громадянам не лише розквіт свободи, а й рівність, адже лише свободі і рівність можуть розвивати здібності індивіда, втілювати в ньому любов до загального блага і необхідність громадської чесноти.

Політичні погляди Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ, який свої політичні погляди виклав у роботах “Філософські основи вчення про громадянина” (1642), “Левіафан або Матерія, форма і влада держави церковної та громадянської “ (1651). Вчений розглядав проблеми походження і сутності держави, природи і влади, взаємин громадян з правителями, принципи політичного і суспільного життя, з’ясовував принципи соціальної психології, моралі, релігії; розвивав вчення про природний стан, суспільний договорів і громадянські права. В основу теорії держави Т. Гоббс поклав уявлення про природу індивіда. Він вважав, що спочатку усі люди були рівними, але егоїзм сприяв виникненню у суспільстві “війни всіх проти всіх”. Оскільки в природному стані існувала “війна всіх проти всіх”, люди вимушені були укласти суспільний договір з правителем, відавши частину прав суверену взамін на власну безпеку. Правитель у відповідь на це зобов’язувався гарантувати безпечне життя підданих, та покласти край загальній війні. Для укладення суспільного договору необхідною була згода більшості, а меншість повинна була підкоритися їй. Об’єднана у такий спосіб сукупність людей складала державу.

Політичні погляди Дж. Локка (1632-1704). Англійський філософ та політичний мислитель, розвинув державно-правові концепції Нового часу, основоположник лібералізму та конституціоналізму. В своєму доробку “Два трактати про державне правління” (1690) висунув ідеї про права людини, поділ влади і правову державу. Він вважав, що такі права, як право на життя, власність і свободу є невідчужуваними від людини і ніхто не повинен посягати на них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]