Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика БС фпмс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Зміст програми виробничої практики з дисципліни "Банківські операції" Тема 1. Створення та організація діяльності комерційного банку

Порядок створення та реєстрації комерційних банків різних форм власності в Україні. Документи необхідні для реєстрації банку. Документи, що надаються банками для отримання банківської ліцензії та письмового дозволу для здійснення окремих операцій.

Організаційна структура банку. Структура органів управління банком. Структура функціональних підрозділів і служб банку. Функції, операції, доходи, витрати, показники прибутковості. Розрахунок нормативів ліквідності та платоспроможності.

Тема 2. Операції банків з формування власного капіталу, залучених та запозичених коштів

Ресурси банку, як основа його економічної діяльності. Залучені, позичені та власні ресурси банку. Власний капітал банку та його призначення. Статутний капітал банку його функції та мінімальний розмір. Процес формування статутного капіталу. Резервний капітал, спеціальні фонди і резерви як компоненти власного капіталу банку. Формування резервного капіталу та його розмір.

Роль прибутку у формуванні власного капіталу. Нерозподілений прибуток як джерело власного капіталу. Основні форми виплати дивідендів. Регулятивний капітал та його вплив на формування власного капіталу банку. Методика розрахунку регулятивного капіталу.

Депозитні операції як основа залучення комерційним банком ресурсів. Депозити до запитання, строкові депозити, умовні депозити. Сертифікат як одна з форм строкових депозитів. Депозитні та ощадні сертифікати. Характеристика депозитних рахунків. Методи нарахування процентів за депозитами.

Позичені кошти комерційного банку, їх види та характеристика. Порядок отримання міжбанківського кредиту та отримання банками кредитів Національного банку України через механізм рефінансування в умовах економічного піднесення та кризи.

Основні вимоги Національного банку України до банків для здійснення їх рефінансування. Види та умови рефінансування банків Національним банком України. Проведення тендерів Національним банком України з рефінансування комерційних банків.

Тема 3. Розрахунково-касові операції банків

Роль комерційних банків в організації безготівкового обороту грошей. Суть та види банківських рахунків клієнтів. Відкриття рахунків. Особливості відкриття рахунків в іноземній валюті. Обслуговування рахунків. Закриття рахунків. Організація безготівкових міжгосподарських розрахунків. Види розрахункових документів та їх обов’язкові реквізити. Особливості розрахунків платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, чеками, акредитивами, платіжними вимогами.

Система електронних платежів Національного банку України та принципи її функціонування. Структурна побудова та учасники Системи електронних платежів Національного банку України. Внутрішньобанківська платіжна система та характерні ознаки її функціонування.

Специфіка обороту готівки та місце банків у його забезпеченні. Характеристика каси банку та касових операцій. Види кас, що відкриваються в банках для обслуговування клієнтів і їх функції. Характеристика касових документів, їх збереження. Характеристика зразків банкнот та визначення справжності та платоспроможності банкнот. Вимоги щодо формування та пакування банкнот (монет). Забезпечення касової діяльності банку. Порядок роботи прибуткової каси. Порядок роботи видаткової каси. Порядок роботи вечірньої та валютної (обмінної) кас. Здійснення касових операцій із застосуванням платіжних карток. Здійснення касових операцій через банкомати.

Особливості операцій банків з платіжними картками. Сутність та види банківських платіжних карток. Права держателів корпоративних платіжних карток. Класифікація операцій банків з платіжними картками та їх характеристика. Порядок здійснення безготівкового розрахунку платіжною карткою.