Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологи жертвы.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
40.5 Кб
Скачать
  1. Комплекс жертви

Комплекс жертви - це комплекс служіння.

Все починається з прагнення стати доброчесним, добропорядним і отримати визнання від людей, щоб вони оцінили. Це тонке его, претензія его на святість, бути найкращим, кращим з лучшіх.Еслі це мати, то вона починає щосили любити своїх дітей. Як може любити людина, яка не розуміє себе? Це неможливо. Значить, це виражається у вигляді піклування, у вигляді уваги. Все, що робить людина з комплексом жертви, обов'язково зважується. Всі підраховується: скільки віддано часу, скільки здоров'я, скільки сил, скільки життя, ніж вона пожертвувала заради дітей, заради чоловіка, заради роботи, заради співробітників. При цьому вона контролює, як до неї ставляться.

Комплекс жертви - це тотальна залежність від інших і одночасно демонстративна форма показу своєї незалежності від них. Вимога, щоб всі розуміли, що вони від неї або від нього залежать: 'Скільки я для вас зробив!'. Це або підкреслення - демонстративна форма, або покірність - пригнічена форма, яка періодично в істеричної формі починає вимагати: 'Я на вас витратила все життя, я упустила своє заміжжя, особисте життя, ви виросли, не оцінили мою жертву вам!' і так далее.Она вимагає компенсації за все, але її ілюзії руйнуються. Всі проекції людини з комплексом жертви руйнуються, і всі їх руйнують. Проходячи, ненароком, люди, не підозрюючи, руйнують проекції цієї людини. І людина впадає в депресії, у відчай. Фрустрація. Розчарування. Обдурять самим життям. І знову він латає те, що зруйновано, завжди наново, і все більше і більше стає демонстративним, показуючи: "Так якби не я, ви б не знайшли навіть, де стоїть тарілка! Ви б не відрили холодильник, і навіть не знали б, що там стоїть їжа! Я не спала всю ніч, я для вас готувала! Я не спала всю ніч, я за вас переживала! '. Тобто, ця людина перетворює своє життя і життя інших у пекло. Усі, хто оточує людину з комплексом жертви, страждають виною. Колосальною виною, активно працюють комплексом провини на рівні підсвідомості. Вони починають уникати цієї людини, вони починають ховатися від нього, зводячи стосунки до мінімуму.

Людина з комплексом жертви хворіє душею, він розчарований, він вимагає виконання обов'язку по відношенню до себе. Навколишні знають, що борг треба виконувати, і вони виконують свій обов'язок, але людина, що страждає комплексом жертви, не може ні насититися, ні подякувати. Він цього не вміє, він лише вимагає і вимагає, бо все життя накопичував на рівні підсвідомості свій вклад - він ніколи ні одного жесту не зробив безкоштовно, в надії, що рано чи пізно йому все оплатиться, і якщо він щось робить, то все це оцінять. Таким чином, він намагається купити любов іншої людини, увагу до себе. Навіщо така жертва, навіщо така покупка любові і відносин? Ущербність цієї людини така, що він не вірить, що можна щось отримати від життя, якщо не вимагати - увага, секс, любов, відносини, подяку. Тобто, спочатку його ставлення до життя, до людини, до дітей, до оточуючих перекручено, тому що він почав жити для того, щоб все в ньому потребували. Він зробив усіх залежними від себе, щоб вони цінували його і розуміли, що без нього обійтися неможливо.