Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перед.Диплом.Практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

Господарські операції з обліку доходів в ват «Радсад»

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, тис.грн.

Дт

Кт

1. Розрахунки з покупцем за реалізовану продукцію

36

701

120

2. Одночасно відображено суму податку ПДВ

701

64

20

3. Зараховані кошти у банку від реалізації продукції

31

36

120

4. З поточного рахунку сплачено в бюджет ПДВ

64

31

20

5.Списано чисті доходи від реалізації продукції

701

79

100

Первинними документами при накопиченні інформації про інші операційні доходи є рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, акти інвентаризації, ПКО, виписки від операційної діяльності на фінансові результати оформляється розрахунком бухгалтерії.

Дані по рахунку 71 „Інший операційний дохід” відображається у Звіті про фінансові результати в рядку з відповідною назвою.

Крім основної та операційної діяльності підприємство може здійснювати фінансову діяльність.

Під фінансовою діяльністю розуміють таку діяльність, яка пов’язана зі змінами розміру та складу власного та позикового капіталу підприємства.

Основними видами доходів, які належать до фінансової діяльності, є:

  • дивіденди одержані;

  • відсотки одержані;

  • інші фінансові доходи;

  • доходи від інвестицій в асоційовані, спільні підприємства.

Узагальнення інформації про доходи від участі в капіталі, відображається на рахунку 72 „Дохід від участі в капіталі”, який є пасивним, тимчасовим..

По кредиту рахунку відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету – списання в порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Інформація по рахунку 72 „Дохід від участі в капіталі” знаходить своє відображення в Звіті про фінансові результати в рядку з аналогічною назвою.

Облік доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 „Дохід від участі в капіталі”, ведеться на пасивному, тимчасовому рахунку 73 „Інші фінансові доходи” .

По кредиту рахунку відображається визнана сума доходу, по дебету – списання кредитового обороту на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Субрахунки до рахунку 73 „Інші фінансові доходи”:

731 „Дивіденди одержані”;

732 „Відсотки одержані”;

733 „Інші доходи від фінансових операцій”.

Аналітичний облік фінансових доходів ведеться за об’єктами інвестування. Первинними документами для обліку інших фінансових доходів та віднесення на фінансові результати є розрахунки та довідки бухгалтерії.

Дані по рахунку 73 „Інші фінансові доходи” відображаються в „Звіті про фінансові результати” в рядку з аналогічною назвою і в 2005 році складали 34,7 тис. грн.

Під інвестиційною діяльністю розуміють такий вид діяльності, коли підприємство купує та продає основні засоби, цілісні майнові комплекси та інші необоротні активи, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

До таких надходжень, зокрема, належать доходи від:

  • реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів тощо), майнових комплексів;

  • неопераційних курсових різниць;

  • безоплатно отриманих необоротних активів;

  • інші доходи від звичайної діяльності, в тому числі від списання кредиторської заборгованості, що виникла не під час операційного циклу, після закінчення строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу, яка визначається доходом тощо.

Облік доходів, які виникають в ході звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, ведеться на рахунку 74 „Інші доходи”, який є тимчасовим, має ознаки пасивного рахунку.

По кредиту рахунку 74 „Інші доходи” відображається збільшення (одержання) доходу, по дебету – належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору) та інших зборів (обов’язкових платежів) та списання в порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Субрахунки до рахунку 74 „Інші доходи”:

741 „Дохід від реалізації фінансових інвестицій”;

742 „Дохід від реалізації необоротних активів”;

743 „Дохід від реалізації майнових комплексів”;

744 „Дохід від операційної курсової різниці”;

745 „Дохід від безоплатно одержаних активів”;

746 „Інші доходи від звичайної діяльності”.

Первинними документами при відображенні інших доходів від інвестиційної діяльності є акти приймання-передачі, порівняльні відомості, ПКО, виписки банку, довідники, розрахунки бухгалтерії тощо.

Дані по рахунку 74 „Інші доходи” відображаються в Звіті про фінансові результати в рядку з аналогічною назвою і в 2005 році складали 10,6 тис. грн.

До надзвичайних подій відносяться: стихійне лихо, пожежа, повінь, техногенні аварії тощо. Однакові події можуть бути надзвичайними для одного підприємства і звичайними для іншого. Наприклад, втрати від стихійного лиха будуть розглядатися як надзвичайні підприємством, яке їх понесло і звичайними витратами для страхової компанії, яка здійснює страхування від таких випадків.

Облік доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій, ведеться на рахунку 75 „Надзвичайні доходи”.

Рахунок 75 „Надзвичайні доходи” – тимчасовий, пасивний та має такі субрахунки:

751 „Відшкодування збитків від надзвичайних подій”;

752 „Інші надзвичайні доходи”.

По кредиту рахунку відображається визначена сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, по дебету – списання в порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

На субрахунку 751 „Відшкодування збитків від надзвичайних подій” відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 „Інші надзвичайні доходи” відображається дохід від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Аналітичний облік доходів від надзвичайних подій ведеться за видами доходів. Записи на рахунках з обліку доходів від надзвичайних подій та віднесення на фінансові результати здійснюється на підставі платіжних доручень підприємств, виписок банку, договорів страхування зі страховою організацією, документів, що підтверджують форс-мажорні обставини, довідок та розрахунків бухгалтерії.

РОЗДІЛ 9

ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ВАТ «РАДСАД»

Бухгалтерський облік призначений забезпечити зацікавлених осіб (користувачів) інформацією про діяльність підприємства, необхідною для прийняття рішень зовнішніми та внутрішніми користувачами. Користувач фінансової звітності - юридична або фізична особа, яка потребує інформації про діяльність підприємства для прийняття рішень.

Більшість відомостей, необхідних для користувачів, формує саме бухгалтерський облік. Завданням бухгалтера є надання відповідних відомостей у форматі, зрозумілому користувачам, оскільки вони можуть не мати знань, необхідних для правильного трактування бухгалтерських записів. Для цього бухгалтерська служба підприємства складає звітність про різні об'єкти бухгалтерського обліку та відповідно до запитів різних користувачів.

Бухгалтерська звітність - звітність, яка складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів.

До звітності висувається ряд вимог, основними з яких є достовірність, оперативність підготовки та своєчасність надання. Для забезпечення їх дотримання потрібною є чітка організація взаємодії між бухгалтерами, а також суворий контроль за виконанням їх обов'язків.

У процесі організації складання і надання звітності впливу суб'єкта організації бухгалтерського обліку підлягають декілька основних об'єктів.

Такі об'єкти є основними складовими процесу складання звітності та призначені забезпечити його успішність.

Датою подання бухгалтерської звітності для підприємства вважається день фактичної передачі її за належністю.

Якщо дата подання звітності припадає на неробочий день, то термін подання звітності переноситься на перший після вихідного робочий день.

Бухгалтерські звіти на підприємстві ВАТ «Радсад» підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства, установи, а за відсутності на підприємстві, в установі бухгалтерської служби - спеціалістом, який веде облік.

Річна фінансова звітність підприємства, установи до подання її вищезазна­ченим органам, організаціям і учасникам розглядається й затверджується у порядку, визначеному установчими документами.

Звітність на підприємствах, в організаціях, установах використовується для контролю за виконанням планів, аналізу господарської діяльності, формування прогнозів, бізнес-планів тощо.

Звітність необхідна вищим організаціям для контролю за виконанням роботи підлеглими організаціями, виявлення недоліків у роботі, аналізу їх господарської діяльності, а також для керівництва їх роботою.

Звітність підприємств використовують фінансові органи для контролю за правильністю та своєчасністю розрахунків з бюджетом.

Фінансова звітність ВАТ «Радсад» складається з:

  1. Балансу, форма №;

  2. Звіту про фінансові результати, форма №2;

  3. Звіт про рух грошових коштів, форма №3;

  4. Звіту про власний капітал, форма №4;

  5. Приміток до річної фінансової звітності, форма №5;

  6. Додатку до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами», форма №6.

Платники єдиного податку повинні вести Книгу обліку доходів і витрат. Книгу обліку доходів і витрат прошнуровують, нумерують сторінки, на останній із них зазначають загальну кількість сторінок. Потім цей запис завіряють печаткою і підписом керівника підприємства і печаткою органу державної податкової служби, в якому підприємство зареєстроване. Якщо книга закінчиться, то слід завести нову. При цьому дата першого запису в новій Книзі повинна припадати на день, що настає за останнім днем запису, зробленого в попередній Книзі.

Основними правилами внесення записів до Книги є:

1. Касовий метод. Доходи і витрати відображають у Книзі не в момент їх нарахування, а на дату надходження або витрачання коштів (готівкових і безготівкових).

2. Хронологічний порядок. Записи роблять у міру зростання дати проведення господарських операцій.

3. Відображають операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді. Якщо ж внаслідок помилки або з будь-якої іншої причини господарські операції за минулі податкові" періоди (квартали) не були відображені в Книзі, їх слід відобразити у поточному періоді.

4. Наявність первинних документів.

5. Відображення коштів, що надійшли або витрачені, у гривнях та копійках.

6. Щомісячне проведення підсумків наростаючим підсумком з початку року: окремо за кожний місяць, окремо за кожний квартал.

Перехід підприємства на спрощену систему бухгалтерського обліку забезпечує скорочення обсягів роботи бухгалтерів. Це надає можливість керівнику (власнику) скоротити чисельність бухгалтерського апарату та, відповідно, знизити витрати на оплату праці бухгалтерів.