Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податкова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
55.46 Кб
Скачать

Податкова база

149.1. Податковою базою для цілей цього розділу визнається грошове вираження прибутку як об'єкта оподаткування, визначеного згідно із статтею 134 цього Кодексу, з урахуванням положень статей 135 - 137 та 138 -143 цього Кодексу.

Економіка підприємства

1.Основні засоби — це матеріальні активи, що підприємство утримує з метою їхнього використання в процесі виробництва або постачання то-варів, робіт, послуг, здавання в оренду іншим особам, або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або од-ного операційного циклу, якщо він довший за рік).

Не належать до основних засобів:

•          предмети терміном служби менше одного року незалежно від їх-ньої вартості; •          спеціальні інструменти і спеціальні пристосування підприємств се-рійного і масового виробництва окремих виробів або для виготов-лення індивідуальних замовлень незалежно від їхньої вартості;

•          спеціальний одяг, спеціальне взуття, постільні приналежності не-залежно від їхньої вартості і терміну служби.

Основні засоби підприємства включають:

  1. Виробничі основні засоби — частина основних засобів, що бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому на-туральну форму. Вартість основних виробничих засобів переноситься на створений продукт поступово, у міру використання. Відновлення цих засобів здійснюється за рахунок капітальних інвестицій.

Основ-ні виробничі засоби з обліком їхнього виробничого призначення роз-діляються на групи:   В. П. Шило, С. С. Доровська, С. Б. Ільіна, В. В. Барабанова ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ  

A.        Будинки і споруди До них належать — будинки основних, допоміжних, обслугову-ючих цехів, депо, гаражі промислового підприємства, конструкторські бюро, керування, контори, піднімальні і відкриті гірські видобутки, наф-тові і газові шпари, димарі і водонапірні башти на окремих фундаментах, дороги для усіх видів транспорту усередині підприємства, дамби, гре-блі, канали.

Б. Передатні пристрої До них належать — водорозподільні пристрої, спорудження елек-тропередачі і зв’язку, каналізаційні спорудження, газопроводи.

B.        Машини й устаткування До них належать — робочі машини й устаткування, вимірювальні і регулюючі прилади, лабораторне устаткування, обчислювальна техніка, транспортні засоби.

Г. Виробничий і господарський інвентар До них належать — механізовані і ручні інструменти усіх видів, що ріжуть, що давлять, ударні, а також усілякі пристосування, різні пред-мети господарського і виробничого характеру. Д. Інші основні засоби

2. Невиробничі основні засоби — це житлові будинки й інші о б’єкти соціально-культурного і побутового обслуговування на балансі під-приємства. Невиробничі основні засоби не переносять свою вартість на створений продукт. Відновлення здійснюється за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Структура основних виробничих засобів — це співвідношення окремих їхніх груп Підприємство зацікавлене в оптимальному підвищенні питомої ваги активної частини основних виробничих засобів (ті, котрі обслуго-вують процес виробництва і характеризують виробничі можливості під-приємства). Поліпшення структури основних виробничих фондів може   бути досягнуте за рахунок відновлення і модернізації устаткування, ефективного використання робочих приміщень, ліквідації зайвого і ма-лоефективного устаткування.

На структуру основних виробничих засобів підприємства в пливають:

•          приналежність до визначеної галузі;

•          рівень автоматизації і механізації;

•          рівень спеціалізації і кооперування;

•          кліматичні і географічні умови розміщення підприємства. Відтворення основних засобів підприємства Відтворення основних засобів підприємства — це процес безпе-рервного їхнього відновлення, що характеризується:

•          основні виробничі засоби поступово переносять свою вартість на вироблену продукцію; •          у процесі відтворення одночасно відбувається рух їхній споживчої вартості і вартості; •          нарахування амортизаційних відрахувань здійснюється нагрома-дженням у грошовій формі частково перенесеної вартості основних виробничих засобів на готову продукцію;

•          основні виробничі засоби обновляються в натуральній формі в пли-ні тривалого періоду часу, що дозволяє маневрувати засобами амор-тизаційного фонду. Розрізняють просте і розширене відтворення. Просте відтворення припускає утворення основних виробничих засобів у кожнім наступному циклі виробництва в незмінному обсязі і з фінансування заміни зношених основних засобів є нарахована сума амортизації. Просте відтворення основних засобів здійснюється в двох формах:

•          заміна зношених або застарілих основних виробничих засобів;

•          капітальний ремонт діючих основних засобів. Розширене відтворення припускає кількісне і якісне збільшення діючих основних засобів або придбання нових основних засобів, здат-них забезпечити вищий рівень продуктивності устаткування, у кожнім   В. П. Шило, С. С. Доровська, С. Б. Ільіна, В. В. Барабанова ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ наступному циклі виробництва. Джерелом фінансування в умовах роз-ширеного відтворення є використання частини створеного додаткового продукту. Основні засоби піддаються зносу двоякого роду — фізичному (ма-теріальному) і моральному (економічному). Фізичний знос виявляється в постійній втраті техніко-економічних властивостей і, отже, у втраті споживчій вартості, що у міру використан-ня необоротних активів переноситься на готовий продукт. Розмір фізичного зносу (%) = Фактичний термін служби х х Нормативний термін служби (100 — ліквідаційна вартість у відсотках до балансової вартості). При проведенні технічного обстеження оцінюють фізичний знос окремих елементів основних засобів, а потім визначають середньозва-жений відсоток зносу в цілому по підприємству Моральний знос — це передчасне, до закінчення нормативного тер-міну фізичного зносу, відставання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів у наслідку створення но-вих, більш прогресивних і економічно ефективних в експлуатації активів. Розрізняють дві форми морального зносу:

•          перша виражає зменшення вартості основних засобів в наслідок скорочення суспільно-необхідних витрат праці на їхнє відтворення;

•          друга виражає зменшення ефективності основних засобів у резуль-таті впровадження нових, більш прогресивних і економічно ефек-тивних основних засобів. Розрізняють повний і частковий знос основних засобів. Повний знос передбачає повну заміну зношених основних засобів (нове капітальне будівництво) або придбання нових основних засобів. Частковий знос компенсується капітальним ремонтом основних за-собів. Поряд відновленням у натуральній формі здійснюється «економічне відновлення» — відшкодування по вартості через систему амортизації.

з/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1

Введено ОЗ у господарський обіг

10

15

2

Внесено ОЗ до статутного капіталу

10

46

3

Безоплатно отримано ОЗ

10

424

4

Проведено дооцінку первісної вартості ОЗ

10

423

5

Переведено ОЗ до складу необоротних активів, призначених для реалізації

286

10

6

Списано суму зносу ОЗ

131

10

7

Списано залишкову вартість ОЗ

976

10

2.Основні засоби (далі — ОЗ) — матеріальні активи, які підприємство утримує для використання у виробництві, постачання товарів, для надання послуг, надання в оренду або здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року (чи операційного циклу, коли він перевищує рік).             Для узагальнення інформації про наявність і рух ОЗ Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, передбачено синтетичний рахунок 10 «Основні засоби». На цьому рахунку обліковують власні чи отримані у фінансову оренду ОЗ та орендовані цілісні майнові комплекси, віднесені до складу ОЗ, а також об'єкти інвестиційної нерухомості.             За дебетом рахунку 10 відображають надходження ОЗ, суму видатків, пов'язану з поліпшенням ОЗ, і суму їхньої дооцінки. Надходження ОЗ може провадитися шляхом придбання, створення, безоплатного одержання. Поліпшенням ОЗ уважають модернізацію, модифікацію, добудуву, дообладнання й реконструкцію. За кредитом рахунку 10 відображають вибуття ОЗ шляхом продажу, безоплатної передачі або через невідповідність критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації ОЗ, і суму їхньої уцінки.             Рахунок 10 має такі субрахунку: - 100 «Інвестиційна нерухомість» — ведеться облік наявності й руху об'єктів ІН; - 101 «Земельні ділянки»; - 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель»; - 103 «Будинку та споруди»; - 104 «Машини та обладнання»; - 105 « Транспортні засоби»; - 106 «Інструменти, прилади та інвентар»; - 107 «Тварини»; - 108 «Багаторічні насадження»; - 109 «Інші основні засоби».             Ключові бухгалтерські проведення щодо обліку ОЗ: