Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на пмк промышленность.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
834.12 Кб
Скачать

Галузева структура

Визначальна роль у структурній характеристиці промисловості належить галузевій структурі. Характер галузевої структури промисловості пов’язаний із сучасним станом суспільного поділу праці, тобто з процесами диференціації та інтеграції в структурних перетвореннях промисловості на шляху від централізованої до ринкової економіки. Це означає, що традиційний підхід до аналізу галузевих пропорцій, відповідно до якого досліджувалася динаміка співвідношення між важкою та легкою промисловістю та інші класичні галузеві пропорції втрачають колишню актуальність. Основу галузевої структури нині становлять макропропорції між галузевими комплексами, між групами галузей, що мають однакові економічні характеристики.

У складі промисловості виділяють три групи галузей. Перша група — галузі, пов’язані з видобуванням ресурсів; друга група — галузі, що переробляють ці ресурси та виготовляють готову продукцію; третя група — сфера послуг у широкому розумінні, включаючи інформаційне обслуговування виробництва.

Науково-технічна революція викликає різні зміни в макроекономічних пропорціях між названими групами галузей. Вона зумовлює скорочення питомої ваги першої групи та, хоч і повільніше, зменшення частки другої групи. Водночас відбувається швидке зростання питомої ваги третьої групи, виникнення різноманітних видів послуг (інформаційних, науково-технічних, комунікаційних, фінансових тощо). Важливі зміни відбуваються на рівні виробництв, які мають велику частку витрат на наукові дослідження (так звані наукомісткі виробництва).

Наприклад, у переробній промисловості США найвищими тем­пами відбувалось скорочення чисельності зайнятих у галузях з великою трудомісткістю виробництва (харчовій, швейній, текстильній) та в галузях з високою капіталомісткістю (металургії, хімічній, деревообробній, целюлозно-паперовій). А тим часом в електротехнічній промисловості і приладобудуванні чисельність зайнятих за останні п’ять років зросла майже в 1,5 рази.

Слід зазначити, що на галузеві пропорції суттєво впливають міжнародний розподіл праці, витрати на робочу силу, екологічні фактори. Трудомісткі виробництва все більше переміщуються з індустріально розвинутих країн у менш розвинуті.

Неабияке значення з погляду сучасних структурних зрушень галузевої структури відіграють співвідношення між міжгалузевими комплексами, такими, як машинобудівний, базових виробництв сировинної орієнтації, паливно-енергетичний, транспортний і т. ін.

Реґіональна структура

Територіальне розташування основних елементів того чи іншого міжгалузевого комплексу, різноманітність цих елементів, а також їхні зв’язки з певною геосистемою країни (геосистема включає системи розміщення населення, техніко-економічну та соціальну інфраструктуру, системи природокористування та захисту природи) формують економічну основу реґіональної струк­тури промисловості. Ключовим моментом формування певних територіальних утворень різних рівнів є взаємодія економічних інтересів господарських систем і населення даної території, наявність корисних копалин та сировинної бази, природні умови, культурні традиції і т. ін. На цій основі формуються два типи реґіональних систем: перший — розподіляє промисловість з погляду економіки на економічні райони, територіальні виробничі комплекси, спеціальні економічні зони; другий — підрозділяє промисловість з адміністративного погляду на промисловість автономної республіки, області, районів.