Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экология.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
102.16 Кб
Скачать

Екологія та екологічні проблеми

Рубан Олег

9-А

Екологія

Еколо́гія (грец. οίκος — будинок, дім; грец. λογος — наука) — наукова дисципліна, один з розділів біології, який досліджує взаємовідносини між біотичними та соціальними цілісностями та їхнім довкіллям.

Екологія вивчає взаємовідносини організмів із довкіллям, досліджує структурно-функціональну організацію надорганізмових систем (популяційугрупованьекосистем,біосфери), виявляє механізми підтримання їх стійкості у просторі й часі.

Головні розділи

Сучасна екологія — складна багатогранна дисципліна, основою якої є біогеографічні знання, але яка поєднує сьогодні всі природничі, точнігуманітарні і соціальні науки, з метою пошуків шляхів оптимального розвитку людства на максимально далеку перспективу, вироблення нових методів збереження біосфери планети. Сьогодні її поділяють на: біоетикубіоекологіюгеоекологіютехноекологіюсоціоекологію ікосмічну екологію.

В структурі сучасної екології виділяють такі основні напрямки; загальнуспеціальну таприкладну екологію.

Загальна екологія вивчає фундаментальні проблеми структурно-функціональної організації екосистем, а також досліджує взаємодію біосистем різних рівнів інтеграції між собою та довкіллям.

Спеціальна екологія досліджує закономірності функціонування конкретних екосистем або особливості пристосування популяцій різних видів організмів чи їх угруповань до умов навколишнього середовища.

Прикладна екологія з'ясовує різні аспекти дії чинників довкілля на біосистеми і спрямована на розв'язання головним чином практичних питань.

  • агроекологія (сільськогосподарська екологія)

  • аутоекологія (екологія організмів)

  • популяційна екологія (демекологія)

  • синекологія (екологія угруповань)

  • системна екологія (екологія екосистем)

  • екологія людини із такими підрозділами, як соціоекологіяантропоекологія.

  • еволюційна екологія — вивчає історичні зміни екосистем і біосфери у зв'язку зі змінами умов довкілля.

Системна екологія поділяється на розділи, які досліджують окремі види екосистем (екологія лісів, боліт тощо, а також урбоекологія,агроекологія і т. ін.).

Ще одна класифікація екологічних дисциплін, за принципом теоретичності і застосування знань на практиці включає екологіютеоретичну і практичну:

  1. Теоретична екологія (біоекологія) — екологія живих організмів: людинитваринрослинмікроорганізмів. Цей розділ виник першим і є фундаментом екології.

  2. Практична —

а) геоекологія — вивчає охорону і раціональне використання природніх ресурсів, ділиться на атмо-, гідро-, літо- та ландшафтну екологію.

б) соціоекологія — вивчає вплив соціально-економічних факторів на довкілля.

в) техноекологічна — вивчає техногенні фактори забруднення довкілля. Поділяється на екологію промисловостіс/г,транспорту.

Таким чином сьогодні є підстави говорити про складно організовану систему — екологічне знання.

Із середини ХХ століття термін «екологія» також вживається як синонім понять довкілля, «стан навколишнього середовища» тощо, зокрема у таких словосполученнях, як «екологічна криза», «екологічний стан», «екологічні проблеми».

 

 

Наукова дисципліна екологія охоплює галузь знань від вивчення глобальних процесів на планеті Земля (вгорі) до вивчення мешканців океанів і суходолу (центральні фото) та біологічної взаємодії, такі як хижацтво і запилення (внизу).

Закони екології

  1. Закон мінімуму (закон Лібіха)

  2. Закон толерантності (закон Шелфорда)

  3. Закон біогенної міграції атомів (закон Вернадського)

  4. Закон внутрішньої динаміки рівноваги

  5. Закон оптимальності

  6. Закон односпрямованості потоку енергії

  7. Закон рівно-визначеності умов життя

  8. Закон розвитку довкілля

  9. Закон сукупної дії природних факторів

  10. Закон ґрунтостомлення (зниження родючості)

  11. Закон фізико-хімічної єдності живої речовини (сформульований Вернадським)