Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВАЯ Програма виробничої практики 4 курс 2011-...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
931.33 Кб
Скачать

Тема 3. Формування власного капіталу підприємства

За допомогою відповідних документів звітності підприємства визначити розмір власного капіталу та детально охарактеризувати його основні елементи. Ознайомитися емітентом яких корпоративних прав є підприємство, визначити номінальну вартість акцій (часток) та сукупну номінальну вартість.

До звіту додати:

  • розрахунок показнику балансового (розрахункового) курсу корпоративних прав та зробити відповідні висновки;

  • розрахунок ринкового курсу акцій, котирувальної ціни та курсової ціни у випадку котирування акцій на фондовій біржі та зробити відповідні висновки.

Примітка. Методика розрахунку даних показників представлена у Додатку В.

Визначити розмір резервного капіталу підприємства, а також ознайомитися з видами резервів згідно з ознаками класифікації. У випадках збільшення статутного капіталу охарактеризувати методи та джерела його збільшення. Якщо збільшення статутного капіталу здійснювалося у результаті залучення додаткових внесків необхідно додати до звіту протокол рішення уповноваженого органу управління підприємства. Якщо підприємство користувалось послугами фінансових посередників (андеррайтерів) необхідно висвітлити його назву та основні форми андеррайтингу, які були використані.

У випадках зменшення статутного капіталу підприємства визначити способи його проведення, що застосовувалися на підприємстві.

Тема 4. Внутрішні джерела фінансування підприємств

Визначити внутрішні джерела фінансування досліджуваного підприємства. Особливу увагу приділити самофінансуванню підприємства, а саме прихованому самофінансуванню та тезаврації прибутку. Також необхідно визначити рівень самофінансування шляхом розрахунку коефіцієнта самофінансування.

До звіту додати:

  • розрахунок показнику операційного Cash-flow прямим методом та зробити відповідні висновки (див. Додаток Г).

Тема 5. Дивідендна політика підприємств

Ознайомитися зі змістом дивідендної політики підприємства, порядком нарахування дивідендів та їх особливостями, формами виплати дивідендів. Також приділити увагу методу нарахування дивідендів, що використовується на підприємстві, його сутність перевагам та недолікам, висвітлити порядок оподаткування дивідендів.

До звіту додати:

  • висновки щодо ефективності дивідендної політики зроблені на основі аналізу показників прибутковості корпоративних прав (див. Додаток Д ).

Тема 6. Фінансування підприємства за рахунок запозичених ресурсів

Ознайомитися з розміром позичкового капіталу підприємства, його ознаками та складовими; видами кредитів, які отримувало підприємство за звітній період, послугами яких банків користувалося.

До звіту додати:

  • перелік документів, що банк вимагав від позичальника перед наданням кредиту;

  • розрахунок основних блоків показників для оцінки фінансового стану підприємств (див. Додаток Е).

Ознайомитися з залученням позичкового капіталу на довгостроковий період за допомогою емісії облігацій.

До звіту додати:

  • характеристику видів облігацій, що випускалися (їх номінальна вартість, строки погашення, розмір і строки виплати процентів (для процентних облігацій));

  • розрахунок ефективної ставки процента за облігаціями для інвестора (див. Додаток Ж).