Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЯТАЯ ПРАКТИЧКА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
39.14 Кб
Скачать

2. З`ясуйте, у чому полягає інноваційна діяльність учителя-філолога як фахівця на сучасному етапі розвитку освітніх процесів.

Перехід до нових стандартів компетентнісно-орієнтованої освіти потребує компетентно професійних учителів української мови і літератури, які реалізовують інноваційні підходи під час навчання учнів. Фахово компетентний педагог повинен викладати українознавчі предмети з урахуванням найновіших досягнень лінгвістики й літературознавства, логічно, послідовно, відповідно до норм літературного мовлення формувати творче, аналітичне мислення, філологічний смак учнів, розвивати в них прагнення пізнавати філософію українського слова, потребу й уміння самостійно поповнювати свої знання, здійснювати дослідницькі пошуки в галузі філологічних, психолого-педагогічних наук, мобільний до прийняття різних нововведень і найбільш оптимальних рішень.

Для підвищення ефективності функціонування системи науково-методичної роботи в навчальному закладі при плануванні роботи враховуються вимоги, які випливають з об’єктивних закономірностей процесів підвищення професійної компетентності вчителів: практична спрямованість; науковість; конкретність; систематичність та системність; оперативність; оптимальне поєднання різних сучасних форм та методів роботи. Метою діяльності вчителів-філологів є: залучення вчителів до інноваційної, пошукової діяльності; розвиток творчої ініціативи педагогів-предметників; виявлення й поширення найбільш ефективних форм і методів їхньої роботи.

Система роботи вчителів-філологів ґрунтується на таких завданнях:

І. Підвищення якості освіти:

Створити умови для досягнення кожним учнем філологічної компетентності (системно формувати філологічні знання як невід’ємну складову загальної культури особистості; забезпечувати інтелектуальний розвиток, розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу тощо). Забезпечувати формування та розвиток змісту допрофільного та профільного навчання української мови з метою виявлення професійних інтересів і прагнень учнів. Активізувати роботу вчителів, учнів із метою підвищення результативності участі в олімпіадах обласного, всеукраїнського рівнів.

ІІ. Підвищення якості викладання:

Вивчати, узагальнювати, впроваджувати в практику роботи елементи передового педагогічного досвіду. Широко використовувати інноваційні технології навчання. Створювати умови для реалізації особистісно-орієнтованого підходу до навчання, розвитку й виховання особистості.

ІІІ. Активізувати діяльність зі збагачення змісту, форм позакласної роботи з учнями; розвивати співпрацю: ВЧИТЕЛЬ – УЧЕНЬ – БАТЬКИ.

Кожен учитель-філолог, складаючи план самоосвіти, має систематично планувати роботу з обдарованими учнями, що дає змогу кожного року в допрофільних класах виявити якомога більше здібних дітей, а також допомогти з визначенням профілю навчання.

Саме таке навчання спрямоване на формування ключових компетентностей в учнів, набуття ними самостійної науково-практичної, дослідницько-пошукової діяльності, розвиток інтелектуальних, психічних, творчих, соціальних якостей, прагнення до саморозвитку, самоосвіти.

Упроваджуючи технологію особистісно-орієнтованого навчання, кожен вчитель має вивчити та розвинути особистість кожного учня. Однією із форм систематичної роботи є система індивідуальних занять:

Підготовка до учнівських олімпіад, конкурсів;

Подолання прогалин у знаннях;

Написання учнями науково-дослідницьких робіт, власних творів.

Науково-дослідницькій роботі має приділятися велика увага, тому що така робота під силу тільки творчій особистості, яка має розвинені ключові компетентності. Пояснювально-ілюстративне навчання, в основі якого лежить інформування, просвіта учнів й організація їхніх репродуктивних дій для вироблення знань, умінь, навичок. Особистісно-орієнтовані технології, що створюють умови для забезпечення власної навчальної діяльності учнів, розвитку індивідуальних особливостей. Технології розвивального навчання, де в центрі уваги перебуває спосіб навчання, що спонукає до включення внутрішніх механізмів особистісного розвитку учнів, їхніх інтелектуальних здібностей.

У роботі всі вчителі-філологи мають використовують інтерактивні технології, що сприяють формуванню в учнів практичних умінь і навичок, виробленню їхніх власних цінностей, створюють атмосферу співробітництва, творчої взаємодії в навчанні, сприяють розвитку соціальної та громадянської компетентності. Систематичне використання інтерактивних технологій на уроках мови та літератури дозволяє забезпечити глибину вивчення змісту, освоїти всі рівні пізнання, а тому одразу підвищується внутрішня мотивація до навчання, колегіанти вчаться приймати важливі рішення щодо процесу навчання, розвивають комунікативні вміння і навички, організаторські здібності; значно підвищується роль особистості педагога, бо він сильніше розкривається перед учнями як лідер, організатор. Повинні активно впроваджуватися в систематичну роботу проектна технологія навчання.